U borbi s prekobrojnim kilogramima potrošači često posežu za pomoći u obliku "light" jogurta, pića ili majoneze. No, znači li "light" doista nešto zdravo i lagano, odgovara nutricionistica Gianna Lazinica

Termin 'light' najčešće se koristi u označavanju hrane koja u odnosu na original ima 30 posto smanjenog udjela energetske vrijednosti, ali u pitanju može biti i šećer te sol, rekla je nutricionistica Gianna Lazinica u emisiji ''Zdravlje na kvadrat''.

Prema Pravilniku o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama, proizvod koji ima oznaku da je light, lagan ili dijetalan, trebao bi imati naznaku još jednog ili više svojstava koji potvrđuje tu njegovu djelotvornost. Ako govorimo o energiji, to su ili bezenergetske vrijednosti ili niskoenergetski proizvodi. Ako govorimo o šećeru, to su svojstva bez dodanog šećera, bez šećera ili s malom količinom šećera,  objašnjava Gianna.

Upravo tim oznakama proizvođači često ističu samo dio sadržaja proizvoda. Tako primjerice namirnice bez šećera često obiluju mastima, a one označene kao nemasne budu prepune šećera. Bitno je okrenuti proizvod i vidjeti što piše na stražnjoj strani deklaracije. Iz tablice možete saznati je li količina određenog sastojka na 100 grama ili litara proizvoda te u sastavu sadržaja samoga proizvoda, rekla je nutricionistica.

Potrošači kupuju light proizvode misleći da je to zdravija i dijetalna verzija. Međutim, kada je riječ o kalorijskoj vrijednosti kod većine tih proizvoda razlike su minimalne.

Potrošači kupuju light proizvode misleći da je to zdravija i dijetalna verzija. Međutim, kada je riječ o kalorijskoj vrijednosti, kod većine tih proizvoda razlike su minimalne. Proizvođači nakon što uklone jedan takav sastojak najčešće dodaju zamjenski, tako da je vrlo važno naučiti čitati deklaracije, istaknula je nutricionistica Gianna u prilogu emisije ''Zdravlje na kvadrat''.

Oznaka light nije poziv za neumjerenu konzumaciju
Čitati deklaracije proizvoda pogotovo bi trebale osobe koje su na niskokaloričnim dijetama i koje baš zato biraju light proizvode. Gubitak ili kontrola tjelesne mase najčešći je motiv za kupnju ovakvih proizvoda, no bez obzira što imaju smanjen udio neke tvari, to nije poziv da se takve stvari neograničeno konzumiraju, napominje Lazinica.

Štoviše, postoje oni koji optužuju upravo light namirnice za povratak kilograma, ali i za štetnost raznih spojeva koji se koriste kao zamjena šećeru. Ako je cilj mršavljenje onda bi trebali definitivno dati prednost svježim namirnicama, pripremati ih kod kuće i izbjegavati procesirane namirnice, nadodala je nutricinostica.

Pročitajte i 3 namirnice koje morate jesti svaki dan ako želite smršavjeti.

Oznake light, lagano ili dijetalno ukazuju na to koliko je taj proizvod prerađen. Ne postoje zdrave i nezdrave namirnice, samo je bitno u kojoj količini ih konzumiramo. Isto tako, za light proizvode ne možemo reći jesu li korisni ili štetni. Važna je samo umjerenost, savjetuje Gianna.

Light proizvodi nisu štetni, ali moramo znati što nam (ne) pruža hrana koju konzumiramo. Najbolje je prosuditi namirnicu prema njezinu hranjivom i energetskom sastavu, a zato treba čitati deklaracije proizvoda.

Sve što trebate znati o light namirnicama pogledajte u prilogu emisije ''Zdravlje na kvadrat''.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju