Odbrojavamo dane do Božića, a ponuda slastica, ukrasa i poklona svakim je danom sve veća i veća.

Galerija Kraš - Mini tortica Kraš Bajadera knjiga +0 Kraš - Dorina višnja  

Jedan od omiljenih, i najčešće najslađih, vjesnika mnogima omiljenog blagdana dolazi u obliku adventskog kalendara koji s nestrpljenjem želimo načeti. I dok ste prve kućice kojima se od djetinjstva još veselimo već sigurno otvorili, vjerojatno ne znate previše o podrijetlu tog običaja. Stoga vam otkrivamo nekoliko zanimljivosti o njima.

 

Adventski kalendari koriste se za odbrojavanje do Božića. Oni se koriste jednom godišnje i u mnogima bude sreću i veselje jer će se, osim za sam Božić, veseliti i svakom danu prije Božića. Koga 24 dana slatkih iznenađenja i poklona mogu ostaviti ravnodušnim?

Adventski kalendar njemačkog je podrijetla. Od početka 19. stoljeća njemački protestanti počeli su obilježavati dane došašća tako što su palili svijeću na taj dan ili kredom obilježavali zidove ili vrata do velikog dana.

Podrijetlo adventskog kalendara relativno je nova pojava u božićnoj tradiciji, a prvi koji poznajemo u ovakvom obliku objavljen je kao prilog u jednim njemačkim novinama na početku 20. stoljeća.

Kako bi se sačuvao papir, proizvodnja adventskih kalendara prestala je tijekom Drugog svjetskog rata.

Njemačkom nakladniku Gerhardu Langu pripisuje se usluga za osmišljavanje modernog kalendara. On ga je usavršio prodajući kartonsku kutiju s 24 sličice s vjerskim motivima, a bio je namijenjen djeci, koja bi svaki dan otvarala po jednu. I tako sve do samog Božića.

Kraš - Mini tortica Kraš - Mini tortica Foto: PR

Iako adventski kalendari obično imaju 24 kućice, neki kalendari dosežu do broja 31, sve do kraja kalendarske godine, odnosno proslave Nove godine.

Jedan od najskupljih adventskih kalendara koji se ikad pojavio na policama dućana bio je u obliku božićnog drvca, izrađen od drva brijesta i oraha. Bio je dostupan u popularnoj londonskoj robnoj kući Harrodsu 2007. godine, a cijena mu se popela do vrtoglavih 50.000 dolara!

Kraš Bajadera knjiga Kraš Bajadera knjiga Foto: PR

Prema knjizi Guinnessovih rekorda, najveći adventski kalendar na svijetu izgrađen je 2007. godine na željezničkoj stanici St. Pancras u Londonu. Masivni kalendar, koji je bio visok oko sedam metara i širok više od dva metra, slavio je ponovno otvaranje stanice nakon njezine obnove.

Kraš - Dorina višnja Kraš - Dorina višnja Foto: PR

Ako ste i vi obožavatelj adventskih iznenađenja, onda će vas razveseliti vijest da omiljenih hrvatski brend Kraš, poznat po svojim slatkišima, organizira virtualni adventski kreativni natječaj u kojem možete osvojiti slatke pakete! Najkreativniji odgovor moći će osvojiti mnoštvo nagrada, a na Kraševu profilu možete vidjeti kako izgleda jedan instagramski adventski kalendar, biti dio blagdanske čarolije, ali i posuditi pokoji blagdanski savjet te otkriti mnoge trikove i tajne. I tako sve do Božića!

 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Kraš po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju