Djevojčica Marta Bilen iz Osijeka, kojoj je u prosincu dijagnosticiran sarkom, prva je djevojčica u Hrvatskoj koja je dobila periku napravljenu od prave kose. Marta sada ponovno ima kosu zahvaljujući projektu Kosa ljubavi pokrenutog s ciljem skupljanja kose za osobe oboljele od malignih i autoimunih bolesti, osobito djece

Više od 2.000 ljudi dosad se ošišalo i sudjelovalo u projektu 'Kosa ljubavi' kojeg su pokrenule Biljana Bjelajac Poznić i Marijana Čergar. A jučer je pred kamerama emisije Provjereno svaki donirani pramen i cijeli projekt dobio smisao. Dvanaestgodišnja Marta Bilen prva je djevojčica koja je dobila svoju periku.

U akciju Kosa ljubavi uključile su se i hrvatske škole

Djevojčici Marti u prosincu je dijagnosticiran sarkom te je zbog terapija ostala bez kose. No zahvaljujući projektu 'Kosa ljubavi' ova hrabra djevojčica ponovno može uživati u svojim dugim pramenovima.

Nakon što je Marta stavila periku izrađenu od prave kose ostala je bez riječi.

'Kad su stavili periku na stol ispred mene, prije nego što sam otvorila oči zamislila sam ju nekako tako, ali kad sam otvorila oči bilo je još veće iznenađenje, nisam mogla ni pretpostaviti da se nešto takvo može napraviti', rekla je Marta.



Kosa koja se može donirati mora biti dužine minimalno 20 cm, može biti farbana, svezana u rep, repiće ili u pletenici, mora biti oprana, suha i ne previše oštećena, spremljena u plastičnu vrećicu, a može biti i stara kosa samo da je sačuvana i ne prašnjava.

>> Ljepota i rak dojke: Vodič za njegu kose, perike i marame

U ovu plemenitu akciju uključile su se i neke škole poput OŠ Rudeš u Zagrebu u kojoj su se učenice, po uzoru na učiteljicu Branku Soldo, ošišale i donirale svoju kosu.

Sve o Martinoj novoj kosi i projektu 'Kosa ljubavi' pogledajte u prilogu emisije Provjereno.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju