Ako ste ikada bili u dilemi koju vrstu soli koristiti u domaćinstvu, vrijeme je da vam olakšamo odluku. Doznajte koje su prednosti i mane kuhinjske i morske soli te koja je sol bolja i zdravija za vas.

 

 1. KAKO SE DOBIVA SOL?

- Kuhinjska sol
se iskopava iz dubine zemlje, a kako bi se pročistila i dobila u obliku u kojem je kupujemo na policama prolazi niz industrijskih prerada pri čemu se uklanjaju brojni minerali, a dodaju aditivi.

- Morska sol dobiva se prirodnim procesima isparavanja morske vode, pri čemu svi minerali ostaju očuvani u zrncima.

Kuhinjska sol prolazi niz industrijskih prerada pri čemu se uklanjaju brojni minerali, a dodaju aditivi

2. OD ČEGA SE SOL SASTOJI?

Kuhinjska sol
čisti je natrijev klorid čije molekule u tijelu snažno privlače vodu iz tjelesnih stanica, uzrokuje dehidraciju stanica i time usporava vitalne funkcije organizma. U procesu kemijske prerade, rafinirana sol gubi sve vrijedne minerale i njezina izvorna struktura se uništava.

Morska sol sadrži preko 80 minerala i elemenata u tragovima koji su važni za zdravlje organizma. Svi minerali dolaze u prirodnom obliku, jer kod isparavanja morske vode na dnu bazena ne ostaje samo natrij klorid, nego i sve prirodne krute tvari koje su bile otopljene u morskoj vodi. Među osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcij, kalij, brom, natrij, mangan, magnezij, jod, željezo, fluor i silicijeva kiselina.

3. SADRŽI LI JOD?

Kuhinjska sol
sadrži jod koji se smatra neophodnim elementom za održavanje raznih funkcija u tijelu zbog čega je ovoj vrsti soli dugo davano na važnosti. No jod je u ovom slučaju element dodan industrijskim procesom, a ne nalazi se kao prirodan sastojak soli.

Morska sol jod sadrži u svojoj prirodnoj strukturi iako u manjim tragovima. No brojni stručnjaci ne smatraju manjak joda u morskoj soli nedostatkom nego ističu puno prirodnije unošenje joda u organizam i to konzumiranjem namirnica koji ga sadrže u većim količinama. Češnjak, morske alge, bundeva, tikvica, ananas, kruška namirnice su čijom konzumacijom zadovoljavamo potrebe tijela za jodom.

U odabiru soli ona koja se posebno cijeni je cvjetna sol, koja je za razliku od 'kuhinjske soli' bogata kalcijem i magnezijem te predstavlja proizvod najviše kvalitete u proizvodnji soli

4. KOJA JE NAJZDRAVIJA VRSTA SOLI?

Pri odabiru soli ona koja se posebno cijeni je cvjetna sol. Za razliku od 'kuhinjske soli' ona je bogatija kalcijem i magnezijem te predstavlja proizvod najviše kvalitete u proizvodnji soli.

Riječ je o najzdravijoj vrsti soli koja je, uz povećanu koncentraciju joda, bogata kalcijem i magnezijem. Skuplja se ručno uz pomoć drvenih lopata, a cvijet soli se proizvodi od finih kristala koji se nakupljaju na površini salamure na bazenima u vrijeme početka kristalizacije.

Cvijet soli se sastoji prosječno od preko 97 posto natrijevog klorida, 0,5 posto kalcijevog sulfata, 0,3 posto magnezijevog klorida, 0,2 posto magnezijevog sulfata i 0,1 posto kalijevog klorida.

Cvjetna sol se koristi za regulaciju probave, za žene u klimakteriju i za vrijeme menopauze, za osvježenje organizma i opuštanje napetosti, za osobe koje imaju pomanjkanje kalcija i magnezija.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju