Konferencija Women's Weekend održavala se u Rijeci od 9. do 11. ožujka, a na jednom mjestu je okupila važna imena regionalne i svjetske scene s ciljem povezivanja i osnaživanja žena te kao podsjetnik da u svom užurbanom rasporedu nađemo vrijeme za sebe.

Prostor hale Exportdrva u središtu Rijeke bilo je mjesto okupljanja i održavanja panela koje su prvoga dana konferencije, nakon niza žena, zaključili upravo muškarci. Na panelu „Balkanski muškarac 2.0 – kad stiže nova verzija?“ nije nedostajalo smijeha na nastup novinara, radijskog i TV voditelja Roberta Ferlina, glazbenika, glumca i TV voditelja Marija Lipovšeka Battifiace i kazališnog, filmskog i TV glumca Fabijana Pavla Medvešeka.

Ja sam upgreadani muškarac, rekao je Battifiaca, dok se Ferlin predstavio kao tipični muškarac 1.9., a Medvešeka bismo već stavili u muškarce 2.0. U čemu je razlika? Objasnili su na jednostavnom primjeru klečanja na trgu. Dok Ferlin ne bi ni u kojem slučaju klečao niti molio, jer, kako kaže, nije vjernik, Battifiaca bi to učinio ako bi, primjerice, nekome ispali euri ili bi ga boljele noge, dok je Medvešek to već učinio (i učinio bi opet) pred svojom suprugom.

Odmah sam imao prilike vidjeti razlike između muškarca i žene, jer dolazim iz obitelji u kojoj je zastupljen matrijarhat. Dakle, kod nas uz obalu je žena gazda i odmalena sam suosjećao s tatom i naučio da je žena boss. Svi smo radili ono što je mama rekla i rano sam shvatio da što prije shvatiš da je žena šef, to ti je bolje., opisao je Battifiaca.

Balkanski muškarac 2.0 na Women's Weekendu Balkanski muškarac 2.0 na Women's Weekendu (Foto: PR / Gordan Svilar)

Medvešek kaže da je imao sreće jer je odrastao u obitelji u kojoj su roditelji bili jednaki u svemu i u jednom trenutku se susreo pojmom nejednakosti, što mu je bio veliki šok. Danas sam zahvalan svojim roditeljima što su bili takvi. Lijepo sam odrastao, ali nažalost svakodnevno se susrećem s nejednakošću i pokušavam biti primjer koliko god mogu, kaže Fabijan Pavao.

Nakon večernjih druženja, subota je započela vježbanjem s Ana-Marijom Jagodić Rukavina, inovatoricom jedinstvene Body tehnike iz PBS centra izvrsnosti te panelom pod nazivom „Kreatorice javnog mnijenja“ na kojemu ključne žene hrvatskih medija govore o načinima i smjerovima kojima se vode u tom procesu.

Program Women's Weekenda nastavio se s nizom zanimljivih panela sa sugovornicima iz područja biznisa, lifestylea, ljepote, zdravlja i osobnog razvoja koje primjerima pokazuju kako najbolji pomiču granice i nude brojne inspirativne priče.

Pokrovitelji ove regionalne konferencije bili su Turistička zajednica grada Rijeke i Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Turistička zajednica Kvarnera. Programski partner je Deloitte, vodeći globalni pružatelj usluga revizije i savjetovanja prisutan u više od 150 zemalja, dok je generalni tehnološki partner Women's Weekenda A1 Hrvatska, kompanija koja potiče žene na vodećim pozicijama i u kojoj čak 44 zaposlenika čine žene, koliko ih je i na menadžerskim pozicijama.

Osim niza inspirativnih predavanja i panela, prva regionalna konferencija Women's Weekend, u potpunosti je opravdala očekivanja Riječana i gostiju iz cijele regije te osigurala obilje smijeha i zabave, kako na panelima, tako i u zabavnim dijelovima programa. Za to su se pobrinule mlade snage hrvatske glazbene scene – predvodnica novog vala mladih glazbenih vokala Nika Turković i jedan od najboljih domaćih muških vokala Damir Kedžo, koji su osigurali odličnu zabavu na partyjima Novog lista u hotelu Hilton te Stiluete u prostoru Exportdrva za više od 800 gostiju pristiglih u Rijeku na Women's Weekend.

Renata Salecl Renata Salecl: "Mladim ženama treba govoriti o povijesti feminizma i razbiti stigmu da je biti feministkinja nešto loše"

Milena Radulović Milena Radulović: "Žene se osjećaju kao na pozornici, iščekujući aplauz ili paradajz. Društvo tjera ženu da se konstantno preispituje i bude odgovorna za silne stvari."

Druženjima su se odazvali i gradonačenik grada Rijeke Marko Filipović, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, brojni partneri i gosti konferencije, među kojima i saborske zastupnice Sabina Glasovac, Marija Selak Raspudić, Sandra Benčić, kao i Antonija Blaće i Jelena Veljača sa supruzima, Milena Radulović, Dora Martinović, Tara Rosandić i brojni drugi.

Sve informacije o programu i sadržajima na Women’s Weekendu pratite i putem web stranice i društvenih mreža: Facebooka, Instagrama i LinkedIna.

Women's Weekend Women's Weekend (Foto: PR / Vedran Karuza)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju