Sasvim iznenada prije nekoliko godina na književnu je scenu stupio Kristian Novak, sveučilišni profesor i nekadašnji osvajač medalja u karateu.

Iako je iza sebe već imao kratki roman „Obješeni“, do kojega je sada gotovo nemoguće doći, tek je svojim drugim romanom „Črna mati zemla“ uzburkao hrvatsku književnost i stavio Međimurje na prvo mjesto hrvatske književne karte.

Jednak je uspjeh postigao, ako ne i veći, svojom trećom knjigom „Ciganin, ali najljepši“ u kojoj je vrlo vjerno prikazao aktualne društvene teme izbjeglica, predrasuda prema drugačijima od nas, zabranjenu ljubav i izvanredno oslikao međimurski kraj, a sve to u okrilju kriminalističkog romana.

Oba spomenuta romana adaptirana su za kazališne daske, a ulaznice za predstave moraju se rezervirati mjesecima unaprijed. Prema romanu „Črna mati zemla“ snimljena je i radio-drama, a u pripremi je i snimanje filma.

Novakovu izvrsnost prepoznala je i struka koja ga je ovjenčala brojnim nagradama, a čitatelji ga naprosto obožavaju. Njegovi se romani nalaze na samom vrhu ljestvice najposuđivanijih knjiga u knjižnicama diljem Hrvatske, a često postoje i liste čekanja.

Svojim studentima, čitateljima, pa i kćerima, Novak na nenametljiv način nastoji usaditi ljubav prema čitanju.

Njegova su pak predavanja na fakultetu jedna od onih za koje se traži mjesto više, a često se na njih ušuljaju i studenti koji službeno ne bi trebali pohađati kolegije koje Novak predaje.

I u svemu tome, u nenadanoj slavi, u pomami za njegovim naslovima i stalnim pitanjima o njegovom procesu pisanja i stvaranja, Novak je ostao iznimno prizemljen. Jedan je od onih književnika s kojima je pravi užitak razgovarati i čije ćete intervjue još dugo pamtiti.

Svojim studentima, čitateljima, pa i kćerima, Novak na nenametljiv način nastoji usaditi ljubav prema čitanju. Jer čitanje je upravo ono što pokreće svijet i potiče na kreativno stvaranje, istraživanje vlastitih mogućnosti i izlaženje iz zone ugode.

Poslušajte i pogledajte što je našim čitateljima poručio o važnosti čitanja.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju