Nica se pridružila popisu francuskih gradova koji su zabranili nošenenje burkinija na svojim plažama, a mnogi se pitaju je li zabrana opravdana

Svijet obilazi fotografija četvorice policajaca koji na plaži u Nici zahtijevaju od žene islamske vjeroispovijesti da skine svoju tuniku. Policajci su 34-godišnjoj Siam napisali kaznu zato što je nosila 'odjeću koja ne poštuje moralni kodeks', a sve je gledala njezina maloljetna kći koja se rasplakala od straha.

Njihov potez motiviran je nedavnom zabranom nošenja burkinija koja je u Nici uvedena zbog stravičnog prošlomjesečnog napada u kojem je život izgubilo 85 ljudi.

Burkini je 2004. godine dizajnirala australska dizajnerica Aheda Zanetti.

Nica se tako pridružila drugim francuskim gradovima u kojima na plažama nije dozvoljeno kupanje ili boravak u posebnom kupaćem kostimu dizajniranom za žene islamske vjeroispovijesti koji pokriva tijelo i glavu, a vlasti tvrde da izaziva strah u stanovnicima.

OPRAVDANA ZABRANA ILI PRENAGLA ODLUKA?

Ovaj model kupaćeg kostima prva je dizajnirala Australka Aheda Zanetti. Kada sam ga osmislila 2004. godine, željela sam ženama dati slobodu, a ne oduzeti je, napisala je Aheda za Guardian.

Kada sam ga nazvala burkini, nisam željela reći da je to burka za plažu. Burka je za mene samo riječ. Dizajnirala sam kupaći kostim i morala sam na brzinu smisliti nešto. Ime je bila kombinacija dviju kultura, mi smo Australci, ali vlastitim izborom smo muslimani.

Ovdje burka ništa ne predstavlja. Ona se ne spominje u Kuranu i naša religija od nas ne traži da pokrivamo svoja lica, to je odluka pojedinca. Morala sam istražiti značenje te riječi i opisana je kao pokrivalo za tijelo. S druge strane imala sam bikini i spojila sam to dvoje
, opisala je Aheda nastanak ovog kupaćeg kostima.

U Francuskoj je 2010. godine zabranjeno pokrivanje lica na javnim mjestima slijedom čega je u javnosti zabranjeno nošenje burke i nikaba.

Upravo zato mnogi preispituju odluku o zabrani burkinija koji ne pokriva lice tj. ne može sakriti identitet osobe i pitaju se je li odluka uistinu opravdana ili je ipak prenagljena.

PORAST PRODAJE BURKINIJA NAKON ZABRANE

Aheda Zanetti objašnjava da je burkini nastao iz potrebe za integracijom i jednakošću. Bilo je to teško vrijeme za našu muslimansku zajednicu, ljudi su se bojali izlaziti iz kuće. Bojali su se ići na javne bazene i plaže, a ja sam željela da djevojke imaju samopouzdanja. Željela sam napraviti nešto pozitivno i svatko ovo može nositi, kršćani, Židovi, Hindusi.

U jeku zabrane porasla je prodaja burkinija, a Aheda napominje da je najveće iznenađenje to što ga traže žene koje nisu islamske vjeroispovijesti.

To je samo odjevni predmet za nekoga tko se ne želi izložiti pogledima, za osobu koja ima rak kože, za novopečenu majku koja ne želi nositi bikini. Burkini nije simbol Islama. Mislim da su krivo razumjeli pozitivni odjevni predmet koji simbolizira odmor, sreću, zabavu i zdravlje, kazala je.

Nakon zabrane porasla je prodaja burkinija, a Aheda napominje da je najveće iznenađenje to što ga traže žene koje nisu islamske vjeroispovijesti.

Javljaju joj se žene koje boluju od raka, plivačice, brojne druge žene koje se jednostavno žele zaštititi od sunca i zahvalne su na tome što netko proizvodi ovakav odjevni predmet za plažu.

Treba li na plažama zapadnoeuropskih zemalja zabraniti burkini?

glasova:

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju