Dentalna higijena je najbolja prevencija protiv karijesa i drugih bolesti zuba, a zdrave je navike najbolje usvajati već od najranije dobi


Dentalni stručnjaci savjetuju da bismo zube trebali prati barem dva puta dnevno: ujutro i prije spavanja, dok neki tvrde da je poželjno četkati nakon svakog jela. No statistike pokazuju da je Hrvatska po dentalnoj higijeni pri dnu ljestvice europskih zemalja s prosječnim pranjem zuba od samo jednog puta tjedno.

Zube bismo trebali prati nakon svakog jela, a zubara posjećivati dva do četiri puta godišnje, upozoravaju dentalni stručnjaci.

Mi smo ušli u Europu, ali su nam ostale balkanske navike, pojašnjava prof. dr. sc. Božidar Pavelić sa Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu stanje u Lijepoj našoj.

Najbolja preventiva protiv bolesti zubi i desni je odgovarajuća dentalna higijena, koja podrazumijeva i redovite odlaske kod zubara - u prosjeku dva do četiri puta godišnje ili čak češće ako su u pitanju neke specifične bolesti.

Strah od zubara

Zdrave je navike najbolje usvajati već od najranije dobi, a iskustva stomatologa pokazala su da strah od zubara na djecu obično prenose njihovi roditelji.

Hrvatski 12-godišnjak u prosjeku ima četiri pokvarena ili izvađena zuba što našu zemlju svrstava na dno ljestvice država Europske unije kada je u pitanju dentalno zdravlje.

Zašto je važno dentalna higijena, otkrijte u prilogu emisije "Zdravlje na kvadrat".

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju