U oviru Kulturne godine Austrija – Hrvatska, uz podršku Federalnoga ministarstva za Europu, integracije i vanjske poslove te Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču, Drama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu gostovala je u nedjelju 26. studenoga 2017. u čuvenome bečkome Volkstheateru s predstavom Tri zime Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana

Alma Prica i nina Violić u predstavi 'Tri zime' Alma Prica i nina Violić u predstavi 'Tri zime' Foto: Zadovoljna.hr Ovo je prvo prikazivanje neke produkcije HNK-a na velikoj pozornici Volkstheatra čija je intendantica redateljica Ana Badora i pod čijim se vodstvom transformiralo u jedno od najrelevantnijih austrijskih i europskih repertoarnih kazališta.

Prepuno gledalište u kojem su bili umjetnici, producenti, novinari, direktori festivala, članovi hrvatske zajednice, burno je i s ovacijama ispratilo predstavu "Tri zime". Tekst je prošle godine preveden na njemački, a objavio ga je ugledni njemački kazališni časopis Theater Heute.

Drama prati sudbine četiriju naraštaja žena povezanih jednom kućom. Autorica je kao ishodište uzela priču iz vlastite obitelji, prateći životne etape svojih junaka u različitim društvenim i političkim promjenama, kroz ratove i nepostojani mir. Ono što preživi jest vjera u život i neiscrpna snaga za nove početke.

Bečka je publika osobito reagirala na dijelove u kojima se evociraju sjećanja iz vremena Austro-Ugarske Monarhije, ali i su ih oduševile i scene iz današnjice, prepoznatljivi prizori brutalne tranzicije, urađeni na gotovo filmski način.

Predstava je dosad izvedena već pedeset puta, a uspješno je gostovala u Mariboru, Ljubljani, Puli, Slavonskom Brodu, Brijunima, Rijeci, Beogradu i Podgorici. U Tel Avivu je prikazana na 9. Međunarodnom kazališnom festivalu Hanoch Levin. U Sarajevu je na Internacionalnom teatarskom festivalu MES osvojila nagradu žirija za najbolju predstavu, a na 27. Marulićevim danima u Splitu Nagradu za suvremeni dramski tekst i Nagradu publike za najbolju predstavu festivala. Prikazana je i na 62. Sterijinom pozorju u Novom Sadu gdje je ispraćena dugotrajnim ovacijama.

Tri zime izvedene su s velikim uspjehom i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Za glumačke kreacije nagrađeni su Nina Violić (Nagrada Tito Strozzi), Dragan Despot (Nagrada Mila Dimitrijević), Jadranka Đokić (Marulićevi dani), Luca Anić (Nagrada hrvatskoga glumišta i Marulićevi dani).

Glumački ansambl predstave čine Alma Prica, Ksenija Marinković, Dragan Despot, Jadranka Đokić, Luca Anić, Barbara Vicković, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Nina Violić, Damir Markovina, Siniša Popović, Mada Peršić, Silvio Vovk i Slavko Juraga. Scenograf je predstave Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, a autor glazbe Mitja Vrhovnik Smrekar.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju