Svaki pas lijep je na svoj način, bio mješanac ili čistokrvan, ali neke pasmine slavne su po svojoj veličanstvenoj ljepoti i eleganciji. Jednom od najelegantnijih pasmina smatra se afganistanski hrt, pas zadivljujućeg izgleda i kraljevskog držanja. U nastavku pročitajte kojih to deset pasmina nosi laskavu titulu kraljeva elegancije.

Galerija Afganistanski hrt Dalmatiner Doberman +6 Irski seter

Afganistanski hrt

Kao oličenje elegancije u psećem svijetu, afganistanski hrtovi smatraju se najelegantnijom pasminom. Njihova visoka, vitka tijela, duge noge, šiljasta njuška i duga, lepršava dlaka nalik kosi čini ih kraljevima elegancije. Afganistanski hrtovi i kreću se u skladu sa svojim izgledom – poput modela na pisti, tako elegantno, kao da lebde dok hodaju.

Dalmatiner

Dobroćudni, odani i pametni, dalmatinski psi najpoznatiji su po svijetloj dlaci prekrivenoj tamnim točkicama, no zapravo se okote potpuno bijeli.

Nakon dva tjedna starosti počinju poprimati karakterističan točkasti izgled, po kojem se razlikuju od bilo koje druge pasmine na svijetu.

Dalmatiner Dalmatiner (Foto: Shutterstock)

Doberman

Kada bi se radio izbor za najelegantnijeg psa na svijetu, mnogi bi svoj glas dali gracioznom dobermanu. Mnogi se plaše njihova oštrog izgleda, ali dobermani su zapravo vrlo odani i oprezni psi koji vole osjetiti fizičku blizinu članova svoje obitelji. Krasi ih mišićavo, graciozno tijelo i sjajna kratka dlaka te su vrlo inteligentna, štovana i popularna pasmina.

Doberman Doberman (Foto: Shutterstock)

Irski seter

Poznate po svojoj prekrasnoj tamnocrvenoj dlaci, irske setere naziva se i Disneyevim princezama psećeg svijeta.

Kao i drugi seteri, i ovi elegantni ljepotani su divni kućni ljubimci za obitelj, vrlo odani i puni ljubavi. Puni su energije te im treba puno fizičke aktivnosti, ali i mentalne zanimacije kako bi bili sretni i zadovoljni.

Irski seter Irski seter (Foto: Shutterstock)

Španjolski hrt

Za razliku od afganistanskog hrta, španjolski hrt ima vrlo kratku dlaku, no jednako vitko tijelo s uskim prsima i dugim nogama te uskim repom. Hrtovi su općenito pojam za eleganciju u svijetu pasa te uvijek izazivaju divljenje. Građeni su tako da se kreću elegantno i lagano te su jedna od najbržih pasmina na svijetu. Diljem svijeta mnogo je hrtova spašeno iz nemilosrdnih utrka, a u Hrvatskoj se o njima brine udruga Honey, iz koje se spašeni hrtovi mogu i udomiti.

Španjolski hrt Španjolski hrt (Foto: Shutterstock)

Doga

Jedna od najvećih i najuglednijih pasmina na svijetu. Doga se smatra divovskom pasminom pasa, može narasti do 75 centimetara (kada stoji na četiri noge) i težiti oko 70 kilograma. Mnogi ljudi osjećaju strah u blizini ovih divovskih pasa, ali zapravo je riječ o pasmini vrlo umiljate i nježne naravi, pogodnoj za djecu te punoj ljubavi.

Doga Doga (Foto: Shutterstock)

Rodezijski gonič lavova

Greben na leđima karakterističan je dodatak jedinstvenoj ljepoti ove pasmine. Originalno uzgojen kao neustrašivi lovac na lavove, rodezijski gonič lavova vrlo je inteligentan i nježan div kada je sa svojom obitelji, a postaje odani zaštitnik ako njegovim ljudima prijeti opasnost. U Africi je ova pasmina uzgajana i kako bi čuvala i štitila djecu dok nema roditelja.

Rodezijski gonič lavova Rodezijski gonič lavova (Foto: Shutterstock)

Francuski buldog Deset malih pasmina koje nisu na glasu kao nervozni peseki

Perzijski hrt

Pasmina poznata i pod imenom Saluki izgledom je slična španjolskom i engleskom hrtu, ali ima dužu dlaku. Kao i sve druge pasmine uzgajane za samostalan lov, bez pratnje ljudi, i perzijski hrt poznat je po svojoj brzini i gracioznom kretanju.

Perzijski hrt Perzijski hrt (Foto: Shutterstock)

Štene francuskog buldoga Deset antistres pasmina koje na ljude djeluju poput tablete za smirenje

Faraonski hrtoliki gonič

Kao što joj i ime kaže, ova drevna pasmina izgledom sliči hrtu, osim što, za razliku od njih, ima velike, uspravne i uglate uši. Kao i drugi pripadnici skupine pasmina uzgajanih za samostalan lov, i faraonski hrtoliki gonič slavan je po svojem elegantnom, uspravnom držanju, koje još više ističe ljepotu njegove dlake crvene boje.

Faraonski hrtoliki gonič Faraonski hrtoliki gonič (Foto: Shutterstock)

Vajmarski ptičar

Veličanstvenog izgleda i kraljevskog držanja, vajmarski ptičar poznat je još iz doba kraljevskog dvora u Njemačkoj. Pripadnike te pasmine krase mišićavo tijelo i glava koju drže visoko uspravno, baš kao da žele izgledati što elegantnije i profinjenije. Ono po čemu se ističu u svijetu pasa je i sjajna dlaka prelijepe sivo-plave boje.

Vajmarski ptičar Vajmarski ptičar (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju