Vlasnici pasa često pretražuju internet u potrazi za odgovorima na pitanja koja ih zanimaju u vezi s njihovim kućnim ljubimcima. Sada znamo i koja su pitanja o psima bila "najguglanija", a rezultati bi vas mogli iznenaditi

1. Koliko dugo pas nosi štence?
Ženka psa skotna je oko 63 dana, odnosno nešto više od dva mjeseca. Svako "tromjesečje" traje oko 21 dan.

2. Je li Goofy bio pas?
Goofy, kod nas Šiljo, jedan od glavnih Disneyjevih junaka, prvi put se pojavio 1932. godini kada se zvao Dippy Dawg. I da, Šiljo je pas, točnije bio je zamišljen kao antropomorfni pas.

Vlasnici pasa često pretražuju internet u potrazi za odgovorima na pitanja koja ih zanimaju u vezi njihovih kućnih ljubimaca. Sada znamo i koja su pitanja o psima bila 'najgooglanija' u 2016. a rezultati bi vas mogli iznenaditi

3. Zašto me moj pas liže?
Postoji nekoliko razloga: može biti povezano sa psećim osjetilima (mirišete dobro, mokri ste ili znojni) ili vam pas želi pokazati da vas voli. Ponekad, kada pas stalno liže jedno te isto mjesto, to može biti znak nekih negativnih osjećaja. Primjerice, ako pas stalno liže zvono koje zvoni, to znači da osjeća tjeskobu ili je zabrinut.

4. Kako znati koliko je pas star?
Pravilo da sedam psećih godina odgovora jednoj ljudskoj godini nije potpuno točno. Koliko pas ima ljudskih godina obično određuje njegova veličina, ali razlike se počinju pojavljivati tek nakon šest ili sedam godina. Sa šest godina mali pas će imati 40 ljudskih godina, dok će veći pas imati 45 godina.

5. Što se dogodi kada pas pojede čokoladu?
Sastojak čokolade opasan za pse jest teobromin koji ima svojstva slična kofeinu. U medicini se koristi kao diuretik, za stimulaciju rada srca te za opuštanje mišića. Količina teobromina u čokoladi ovisi o tome koliko kakaovca čokolada sadrži, odnosno koliko je tamna, te o stupnju prženja. Bijela čokolada sadrži vrlo malo teobromina (ali zbog velike količine mlijeka i šećera psu bi vjerojatno i od nje bilo zlo), dok su čokolada za kuhanje i vrlo tamna čokolada najgore za psa. Za psa srednje veličine koji teži oko 20 kilograma, 30 grama tamne čokolade ili 220 grama mliječne čokolade bit će dovoljno da pas pokaže znakove trovanja čokoladom.

6. Kako se riješiti mirisa tvora na psu?

U područjima svijeta u kojima žive tvorovi nerijetko se dogodi da tvor pošprica psa tekućinom neugodnog mirisa. Najbolje je psa nasprejati sprejem namijenjenom uklanjanju mirisa tvora, a ako ne djeluje, napravite mješavinu od ¾ dijela hidrogen-peroksida i jednog dijela sode bikarbone te jedne žličice deterdženta za pranje posuđa i nanesite je na pošprican dio tijela psa pazeći pritom da mješavina ne uđe u oči ili usta.

7. Kako da pas prestane lajati?
Stručnjaci daju nekoliko savjeta: uklonite ono zbog čega pas laje; ignorirajte lajanje; naučite psa da ne reagira na ono zbog čega laje; naučite psa inkompatibilnom ponašanju poput toga da legne na svoj krevet; pružite psu dovoljno fizičke aktivnosti kako bi se izmorio. Saznajte i 3 sigurna znaka da vam pas u potpunosti vjeruje.

8. Može li se Neosporin staviti na psa?
Neki izvori kažu da, neki ne – pas može polizati mast umjesto da ona pomogne u zacjeljivanju rane. Jedan je od savjeta da se Neosporin koristi samo ako je rana na vrhu glave psa, odnosno izvan njegova dohvata ili ako se radi tek o površinskoj ogrebotini. U svakom slučaju, pitajte za savjet veterinara.

9. Kako se riješiti buha na psu?
I u ovom slučaju puno je načina kako se riješiti buha, od onih prirodnih do manje prirodnih.

10. Koliko Benadryla mogu dati svome psu?
Benadryl je siguran za psa, ali treba ga koristiti u točnoj mjeri koja iznosi 2 miligrama po jednom kilogramu psa, dva do tri puta dnevno. Previše Benadryla može izazvati zdravstvene probleme poput glaukoma, visokog krvnog tlaka ili kardiovaskularnih bolesti. Također, nemojte koristiti Benadryl u tekućem obliku jer sadrži ksilitol koji je toksičan za pse. Pročitajte i 5 znakova kojima vam pas poručuje da se boji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju