Da se iz neugledne, stare i pretrpane kuhinje, kako je sama vlasnica opisuje, može urediti veseli, simpatični prostor, pokazala je Mihaela Afrić iz Opatije čija kuhinjica od 12 kvadrata sada izgleda k'o bombončić.

Galerija

 

Mihaela Afrić i njezin suprug žive u stanu u centru Opatije s predivnim pogledom na more. Nalazi se u jednoj od starih zanimljivih, renesansnih zgrada s par katova.

Stan je vlasništvo suprugove majke koja nam ga je ustupila pošto ona preferira život na selu. Međutim stan je bio u jako lošem stanju s obzirom na to da ona u njemu nije boravila.

Htjela sam dobiti kombinaciju retro i domaćeg seoskog šarma. Da bude malo i slatko s puno detalja

Ja i suprug odlučili smo ga srediti s minimalnim ulaganjem i sve smo sami napravili. S obzirom na to da sam polazila školu Callegari za dizajn interijera, a i dugo godina imala sam vlastitu trgovina s divnim stvarima za uređenje doma, imala sam mnoštvo ideja kako iz ničega napraviti nešto, a ne potrošiti puno novaca, otkriva nam Mihaela.

Kuhinja je, kako kaže, bila očajna. Pločice stare, ružne i pohabane, stol koji zauzima pola kuhinje i pod također u vrlo lošem stanju.

Kuhinja je kupljena kod jednog stolara koji radi jeftinije kuhinje u Matuljima kraj Opatije. Pošto je kvadratura mala, 12 četvornih metara, nismo imali nekih opcija. Boja peperminta dala je svježinu malom prostoru. U stanu je bila jedna stara retro komoda koju smo iskoristili i prenamijenili u šank.

Htjela sam dobiti kombinaciju retro i domaćeg seoskog šarma. Da bude malo i slatko s puno detalja. Odlučili smo se za samoljepljivu foliju. Jeftina je, lako za održavanje, podnosi vodu i izgleda dosta uvjerljivo, opisuje.

Mihaela Afrić‎ iz Opatije uredila je svoju kuhinjicu od 12 kvadrata u šarmantnom i veselom stilu - 14
Mihaela Afrić‎ iz Opatije uredila je svoju kuhinjicu od 12 kvadrata u šarmantnom i veselom stilu (Foto: Mihaela Afrić)

Šank su napravili od stare komode, stavljena je gornja ploča od šperploče pa obložen samoljepljivom folijom. Šank stolice kupljene u Jysku i presvučene sivim materijalom savršeno su se uklopile uz šank rustikalnog izgleda, kao i zelena okretna podesiva stolica iz Emmezete.

U Mihaelinom domu detalji čine sve pa se tako na šanku nalazi kutija s natpisom Enjoy little things iz trgovine Pepco, etažer za kolače pronašla je u Emmezeti, a na zidu iznad šanka našlo se savršeno mjesto za viseći ormarić iz Kika sa čašama i šalicama.

Nekadašnje neprivlačne pločice na zidu zamijenila je samoljepljiva folija i ukrasna bijela lajsna od stiropora. Zid je obojan tamnosivom bojom koju je Mihaela sama miješala kako bi dobila točno željenu nijansu i na njega je postavljena drvena ploča za pisanje kredom.

Dodala sam još planer za tjedan na koji se također piše kredom i pločicu za začine koji se mogu mijenjati po potrebi. I planer i pločicu kupila sam u Kiku, kaže Mihaela. A mi dodajemo – kako šarmantni detalji! Iznad ploče za pisanje smjestio se sivi drveni zidni sat iz Livinga, a luster u industrijskom stilu pronašla je u Jysku.

Preko starih podnih pločica stavljen je linoleum.

Bila je to najbrža opcija, između ostalog linoleum je topao, lako se čisti i dugo traje te podnosi vodu. Tako da nismo pogriješili, dodaje Mihaela Afrić. Pažnju privlače i ostali slatki i praktični detalji, a Mihaela je neke i prenamijenila.

Ima i ljuljačku! Preslatki balkon na zagrebačkom Jarunu stvoren za guštanje na suncu

Ormarić s vanilin šećerom i praškom za pecivo je inače za žlice. Ja sam ga prenamijenila za sitne stvarčice i fiksirala na element. Kupljen je u Italiji. Sive košarice umetnula sam da glume ladičice za začine, dosjetila se ova kreativka. Stalak koji inače služi za držanje role papira poslužio je kao držač tanjurića za kolače koje je dobila na poklon. Predivan starinski ormarić za čajeve i lijekove pronašla je u Ikei.

A vidite li natpis na kuhinjskoj napi? Piše Love is all you need, odnosno Ljubav je sve što trebaš. Ova kuhinjica uređena je s puno ljubavi i veselja.

Mihaela Afrić‎ iz Opatije uredila je svoju kuhinjicu od 12 kvadrata u šarmantnom i veselom stilu - 13
Na kuhinjskoj napi nalazi se natpis koji poručuje: ljubav je sve što trebaš (Foto: Mihaela Afrić)