Kraljica Elizabeta II. preminula je danas u 97. godini života

Galerija Elizabeta II. Uspon kraljice Elizabete II. - 3 Uspon kraljice Elizabete II. - 1 +7 Kraljica Elizabeta II. i princ Philip 1947. godine

"Izjavljujem pred svima da će moj cijeli život, bio on dug ili kratak, biti posvećen službi, vama i našoj velikoj imperijalnoj obitelji kojoj svi pripadamo", poručila je Elizabeta II., britanska kraljica 21.4.1947. godine

Elizabeta Alexandra Mary ili jednostavno rečeno Elizabeta II., najvažnija žena Ujedinjenog Kraljevstva. Bila je najdugovječniji britanski monarh, najdugovječnija žena na čelu države u povijesti, najstariji živući i najdugovječniji sadašnji monarh te najstariji i najdugovječniji aktualni šef države.

Kada joj je otac preminuo u veljači 1952., Elizabeta je tada sa samo 25 godina postala kraljicom sedam nezavisnih zemalja Commonwealtha: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Pakistana i Šri Lanke, kao i šefica Commonwealtha.

Njezini brojni povijesni posjeti i sastanci uključuju državni posjet Republici Irskoj 2011. te posjete čak pet papa. Od Winstona Churchilla do Borisa Johnsona, i s lijevima i s desnima, Kraljica je surađivala s čak 14 britanskih premijera. 

Bez poštede do čina u vojsci i svadbene haljine putem kupona

Nekoliko godina tijekom Drugog svjetskog rata Velika Britanija je regrutirala žene da se pridruže ratnim naporima. Neudate žene mlađe od 30 godina morale su se pridružiti oružanim snagama te raditi ili na zemlji ili u industriji.

Kralj George se pobrinuo da njegova kći ne dobije poseban čin u vojsci. Školovala se za vozača i mehaničara, a pet mjeseci kasnije dobila je čin počasnog mlađeg zapovjednika što je ženski ekvivalent kapetanice u to vrijeme.

Tijekom Drugog svjetskog rata, poznato je da je vladala velika nestašica hrane, no i odjeće. Razlog tome bio je taj što je potražnja za vojnim uniformama vršila takav pritisak na tvornice odjeće, a britanska vlada shvatila je da trebaju sačuvati sirove resurse.

Uspon kraljice Elizabete II. - 1 Kraljica Elizabeta II. udala se 20. studenog 1947. godine (Foto: Guliver)

Kao rezultat toga, donesen je sustav racionalizacije gdje su se sve potrebite stvari nabavljale putem kupona, pri čemu je svaki odjevni predmet dobio vrijednost unutar sustava.

Kako je rat odmicao, kuponi su postajali sve rjeđi i rjeđi, a tadašnja se princeza nije imača nikakve povlastice te se morala snaći kao i svi ostali. Teško je zamisliti koliko je kupona bilo potrebno za kupnju takve ekstravagantne haljine, ali za pretpostaviti je da to nije bio mali broj. Naposljetku, Elizabeta je došla do svoje svadbene haljine iz snova.

Uspon kraljice Elizabete II. - 5 Vjenčanje Elizabete II. i princa Filipa (Foto: Guliver)

Kraljica Elizabeta II. je jedina pripadnica kraljevske obitelji koja je ušla u oružane snage. U ovom trenutku, ona je ujedno i jedina živa šefica države koja je služila u Drugom svjetskom ratu. S obzirom na to da je vozila vojne kamione, može se sa sigurnošću reći da kraljica ima izvrsne vozačke vještine, koje se očito ne ustručava pokazati.

Suočavanje s kritikama i velika podrška naroda

Elizabeta II. povremeno se suočavala s kritikama u medijima na račun kraljevske obitelji, osobito nakon raspada brakova njezine djece i nakon smrti njezine bivše snahe Diane, princeze od Walesa.

Međutim, podrška monarhiji u Ujedinjenom Kraljevstvu bila je i ostala konstantno visoka, kao i njezina osobna popularnost. Žena koju danas doživljavaju kao bakicu koja nosi upečatljive kostime i šešire u pastelnim bojama, nekoć je simbolizirala veliku hrabrost i požrtvovnost domovini.

Ona je hraniteljica. Ona je na našim kovanicama i novčanicama. Popravljala je aute u Drugom svjetskom ratu. Inzistirala je voziti kralja iz zemlje u kojoj žene nisu smjele voziti (Abdullah, kralj Saudijske Arabije, u Balmoralu 1998.). Ona nije nježna ljubičica, riječi su glumica Olivije Coleman koja je kraljicu utjelovila seriji "Kruna".

Davne 1981. godine za vrijeme proslave njezina rođendana, u zraku je odjeknulo šest hitaca u paradi u blizini Buckinghamske palače. Pucnje je ispalio Marcus Sarjeant, 17-godišnjak koji je idolizirao ubojice Johna F. Kennedyja i Johna Lennona.

Iako kraljica nije bila ozlijeđena, svjedokinja je, prema New York Timesu, izjavila kako je problijedila te bila vidno potresena. No, kraljica je jednostavno smirila svog prestrašenog konja i nastavila rođendansku povorku. 

Novo vrijeme, novi izazovi

Kraljica koja je ove godine proslavila 96. rođendan, prošle se godine suočila i s gubitkom supruga, princa Filipa s kojim je bila u braku duge 73 godine, a kraljevsku obitelj su poljuljali i problemi princa Andrewa koji je zbog optužbi za seksualno iskorištavanje maloljetnica izgubio titulu vojvode te preseljenje princa Harryja s obitelji u SAD.

Iako suočena izazovima, što poslovnim, što privatnim, kraljica Elizabeta nije dopustila da išta pokoleba njen snažni duh. I u zadnjim godinama života kraljičini glavni interesi bili su konjske trke, fotografija i psi koje je obožavala, a uz nju su cijelog života bili omiljeni joj corgiji.

Novi portret kraljice Elizabete II povodom njezinog 96. rođendana Novi portret kraljice Elizabete II povodom njezinog 96. rođendana (Foto: Profimedia)

Kad je preuzela titulu života, imala je 21 godinu, a hrabrosti barem pet puta toliko. Od toga je trenutka, pa sve do zlatnih godina koje je doživjela, nesebično služila svome narodu. Niti jedan vođa na ovome svijetu narodu nije bio izvor sigurnosti i ponosa kao što je to bila kraljica Elizabeta II.

Kraljica je ispisala stranice svjetske povijesti kao prvakinja u mnogo toga. Sa svojih 96 godina, skupila je životno iskustvo kakvo se rijetko viđa. Ono joj je dalo poticaj da postane simbolom pomirenja, snage i izdržljivosti

Uz narod, za narod i zbog naroda

Kraljica Elizabeta II. uvijek je htjela biti što bliže narodu. Kako naučiti biti dobar vladar, nego od onih kojima služiš.Takav je bio i njezin život – prizemljen, skroman, pomalo buntovan, ali ispunjen i poseban.

Njezina se veličina uvijek skrivala u skromnosti, a danas može biti primjer svim ženama koje sumnjaju u svoje sposobnosti.

Puno je situacija koje to dokazuju. Jedna od njih se dogodila davne 1970. godine, prilikom kraljevske turneje po Australiji i Novom Zelandu. Htjela se približiti narodu pa je prekršila stoljetnu kraljevsku tradiciju kako bi opušteno prošetala pokraj uzbuđene mase, najviše djece, osobno ih pozdravila i zahvalila što su je dočekali u tolikom broju.

Kraljica Elizabeta II. u Australiji 1970. godine Kraljica Elizabeta II. u Australiji 1970. godine (Foto: Profimedia)

Kraljičin život nije bio lak. Imala je ključnu ulogu u brojim društveno – političkim događanjima koja su znala potresti i kraljevsku obitelj, i zemlje Commonwealtha, ali i cijeli svijet. Znala se izboriti sa svim nedaćama koje su uzdrmale njezinu službu, ali najteže se nosila s gubitcima dragih ljudi koji su mahom odlazili prije nje.

Slika nije dostupna Ljubav Elizabete II. i princa Philipa: "On je bio i ostao moja snaga kroz sve ove godine"

Ne mogu vas voditi u bitku. Ne mogu vam dati zakone i dijeliti pravdu. Ali mogu vam dati nešto drugo. Mogu vam dati svoje srce i svoju odanost. Kad se život čini teškim, hrabri neće leći, nego će se boriti za bolju budućnost, rekla je kraljica Elizabeta tijekom obraćanja javnosti davne 1957. godine i svih 65 godina održala svoju riječ. 

Kraljica Elizabeta i Elizabeth Truss Imenovanje Liz Truss novom britanskom premijerkom posljednja je službena dužnost kraljice Elizabete II. (Foto: Afp)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju