Svaki pas lijep je na svoj način, bio mješanac ili čistokrvan, ali neke pasmine slavne su po svojoj veličanstvenoj ljepoti i eleganciji. Jednom od najelegantnijih pasmina smatra se afganistanski hrt, pas zadivljujućeg izgleda i kraljevskog držanja. U nastavku pročitajte kojih to deset pasmina nose laskavu titulu kraljeva elegancije.

Galerija

Afganistanski hrt
Oličenje elegancije u psećem svijetu, afganistanski hrtovi smatraju se najelegantnijom pasminom. Njihova visoka, vitka tijela, duge noge, šiljasta njuška i duga, lepršava dlaka nalik kosi čini ih kraljevima elegancije. Afganistanski hrtovi i kreću se u skladu sa svojim izgledom – poput modela na pisti, tako elegantno, kao da lebde dok hodaju.

Dalmatiner
Dobroćudni, odani i pametni, dalmatinski psi najpoznatiji su po svijetloj dlaci prekrivenoj tamnim točkicama, no zapravo se okote potpuno bijeli. Nakon dva tjedna starosti počinju poprimati karakterističan točkasti izgled po kojem se razlikuju od bilo koje druge pasmine na svijetu.

Dalmatiner
Dalmatiner (Foto: Getty Images)

Doberman
Kada bi se radio izbor za najelegantnijeg psa na svijetu mnogi bi svoj glas dali gracioznom dobermanu. Mnogi se plaše njihovog oštrog izgleda, ali dobermani su zapravo vrlo odani i oprezni psi koji vole osjetiti fizičku blizinu članova svoje obitelji. Krasi ih mišićavo, graciozno tijelo i sjajna kratka dlaka te su vrlo inteligentna, štovana i popularna pasmina.

Doberman
Doberman (Foto: Getty Images)

Irski seter
Poznati po svojoj prekrasnoj tamnocrvenoj dlaci, irske setere naziva se i Disney princezama psećeg svijeta. Kao i drugi seteri, i ovi elegantni ljepotani su divni kućni ljubimci za obitelj, vrlo odani i puni ljubavi. Puni su energije te im treba dosta fizičke aktivnosti, ali i mentalne zanimacije kako bi bili sretni i zadovoljni.

Irski seter
Irski seter (Foto: Getty Images)

Španjolski hrt
Za razliku od afganistanskog hrta, španjolski hrt ima vrlo kratku dlaku, no jednako vitko tijelo s uskim prsima i dugim nogama te uskim repom. Hrtovi su općenito pojam za eleganciju u svijetu pasa te uvijek izazivaju divljenje. Građeni su tako da se kreću elegantno i lagano te su jedna od najbržih pasmina na svijetu. Diljem svijeta mnogo je hrtova spašeno iz nemilosrdnih utrka, a u Hrvatskoj se o njima brine udruga Honey, iz koje se spašeni hrtovi mogu i udomiti.

Španjolski hrt
Španjolski hrt (Foto: Getty Images)

Doga
Jedna od najvećih i najuglednijih pasmina na svijetu. Doga se smatra divovskom pasminom pasa, može narasti do 75 centimetara (kada stoje na četiri noge) i težiti oko 70 kilograma. Mnogi ljudi osjećaju strah u blizini ovih divovskih pasa, ali zapravo je riječ o pasmini vrlo umiljate i nježne naravi, pogodnoj za djecu te punoj ljubavi.

Doga
Doga (Foto: Getty Images)

Rodezijski gonič lavova
Greben na leđima karakterističan je dodatak jedinstvenoj ljepoti ove pasmine. Originalno uzgojen kao neustrašivi lovac na lavove, rodezijski gonič lavova vrlo je inteligentan i nježan div kada je sa svojom obitelji, a postaje odani zaštitnik ako njegovim ljudima prijeti opasnost. U Africi je ova pasmina uzgajana i kako bi čuvala i štitila djecu dok nema roditelja.

Rodezijski gonič lavova
Rodezijski gonič lavova (Foto: Getty Images)

Deset pasmina koje i kada odrastu izgledaju poput pahuljastih loptica

Perzijski hrt
Pasmina poznata i pod imenom Saluki izgledom je slična španjolskom i engleskom hrtu, ali ima dužu dlaku. Kao i sve druge pasmine uzgajane za samostalan lov, bez pratnje ljudi, i perzijski hrt poznat je po svojoj brzini i gracioznom kretanju.

Perzijski hrt
Perzijski hrt (Foto: Getty Images)

Faraonski hrtoliki gonič
Kao što joj i ime kaže, ova drevna pasmina izgledom sliči hrtu, osim što za razliku od hrtova, ima velike, uspravne i uglate uši. Kao i drugi pripadnici skupine pasmina uzgajanih za samostalan lov, i faraonski hrtoliki gonič slavan je po svojem elegantnom, uspravnom držanju koje još više ističe ljepotu njegove dlake crvene boje.

Faraonski hrtoliki gonič
Faraonski hrtoliki gonič (Foto: Getty Images)

Vajmarski ptičar
Veličanstvenog izgleda i kraljevskog držanja, vajmarski ptičar poznat je još iz doba kraljevskog dvora u Njemačkoj. Pripadnike te pasmine krasi mišićavo tijelo i glava koju drže visoko uspravno, baš kao da žele izgledati što elegantnije i profinjenije. Ono po čemu se ističu u svijetu pasa je i sjajna dlaka prelijepe sivo-plave boje.

Vajmarski ptičar
Vajmarski ptičar (Foto: Getty Images)