Krvarenje sredinom menstrualnog ciklusa, odnosno abnormalno krvarenje iz maternice čest je problem zbog kojeg se žene javljaju u ginekološku ordinaciju. Zbog čega se to događa i kako se liječi ovaj problem, razgovarali smo s ginekologinjom dr. sc. Jasenkom Grujić.

Abnormalno krvarenje iz maternice svako je krvarenje koje se pojavljuje mimo menstruacije. Takva krvarenja mogu biti uzrokovana raznim lokalnim ili sistemskim promjenama, odnosno bolestima.

Abormalna krvarenja mogu biti povezana s trudnoćom, patološkim promjenama mišića i sluznice maternice (miomi, endometralni polipi, adenomioza), mogu biti hormonalno uvjetovana, viđaju se uz poremećaje koagulacijskog sustava, ali i uz zloćudne promjene ginekoloških organa, kaže ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić.

Svako krvarenje koje žena ima mimo svoje uobičajene menstruacije mora se smatrati abnormalnim i zahtijeva pojašnjenje tj. ginekološki pregled i pregled ultrazvukom



Velik broj djevojaka i žena ima krvarenje unutar plodnih dana, tzv. spotting, a dr. Grujić objašnjava zašto se to događa.

Ako se ginekološkim pregledom ustanovi da je pacijentica zdrava, moguće je da ovulacijski proces dovede do pojave sluzave sukrvice koja traje kratko (do dan-dva), a posljedica je blagog pada estrogena u to vrijeme. Ovakvu je sukrvicu moguće spriječiti uzimanjem hormonalnih kontraceptiva koji blokiraju ovulaciju.

Abnormalna krvarenje povezuju se i s endometralnim polipima. Većina polipa zapravo su lokalne hiperplazije, odnosno odebljanja sluznice u maternici, a ovisni su o stimulaciji hormonima, u prvome redu estrogenima. Polipi pokazuju znakove atipija i zloćudnih promjena uglavnom u postmenopauzi (u oko 5 posto pacijentica s polipom).

Uz endometralne polipe posebno se često javljaju abnormalna krvarenja, bilo mimo menstruacije, ali i same menstruacije mogu biti jako obilne i produljene. Žene koje imaju veliki endometralni polip mogu imati problema sa začećem.

Danas je uobičajena metoda uklanjanja polipa endoskopska metoda - histeroskopija i histeroskopsko uklanjanje polipa. Tijekom ove rutinske operacije ulazi se u maternicu endoskopom kojim se vidi unutrašnjost maternice i polip odstrani, objašnjava dr. Grujić. Saznajte i kada je kašnjenje menstruacije normalno, a kada se trebamo zabrinuti.

Krvarenja izvan menstruacije u žena reproduktivne dobi vrlo su čest razlog dolaska na ginekološki pregled mimo redovitog, preventivnog pregleda.

Osim promjena građe maternice, bilo sluznice (polipi), bilo mišića maternice (benigne tvorbe tj. miomi ili odebljali i specifično, adenomiotično promijenjeni mišić), abnormalna krvarenja mogu biti povezana s upalnim procesima vrata maternice, ali i s neuspjelom ili izvanmaterničnom trudnoćom.

Krvarenje u postmenopauzi zahtijeva neodgodiv ginekološki ultrazvučni pregled i uzimanje uzorka tkiva iz unutrašnjosti maternice aspiracijom ili kiretažom.

Grubi seksualni odnos ili nasilni seksualni odnos također može dovesti do ozljeda u rodnici praćenih krvarenjem koje može biti obilno
, napominje ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić.

Svako krvarenje koje žena ima mimo svoje uobičajene menstruacije mora se smatrati abnormalnim i zahtijeva pojašnjenje, tj. ginekološki pregled i pregled ultrazvukom. Najčešće se radi o bezazlenim promjenama ili običnom "prljanju" tj. sukrvici oko ovulacije, no ginekološki je pregled, naročito u žena koje dulje nisu bile na PAPA testu, nužan. Iza svakoga abnormalnog krvarenja mogu se kriti i predstadiji zloćudnih promjena ili zloćudne promjene, uglavnom vrata maternice.

Pročitajte i 7 istina koje prva menstruacija otkriva o vašem zdravlju u budućnosti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju