Projekt "Okolo" već šestu godinu zaredom oduševljava zaljubljenike u umjetnost, ali i sve turiste i prolaznike koji ljeti dolaze u Zagreb. Projekt je posvećen umjetničkim intervencijama koje uljepšavaju grad i tako umjetnost približavaju baš svima.

Galerija Nazovi svoju mamu Nazovi svoju mamu Projekt Okolo +8 Projekt Okolo

Glavni cilj ove tople priče jest pružiti spontani susret s umjetnošću, koja se zapravo nalazi svuda oko nas.

Neočekivani, ali tako upečatljivi detalji izazivaju osmijeh na lice svima koji se susretnu s njima, a iza njih stoje Ana Mikin i Tina Kovačiček, pod zajedničkim umjetničkim imenom Nas dve.

Osim hrvatskih umjetnika, projektu su se priključila i popularna europska imena, a umjetnička kreacija Ememema, zagonetnog francuskog umjetnika (ili više njih) kojemu ne znamo identitet, razveselila je sve one koji su se ovih dana zaputili u šetnju Zakmardijevim stubama.

Nazovi svoju mamu Rad francuskog umjetničkog kolektiva Ememema na pločniku Zakmardijevih stuba u Zagrebu (Foto: Patrik Macek/Pixsell)

Francuski umjetnički kolektiv djeluje noću, a jednu su ljetnu večer iskoristili kako bi ljude podsjetili na najvažniji zadatak na svijetu:

Nazovi svoju mamu, ispisali su unutar mozaika u Zakmardijevom prolazu kojega su postavili na pločniku i tako mnoge podsjetili na najvažnije trenutke u svakodnevici.

Mame bezuvjetno brinu, vole nas najviše na svijetu i cijeloga se života žrtvuju za nas. Djeca su im uvijek na prvom mjestu, a kad ona odrastu i krenu svojim putem – mame se često osjećaju usamljenima i zanemarenima.

Zato, što god u životu radili i koliko god bili zauzeti, uvijek moramo pronaći barem tih nekoliko minuta koje će mami biti možda najljepši dio dana.

Plakat mame Dijane iz Beograda Pogledajte plakat kojim je mama Dijana priznala grešku sinu Marku

Ulice centra i Gornjeg grada prepune su ovakvih primjera. Sve do prvog rujna obratite pažnju, usporite i doživite spontane susrete s umjetnošću koji će vas zasigurno razveseliti i Zagreb vam prikazati u nešto drugačijem ruhu.

Tako ih je lijepo čuti: Rečenice koje našim čitateljicama znače i više od "volim te" Kako reći \'volim te\' bez korištenja te dvije riječi - 4 Kako reći \'volim te\' bez korištenja te dvije riječi - 7 Kako reći \'volim te\' bez korištenja te dvije riječi - 8 +6 Kako reći \'volim te\' bez korištenja te dvije riječi - 1

U galeriji na početku teksta pogledajte još umjetničkih kreacija u sklopu projekta Okolo. 

Projekt Okolo Projekt Okolo (Foto: Ernest Mazarekić)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju