Čim bi se vani smračilo, u domovima bi se palile petrolejke i lampaši. Danas je takav način života nezamisliv. I ne samo po pitanju javne rasvjete ili one u domovima. Niz kućanskih poslova postao je jednostavniji nakon uvođenja struje. Otkrivamo kako se kućanski poslovi obavljali prije otprilike 60 godina.

Sjećanja na vrijeme u kojem se živjelo bez struje s nama je podijelila 61-godišnja profesorica njemačkog jezika koja pamti dan kad su se u domu njene obitelji brojne stvari promjenile. Nije se mogla prisjetiti koje je to točno godine bilo, ali pretpostavlja da je na dan postavljanja električnog stupa u blizini kuće u Zagrebu imala oko pet godina.

Iako je njezin dom ubrzo imao sve kućanske aparate koje većina i danas ima, kaže nam, kako nikada neće zaboraviti kako su se poslovi obavljali bez silnih električnih uređaja u kojima danas pronalazimo samo prednosti.

Za čišćenje odjeće koristio se pepeo

Sjećam se priča o skupljanju pepela koji je ranije zamjenjivao deterdžente. Za pranje su se najčešće koristila drvena korita, kuhao se pepeo i kad je voda odstajala, odlijala se i u njoj se prala odjeća.

Sve dok ljudi u domovima nisu imali perilice za rublje odjeća se prala na ruke i to je trajalo. Kad sam ja bila mala već je na tržištu bilo nekoliko vrsta deterdženta za rublje, ali sjećam se priča o skupljanju pepela koji je ranije zamjenjivao deterdžente. Za pranje su se najčešće koristila drvena korita, kuhao se pepeo i kad je voda odstajala, odlijala se i u njoj se prala odjeća, prisjeća se profesorica.

Masnoće su se odstranjivale pijeskom

Posuđe se pralo u vrućoj vodi s dodatkom malo octa zbog masnoće, pa se ispiralo i brisalo. Za ribanje se upotrebljavao pijesak ili pepeo dok se nije pojavio prvi deterdžent za ribanje. Za sve kućanske poslove trebalo je mnogo više vremena nego danas, prepričava profesorica.

Upravo je vrijeme, odnosno nedostatak tog izrazito važnog životnog faktora zaslužan za sve kreativnija kućanska pomagala. Tehnologija je stigla toliko daleko da ni pametne kuće više nisu stran pojam pa ne čudi ni mogućnost upravljanja uređajima čak i kada niste doma. Sve će odraditi vaš mobitel povezan s vašim pametnim uređajem u domu. Na svjetskom tržištu takvi su uređaji još uvijek skupi, no sve teži prema tome da se olakša korisnicima - uređaji koji štede vrijeme, energiju i praktični su za upotrebu.

Jedan od noviteta u svoju je ponudu uključio i Electrolux koji je u ComfortLift perilicu za posuđe ugradio mehanizam koji omogućava podizanje donje košare te time olakšava stavljanje i vađenje posuđa – mehanizam je to koji nas rješava ’muka po saginjanju’.

Pegle koje su se koristile danas su dekoracija

Najviše volimo uređaje koji štede vrijeme, energiju i praktični su za upotrebu.

Iako se mogu pronaći na sajmovima starina ili putem internetske prodaje, stare pegle danas se koriste uglavnom kao dekoracija.

Trebalo se napraviti žara u peći, koji se onda stavljao u pegle i time se peglalo. Moralo se paziti da ne bude prevruće da roba ne požuti pa se mahalo s peglom da se hladi. Roba se morala malo pošpricati s vodom da bi se lakše peglalo. To je trajalo duže vremenski i bilo je kompliciranije zbog žara. Za finu robu postojale su male pegle i one su bile od mjedi i imale su uložak koji se grijao na žaru umetnuo u peglu, bile su lakše za rad, pa je bilo jednostavnije.

Iako su jednostavnost i praktičnost oduvijek na prvom mjestu, načini na koje su se kućanski poslovi obavljali u prošlosti bili su mnogo kompliciraniji. Koliko će tehnologija, industrija i znanost napredovati toliko će i naše obaveze postajati jednostavnije, no sigurno je – ako ga nećemo njegovati, izgubit će se i dio vrijednog znanja.

Sadržaj je napravljen u produkciji NOVA TV Content Teama u suradnji s "Electroluxom" i u skladu s najvišim profesionalnim standardima.
 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju