Život na kraljevskom dvoru prepun je nevjerojatnih pogodnosti, ali dolazi i sa strogim pravilima koje treba poštovati. Dame na dvoru trebaju paziti kako se ponašaju u javnosti, ali i što odijevaju.

Galerija Ne samo da haljina ne smije biti kratka, već treba paziti i da vjetar ne podigne laganu tkaninu Princeza Beatrice nedavno je uzbunila puritance kada se na festivalu u Glastonburyju pojavila u Zimmermannovoj mini-haljini Princeza Diana skrivala je dekolte torbicama +4 Meghan Markle nosila je mini haljinu bez rukava dizajnerice Maggie Marilyn na Novom Zelandu

Dobro je poznato da je kraljica Elizabeta II. više voli suknje i haljine od nošenje hlača. Ne čudi što se gotovo nikada ne viđa u hlačama, ali i što očekuje da dame s kraljevskih dvorova nose ove ženstvene odjevne komade na važnim protokolarnim dužnostima.

Pritom valja znati da bi suknje i haljine trebale biti odgovarajuće dužine – obično do koljena. Porub na suknjama ili haljinama ne bi smio biti viši od 7 do 10 centimetara iznad koljena.

Princeza Beatrice nedavno je uzbunila puritance kada se na festivalu u Glastonburyju pojavila u Zimmermannovoj mini-haljini Princeza Beatrice nedavno je uzbunila puritance kada se na festivalu u Glastonburyju pojavila u Zimmermannovoj mini-haljini (Foto: Profimedia)

Čak i kada nose haljine odgovarajuće dužine, dame moraju pripaziti da im vjetar slučajno ne bi podigao tkaninu i razotkrio noge. Baš zato dizajneri stavljaju utege u porube njihove odjeće da bi spriječili taj scenarij.

Nošenje traperica se dopušta samo u neformalnim trenucima – primjerice kada idete prošetati psa, ili u privatnu šetnju s obitelji koja nije popraćena kamerama.

Catherine Middleton imala je problema s vjetrom i haljinom Jenny Packham u posjetu Calgaryju Catherine Middleton imala je problema s vjetrom i haljinom Jenny Packham u posjetu Calgaryju (Foto: Afp)

Tradicija nalaže i da kraljica mora odobriti vjenčanicu dama s kraljevskih dvora. Dala je svoj pristanak za kreaciju Alexandera McQueena koju je Catherine Middleton nosila na svojem vjenčanju 2011. godine, ali i vjenčanicu Meghan Markle.

Pokazivanje dekoltea nije pristojno ponašanje za kraljevnu. Princeza Diana često je kršila ovo pravilo, a da bi sakrila svoje ženstvene adute nosila je pismo-torbicu preko prsa. Dizajnerica Anya Hindmarch koja je radila torbice za princezu Dianu iz tog ih je razloga nazivala dekolte-torbicama.

Princeza Diana skrivala je dekolte torbicama Princeza Diana skrivala je dekolte torbicama (Foto: Afp)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju