Starija kuhinja u tamnosmeđoj boji zvala je na preuređenje koje joj je podarilo potpuno novi, svježi izgled.

Galerija

 

Dva tjedna nakon potresa u Zagrebu Maja Teklić i njezin zaručnik doselili su se u Sesvete, u stan koji se nalazi u sklopu kuće Majine rođakinje, a u kojem sada žive kao podstanari. Mladi par poželio je svoj novi dom malo ponoviti i preurediti, a prvi projekt bio im je kuhinja. Nakon što je preuređenje odobrila i rođakinja, radovi su mogli početi.

Starija kuhinja u tamnosmeđoj boji 'zvala' je na preuređenje koje joj je podarilo potpuno novi, svježi izgled

Siva boja prevagnula je jer nije tako često prisutna u bojama kuhinje, a i nekako sam mislila da bi dobro istaknula taj starinski štih kuhinje. Volim sivu jer uz nju idu i svakakvi detalji za uređenje prostora, otkrila nam je Maja Teklić.

Maja i njezin zaručnik sve su sami radili. Brusili su sve elemente, ručno i strojem. Budući da je kuhinja starija, morali su prvo dobro očistiti površinu kako bi mogli nanositi boju. Nakon brušenja podloge su očistili i prebrisali te stavili na sušenje. Za bojenje su koristili sprej za drvo koji u sebi ima akrilnu bazu.

Za sprej smo se odlučili jer nam je ekonomski bio isplativiji, a i s njim je lakše i ravnomjernije nanošenje boje nego s kistom. Prvo smo bojili jednu stranu elemenata, a onda sutradan drugu. Ručkice smo također brusili i bojili na isti način.

Za završni sloj nismo stavljali nikakvo ulje ili premaz jer smo htjeli da kuhinja bude matirana, a ne sjajna. Lako je periv, što je najvažnije, i ne skida se boja, priča Maja. Pločice su također bile starije pa su za prekrivanje uzeli cetifiks za pločice s uzorkom mramora.

Cijeli proces pripreme, brušenja, bojenja i sušenja trajao je pet dana. Sada kada je kuhinja gotova i kada se polako otvore trgovine, slijedi uređenje s detaljima, promjena zavjesa, slike na zidu nasuprot kuhinje, biljke i slično. Također, vrata i štokovi dolaze na red.

A sunce fino grije: 12 ideja kako u dvorištu urediti dnevni boravak na otvorenom

Bilo je naporno, ali se isplatilo. Tako smo sretni svaki put kad uđemo u kuhinju. Čovjek je sretan i ispunjen kad vidi što je sam napravio, onako kako je htio i želio. Uvijek na kraju ispadne i bolje nego što mislimo, zadovoljno kaže Maja Teklić.

Maja Teklić i njezin zaručnik iz Sesveta dali su staroj kuhinji novi sjaj - 4
Siva boja lijepo je istaknula starinski 'štih' kuhinje (Foto: Maja Teklić)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju