Na zagrebačkom Gornjem gradu smjestila se mala manufaktura pod nazivom „Koza“ u kojoj vrijedne ruke obitelji Zoričić stvaraju prekrasne torbe, ali i druge proizvode od kože

U torbe brenda "Koza" žene se zaljubljuju na prvi pogled, a kombinacija kvalitetnih materijala i vrhunske izrade ono je zbog čega se im se iznova vraćaju

Priča ovog hrvatskog započela je 2006. godine kada je Velibor Zoričić otvorio dućan "Koza" u Eufrazijevoj ulici u Poreču i izložio nekoliko torbica, japanki i nesesera. Godinu dana kasnije u posao se uključuju i ostali članovi obitelji, a sada u Kozi rade i sestre Dora i Ivana Zoričić.

 

A post shared by zadovoljna.hr (@zadovoljnahr) on


Iako smo svi različiti gledajući poslovanje naše firme savršeno se upotpunjujemo. Prednosti obiteljskog posla su te da ne radiš iz čiste potrebe za zaradom nego iz ljubavi i želje da firma uspije. Najzabavnije nam je kad se svi skupimo i izlažemo ideje za sljedeću sezonu. Biramo uzorke kože, radimo krojeve, koje odmah pretočimo u torbe na Singerici koju imamo doma. To su značajne čari obiteljskog posla
, kazali su.

 


Brend je dobio ime po simbolu Istre, kozi, a ono nije odabrano samo u čast te plemenite i vrijedne životinjice nego i zbog igre riječi koza-koža: "Mnoge ljude to zbuni misleći kako šivamo kozju kožu, ali mi ipak koristimo isključivo goveđu kožu koju se trudimo nabavljati u Hrvatskoj."

Svi njihovi proizvodi izrađeni su ručno, a osim kože koriste još metalne dijelove, alate i zatvarače koje nabavljaju i proizvode u hrvatskim tvrtkama i tvornicama: "'Hand made trend' koji postoji u većini obiteljskih poslovanja u izvornoj verziji zaista i živi u našoj manufakturi. Koza svake godine polako raste i širi se između ostalog jer i dosta ljudi u njoj radi samo iz ljubavi i nesebičnih razloga. Prva je tu naša mama Lile po kojoj smo nazvali brend unutar Koze. Neke od prvih prototipova je ona sašila, a ujedno ju smatramo i najvećim osloncem i potpornim zidom naše firme.“


Upravo su torbice s potpisom Lile najtraženije, a osim torbica izrađuju velike torbe, remenje i novčanike kako ženske tako i muške. Njihovi proizvodi mogu se kupiti na četiri lokacije u Hrvatskoj – dućanima u Zagrebu i Poreču te u dvije franšize u Splitu i Rovinju: "Dućan u Zagrebu smo otvorili u mirnoj ulici, jer smo željeli da to bude radiona, ali i prodavaonica. Slijedeći te kriterije prostor na zagrebačkom povijesnom, romantičnom i posebnom Gornjem gradu pokazao se kao savršena mirnija lokaciju u gradu u kojem živimo. Podjednako nas posjećuju i stranci i domaći ljudi, te im se svima sviđa što mogu zaviriti i u prostor gdje torbe nastaju.

 

 

Obzirom na našu ne toliko frekventnu prometnu poziciju turisti se često osjete i ponosnima što su uspjeli pronaći proizvode koji odišu autentičnom hrvatskom idejom, materijalom i proizvodnjom. Tako se nerijetko uspijemo i sprijateljiti s našim kupcima koji iz našeg prodajnog prostora izlaze sa širokim osmijehom, a to nam je uvijek znak i potvrda da u ono u što ulažemo naš trud naši kupci vide i osjete pa ne nedostaje poticaja za daljnjim radom. Veliki broj kupaca nam se tako i često vraća, prije svega zaista mnogo turista u Poreču većinom iz cijele Europe, ali i domaći i stranci u Zagrebu, čiji se rast u posljednjih nekoliko godina osjeti."

 

A post shared by KOZA (@koza_unikati) on

U proizvodnji sudjeluju i naši suradnici, obrtnici i majstori. Kako smo se širili morali smo angažirati i majstore van obitelji. Neki su s nama od samih početaka, a s nekima radimo po potrebi. U našem timu imamo i kreativnu Sanju Rakitničan koja je završila tekstilno tehnološki fakultet. Imamo jako puno ideja za budućnost, ali je velik put od same ideje do realizacije. Za neki novi proizvod trebaju mjeseci priprema. Kupcu se možda čini da je neka torba jednostavna, ali put koji pređemo od ideje do finalnog proizvoda je dug, zaključili su.

Sve dodatne informacije o proizvodima hrvatskog brenda 'Koza' potražite na njihovoj službenoj Facebook stranici ili pošaljite mail na adresu koza.unikati@gmail.com.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju