Neke su haljine mijenjale modne povijest, ali i život ljepotica koje su ih nosile. Ovo je tekst upravo o takvim odjevnim komadima.

Galerija Haljine koje su mijenjale povijest i živote slavnih dama Mesna haljina Lady Gage Marilyn Monroe u haljini Jeana Louisa +7 Jennifer Lopez u kultunoj Versace haljini

Marilyn Monroe, prozirna haljina Jeana Louisa, 1962. godine

Prozirne haljine možda nisu veliki bauk na crvenim tepisima, ali situacija je bila znatno drugačija 1962. godine kada je John F. Kennedy slavio rođendan u dvorani Madison Square Garden u New Yorku. Među 15.000 uzvanika našla se i slavna glumica Marilyn Monroe koja se popela na pozornicu u bijeloj bundi kako bi američkom predsjedniku otpjevala „Sretan rođendan!“.

Kada je skinula bundu, razotkrila je šokantno prozirnu haljinu ukrašenu s 2500 kristala i 6000 cirkuna koja je kostimograf Jean Louis napravio po skici dizajnera Boba Mackieja i momentalno ušla u modnu povijest. Da je riječ o haljini o kojoj se još uvijek priča, dokazala je i Kim Kardashian kada ju je odjenula za Met Galu prošle godine.

Marilyn Monroe u haljini Jeana Louisa Marilyn Monroe u haljini Jeana Louisa (Foto: Profimedia)

Cher, dvodijelna haljina Boba Mackieja 1986. godine

Prozirne tkanine i drski krojevi zaštitni su znak i pjevačice Cher koja je 1986. godine šokirala uzvanike na dodjeli Oscara kada se pojavila na pozornici u kreaciji omiljenog joj dizajnera Boba Mackieja. Riječ je bila o kreaciji koja je više nalikovala kostimu showgirl plesačice u Las Vegasu, nego haljini uzvanice na dodjeli nagrada Američke akademije. Cher je tvrdila kako je haljina izraz bunta protiv Akademijinog glasačkog tijela jer je nisu nominirali te godine za nastup u hvaljenom filmu "Maska" Petera Bogdanovicha.

Nicole Kidman, zelena haljina Johna Galliana 1997. godine

I danas se priča o haljini koju je Nicole Kidman nosila na Oscarima 1997. godine. Tada je odabrala svilenu zelenu haljinu Johna Galliana koja je izazvala podijeljene reakcije. Iako su mnogi prigovarali njezinoj upečatljivoj boji, a zbog koje je čak završila i na popisima najgore odjevenih, danas se smatra modelom koji je zauvijek promijenio dress code crvenog tepiha. Mnogi vjeruju da je upravo Nicole Kidman otvorila vrata damama koje umjesto ziheraških haljina žele odabrati modele u neočekivanim bojama.

Elizabeth Hurley u Versaceovoj haljini Elizabeth Hurley u Versaceovoj haljini (Foto: Profimedia)

Elizabeth Hurley, haljina-ziherica Giannija Versacea 1994. godine

Elizabeth Hurley bila je manekenka u usponu kada je 1994. godine otišla na londonsku premijeru filma "Četiri vjenčanja i sprovod" redatelja Mikea Newella. Iako nije imala previše novca, a ni smisla za modu željela je podržati svojeg tadašnjeg dečka Hugha Granta koji je u filmu tumačio glavnu ulogu.

Njegov PR tim posudio joj je crnu večernju haljinu od svile i likre s potpisom Giannija Versacea koju je na „okupu“ držalo tek nekoliko predimenzioniranih ziherica. Odjenula je haljinu i ušla u modnu povijest. Haljina-ziherica danas se smatra jednom od najpamtljivijih Giannijevih kreacija, ali i model koji je lansirao uspješnu karijeru Elizabeth Hurley.

Jennifer Lopez, zelena haljina Donatelle Versace 2000. godine

Modna kuća Versace odigrala je veliku ulogu i za popularnost Jennifer Lopez. Donatella Versace je dizajnirala odvažnu zelenu haljinu s dubokim prorezom sve do pupka koja je izazvala nezapamćeni interes javnosti i medija nakon što ju je J. Lo odjenula za Grammyje 2000. godine.

Predsjednik tvrtke Google otkrio je da je ogromno zanimanje za zelenu haljinu Jennifer Lopez srušio sve rekorde traženosti na ovoj tražilici zbog čega je njihov tim počeo razvijati novu mogućnost pretraživanja internetskih sadržaja po fotografijama.

Halle Berry u haljini Elieja Saaba na Oscarima 2002. Halle Berry u haljini Elieja Saaba na Oscarima 2002. (Foto: Profimedia)

Halle Berry, proizirna haljina Elieja Saaba 2002. godine

U ožujku 2002. godine Halle Berry postala je prva Afroamerikanka koja je osvojila Oscara u kategoriji najbolje glumice i to za nastup u filmu "Bal čudovišta". Ne samo da su se mediji raspisali o velikom uspjehu američke glumice, već i u o kreaciji u kojoj je primila prestižni zlatni kipić.

Halle Berry te je večeri povjerenje povjerila relativno nepoznatom dizajneru libanonskih korijena Elieju Saabu koji je doslovce preko noći postao jedan od najtraženijih imena u modnoj industriji.

Beyonce, zlatna haljina Tine Knowles 2004. godine

Beyonce je započela svoju glazbenu karijeru u grupi Destiny's Child devedesetih godina prošlog stoljeća. Na crvenim tepisima obično se pojavljivala u odjevnim kombinacijama koje su bile modno usklađene s ostalim članicama benda – Kelly Rowland i Michelle Williams.

Kada se prvi put pojavila na crvenom tepihu Grammy nagrada sama – svi su je zapamtili. Ne samo da je te godine dobila pet zlatnih gramofona – uključujući i onaj za najbolji R&B album za njezin solo prvijenac "Dangerously in Love", nego je i zablistala u haljini stvorenoj za glazbene kraljice koju je dizajnirala njezina majka Tina.

Mesna haljina Lady Gage Mesna haljina Lady Gage (Foto: Guliver)

Lada Gaga, haljina od mesa Franca Fernandeza 2010. godine

Stefani Joanne Germanotta poznatija pod nadimkom Lady Gaga započela je pjevati još kao tinejdžerica, a svjetski poznata postala je 2009. godine kada se na američkim ljestvicama počeo vrtjeti njezini prvi hit – Just Dance. Godinu dana kasnije pojavila se na dodjeli video nagrada MTV-a u haljini napravljenoj od sirove govedine i ušla u modnu povijest.

Baš svi su u rujnu 2010. godine pričali o mesnoj haljini koju je dizajnirao argentinski umjetnik Franc Fernandez, ali i odvažnoj pjevačici koja je s njom željela poručiti da bi se zajedno trebali boriti za stvari u koje vjerujemo. Ona se zalagala za to da osobe LGBT zajednice ne trebaju skrivati svoju seksualnu orijentaciju kada se pridružuju američkoj vojsci što je tada bilo nepisano pravilo.

Cathererine Middleton, plava haljina Danielle Isse Halayel 2010. godine

Ono što odjene princeza do Walesa, to će se zasigurno rasprodati u roku od 24 sata. Taj takozvani Kate efekt počeo je mijenjati modni svijet 2010. godine kada su objavljene zaruke Catherine Middleton i princa Williama. Mlada Catherine na zaručničkim je fotografijama pozirala u svilenoj haljini na vezanje u plavoj boji koja se savršeno sljubila s njezinim zaručničkim prstenom s velikim safirom. Točnije, nosila je haljinu brazilske dizajnerice sa sjedištem u Londonu Danielle Isse Halayel.

Bella Hadid, crvena haljina Alexandera Vauthiera 2016. godine

Bella Hadid veći je dio života bila u sjeni svoje dvije godina starije sestre Gigi. Iako se modelingom počela baviti još kao 16-godišnjakinja, samo su rijetki u modnom svijetu znali njezino ime. A onda se sve promijenilo kada je zakoračila crvenim tepihom Filmskog festivala u Cannesu u crvenoj haljini Alexandera Vauthiera 2016. godine.

Odabrala je drsku svilenu kreaciju francuskog dizajnera za premijeru filma "Nepoznata djevojka koja joj je saliveno pristajala, i zbog koje su svi počeli pričati o Belli. Danas reklamira poznate modne i kozmetičke brendove te nosi najvažnije revije na Tjednima mode diljem svijeta.

Bella Hadid u crvenoj haljini Alexandera Vauthiera Bella Hadid u crvenoj haljini Alexandera Vauthiera (Foto: Guliver)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju