Zagrebačka filharmonija održat će tradicionalni, osmi po redu humanitarni “Koncert za život“ za Zakladu Ana Rukavina u petak, 31. ožujka u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.


Zaklada Ana Rukavina
ovogodišnjim “Koncertom za život“, koji se održava u sjećanje na novinarku Anu Rukavinu i maestra Vjekoslava Šuteja koji su preminuli od leukemije, podsjeća da je lijek kojim možemo spašavati teško oboljela diljem svijeta – u nama.

U svijet postoji velik broj bolesnika koji trebaju transplantaciju krvotvornih matičnih stanica, a ne mogu naći podudarnog darivatelja. U više od deset godina rada, vođeni Aninom poznatom rečenicom “Želim život“, Zaklada Ana Rukavina okuplja dobrovoljne darivatelje krvotvornih matičnih stanica iz koštane srži te iz krvi pupkovine, kako bi pomogli oboljelima od leukemije, limfoma i ostalih hematoloških bolesti.

'Dosadašnjim djelovanjem Zaklade omogućeno je 68 transplantacija darivatelja iz Hrvatskog registra za pacijente u Hrvatskoj i inozemstvu čime je oboljelima i njihovim obiteljima darovana nova nada i prilika za život.'

Dosadašnjim djelovanjem Zaklade omogućeno je 68 transplantacija darivatelja iz Hrvatskog registra za pacijente u Hrvatskoj i inozemstvu čime je oboljelima i njihovim obiteljima darovana nova nada i prilika za život. Od 150 građana, koliko ih je bilo upisano na početku rada Zaklade 2006. godine, danas je taj broj povećan na 52.990 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Zaklada Ana Rukavina stipendijama podupire stručno usavršavanje mladih hrvatskih liječnika specijalizanata ili specijalista interne hematologije i drugih srodnih specijalizacija, na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu, jednoj od vodećih svjetskih institucija za proučavanje tumora.

Ove godine na natječaju Zaklade izabrana je dr. Ana Zelić Kerep, specijalizantica hematologije zaposlena u KBC-u Zagreb, koja će se idućih godinu dana usavršavati na prestižnom američkom sveučilištu, a po povratku u Hrvatsku će stečena znanja primjenjivati u radu s pacijentima.

Stipendistica Zaklade

Dr. Ana Zelić Kerep članica je vokalnog sastava Saltshaker koji je u protekle dvije godine održao 22 humanitarna koncerta. Prije je niz godina bila aktivna članica Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić s kojim je u više navrata nastupala i na “Koncertu za život“. Na prvom koncertu sa Zborom Ivan Goran Kovačić, dirigirao joj je pokojni maestro Vjekoslav Šutej. To joj je, kaže, dodatna morivacija u borbi protiv leukemije.

Na specijalizaciji hematologije u KBC-u Zagreb u timu sam koji se bavi transplantacijom matičnih stanica u liječenju hematoloških bolesnika. Rad hematološkog tima usko je povezan s aktivnostima Zaklade Ana Rukavina.

Na stručnom usavršavanju na Sveučilištu Georgetown educirat ću se o naprednim metodama istraživanja u hematologiji te o njihovoj primjeni u radu s pacijentima. Najviše ću se fokusirati na akutne leukemije, a po potrebi ću proširiti područje mojeg istraživanja i usavršavanja.

Činjenica da sam članica Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić i da sam sudjelovala u projektima pod vodstvom maestra Šuteja na sve stavlja posebnu osobnu notu, jer glazbena umjetnost na jedinstven način povezuje ljude.

Svatko, tko na bilo koji način podrži rad Zaklade, i stavi sebe na raspolaganje kao donora matičnih stanica, čini humano i važno djelo, jer je borba protiv leukemije na svima nama. Bez resursa i podrške nema istraživanja, a bez vas i nas nema tog spasonosnog lijeka koji je mnogima nada za život, ističe dr. Ana Zelić Kerep.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju