Pandemija zlih klaunova zbunila je i uplašila i hrvatske građane jer ovi misteriozne individue prerušene u klaunove, nakon SAD-a, Velike Britanije, Slovenije, navodno su se pojavile i u Hrvatskoj. Zašto su izabrale nabaciti baš lik klauna za uznemiravanje građana? Istražili smo zbog čega nam klaunovi nerijetko bude podijeljene osjećaje – s jedne strane su smiješni i zabavni, a s druge zastrašujući likovi koji stvaraju osjećaj nelagode

Fobija od klaunova zvana i koulrofobija u posljednje je vrijeme poprimila novu dimenziju. Nepoznate osobe prerušene u kostime ovih likova koji bi trebali biti smiješni siju strah od SAD-a, preko Velike Britanije, a sada su, čini se, stigli i u Hrvatsku.

Liječnici vjeruju da fobiju od klaunova zvanu koulrofobija uzrokuje neznanje tko se zapravo krije iza debelog sloja šminke

Zbog čega su izabrali baš kostime, odnosno šarena lica klaunova? Upravo zbog dvojakih osjećaja prema tom liku, koji može djelovati zabavno, veselo i izazivati sreću, ali isto tako i buditi osjećaje nelagode i straha.

Pronašli smo 3 razloga zbog kojih klaunovi ulijevaju strah u kosti:

1. Koulrofobija je relativno rijetka fobija, a znanstvenici i liječnici vjeruju da je uzrokuje neznanje tko se zapravo krije iza debelog sloja šminke.

Strah od klauna može uzrokovati osjećaj panike, poteškoće kod disanja, nepravilno kucanje srca, znojenje i mučninu. Fobija je češća kod djece, ali i odrasli mogu patiti od nje, a može se liječiti kognitivnom bihevioralnom terapijom.

2. Kostimi klauna obično pretjerano ističu i povećavaju crte lica i dijelove tijela, poput ruku, nogu i nosa. To se može doživjeti čudovišnim ili kao deformitet kao što se može doživjeti i komičnim. Izražene nenormalnosti na licu klauna mogu izmijeniti izgled osobe do te mjere da figura djeluje dovoljno živo da bude uznemirujuća, ali nedovoljno realistično da bi njena pojava bila ugodna.

Suvremeni arhetip zlog klauna nastao je 80-ih godina, a popularizirao ga je Stephen King svojim horor-romanom "Ono" prenijet i na film. Smatra se da je na stvaranje lika zlog klauna zvanog Pennywise, King inspiraciju pronašao u Johnu Wayneu Gacyju, stvarnom serijskom ubojici zvanom Killer Clown koji je 70-ih sijao strah u Americi. Nadimak Klaun ubojica dobio je jer je svoje žrtve tražio na dobrotvornim događanjima, paradama i dječjim zabavama odjeven u kostim klauna Poga, lika kojeg je sam osmislio.

Pandemija zlih klaunova zbunila je i uplašila i hrvatske građane jer ovi misteriozne individue prerušene u klaunove, nakon SAD-a, Velike Britanije, Slovenije, navodno su se pojavile i u Hrvatskoj

3. Komični klaunovi, poznati i kao lakrdijaši ili pajaci, bili su uobičajena forma zabavljanja masa u srednjovjekovno doba. Iako su bili smiješni, ispod površine njihova humora skrivala se uznemirujuća istina. Naime, povjesničari ističu da su ti šaljivdžije podsjećali ljude na njihovu smrtnost, životinjsku narav i na to koliko nerazumni, blesavi i sitničavi mogu biti. Takvo razmišljanje nastavilo se i kroz 16. stoljeće u kojem su šekspirovski lakrdijaši često bili povezivani sa smrću i mračnim istinama.

Dobar primjer za to je dvorska luda kralja Leara koja je hodala okolo i podsjećala ljude da nisu pametni koliko misle pritom izgovarajući dvosmislene rečenice kako bi zbunila druge i potkopala njihovo doživljavanje stvarnosti i istine. Klaunovi su se oduvijek povezivali s opasnošću i strahom jer pomiču logiku do krajnjih granica. Guraju ljudsku sposobnost poimanja i razumijevanja do granica zdravog razuma, a to čine kroz šalu i ismijavanje.

Pročitajte i priopćenje hrvatske policije vezano uz klaunove ubojice.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju