Mineralna voda namirnica je koja izaziva oprečna mišljenja. Jedni je smatraju ljekovitom, dok drugi smatraju da voda s mjehurićima nije ni približno zdrava poput obične vode. Istraživanja su razbila četiri velika mita o mineralnoj vodi – doznajte što je prava istina.

 

1. MIT: Mineralna voda ne hidratizira poput obične vode
Smatralo se da ugljikov dioksid u mineralnoj vodi sprječava da tijelo apsorbira vlagu iz mineralne vode, ali istraživanje je pokazalo da to nije istina. Štoviše, jedna studija zaključila je da je mineralna voda jednako dobro okrijepila vježbače poslije intenzivne tjelovježbe kao i obična voda. Doznajte i što se događa u tijelu ako svaki dan popijete čašu slane vode.

'Mineralna voda pomaže kod mršavljenja i, suprotno vjerovanju, ne izaziva žgaravicu'

2. MIT: Mineralna voda loša je za zube i kosti
Ugljična kiselina, koja nastaje kada se spoje voda i ugljični dioksid, može naštetiti zubnoj caklini, ali da bi se to dogodilo, morali biste svaki dan popiti enormno puno mineralne vode (oko 6 litara). Osim toga, u studiji koja je proučavala povezanost napitaka s mjehurićima i smanjenje gustoće kostiju kod žena sve vrste mineralne vode dobile su zeleno svjetlo.

Voda Tablica kilograma: Koliko je vode dnevno dobro piti za lakše mršavljenje?

Čaša vode Zašto nije dobro piti vodu koja je preko noći odstajala u čaši?

3. MIT: Mineralna voda nije toliko dobar pomagač kod mršavljenja kao obična voda
Mineralna voda može izazvati privremenu nadutost i, na duge staze, to može pozitivno djelovati na vašu figuru. Istraživanja su pokazala da mineralna voda čak učinkovitije stvara osjećaj sitosti od obične vode, pogotovo ako je pijete na prazan želudac, što znači da je odličan pomagač kod mršavljenja. Samo izbjegavajte verzije mineralne vode s umjetnim zaslađivačima koje zapravo mogu povećati želju za slatkim.

Dodate li običnoj vodi jedan zdravi sastojak, možete dobiti superzdravi napitak. Pročitajte što se događa ako svako jutro pijete vodu s medom.

4. MIT: Mineralna voda uzrokuje žgaravicu
Mineralna voda neće izazvati žgaravicu, ali može pospješiti već postojeću žgaravicu, zbog čega je u tom slučaju bolje izbjegavati je, odnosno piti samo običnu vodu, pogotovo uz jelo. Mineralna voda nije dobra za žgaravicu jer mjehurići iz mineralne vode opuštaju donji otvor jednjaka, zbog čega je želučanoj kiselini lakše vratiti se u jednjak, što zatim uzrokuje žgaravicu. Pročitajte i zašto vodu ne biste smjeli piti tijekom jela.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju