Sezona kupanja je u tijeku, a mnogi će osvježenje od visokih temperatura potražiti na bazenima.

Bez obzira na to radi li se o hotelskom ili gradskom bazenu, vodenom parku ili oazi u vašem dvorištu, postoje neka pravila kojih se morate držati kako biste izbjegli pojavu bakterija i prljavštine u vodi.

Također, postoje i načini kako se zaštititi od bakterija.

Za početak morate poštivati određena pravila:

1. Otuširajte se prije i nakon kupanja u bazenu

Tuširanje prije ulaska u bazen neka traje barem 60 sekundi, a nakon kupanja pomoću sapuna ukonite sve što je ostalo na vašoj koži, a nije mu mjesto tamo.

Curica pliva Male ribice: Kako dijete naučiti plivati bez straha?

2. Ako imate probavnih problema, držite se podalje od bazena

U sklopu istraživanja koje je 2017. godine provedeno među kupačima, 25 posto odraslih sudionika priznalo je da je plivalo u bazenu u roku od jednog sata od proljeva.

Bitno je da vi ne budete dio te skupine jer čestice fekalne materije iz tijela ulaze u vodu, posebno ako imate proljev. Kada je netko zaražen, može nastaviti širiti parazite i do dva tjedna nakon prestanka simptoma zaraze.

Izbjegavanjem bazena za vrijeme probavnih problema čuvate i sebe i druge.

3. Ne vršite nuždu u bazenu

Djeci će možda trebati pomoć u poštivanju ovoga pravila, ali vrlo je bitno ne vršiti nuždu u bazenu. Često je pogrešno mišljenje da će klor riješiti problem i dezifincirati bazen, međutim tjelesni otpad degradira sposobnost klora da se bori protiv bakterija.

Zbog toga je vršenje nužde u bazenu ne samo ružna i bezobzirna navika nego i opasnost za zdravlje. Jednostavno, odrasla osoba koja je svjesna svojih postupaka ne bi trebala vršiti nuždu u bazenu.

4. Najmlađi neka se kupaju u pelenama

Djeca koja inače nose pelene trebaju ih nositi i u bazenu. Također, roditelji ili skrbnici trebaju svakih sat vremena provjeravati pelene i mijenjati ih u zahodima ili svlačionicama.
 

5. Svakih sat vremena napravite pauzu

Preporuka stručnjaka je da se barem svakih sta vremena obvezno napravit pauza od kupanja u bazenu. To vrijeme iskoristite za odlazak na WC ili već spomenutu promjenu pelena, a posebno je bitno da nakon korištenja toaleta dobro operete ruke.

6. Ne gutajte vodu iz bazena

Vodu iz bazena nije dobro gutati, pogotovo ne namjerno. Ipak, iako to možda ne činite namjerno, vjerojatno je u tijelo unosite više nego mislite. Naime, tijekom 45 minuta plivanja prosječna odrasla osoba "popije" jednu žlicu vode iz bazena, a djeca dvostruko više. 

Za vrijeme kupanja u bazenu učinite sve da smanjite količinu vode koja vam ulazi u usta, a djecu podučite da ta voda nije pitka. Uz sebe imajte dovoljno vode za piće.

Slika nije dostupna Trbušnjaci i plivanje: Koliko dugo treba plivati ako želite ravniji trbuh?

Plivanje Tamponi i plivanje: Sedam pravila za bezbrižno uživanje na plaži i bazenu

UOBIČAJENE INFEKCIJE, BOLESTI I IRITACIJE U BAZENU

Većina dana provedenih na bazenu završit će osjećajem zadovoljstva jer ste dan proveli uživajući na suncu i kupajući se. Međutim, ponekad se mogu javiti problemi sa želucem, bol u uhu, problemi s dišnim sustavom, iritacija kože i drugi problemi.

Iako, naravno, nije zabavno razmišljati o bakterijama u bazenu, dobro je znati kako spriječiti infekcije i na što paziti.

UOBIČAJENI SU ZDRAVSTVENI PROBLEMI KOJI MOGU BITI POSLJEDICA KUPANJA U BAZENU:

1. Probavni problemi

Želučane tegobe kao posljedica kupanja u bazenu nastaju zbog doticaja organizma s patogenima. Kako biste ih spriječili, izbjegavajte gutanje vode iz bazena.

Ako ih ipak ne uspijete izbjeći i vaše dijete ili vi dobijete proljev, obvezno se obratite liječniku ako su simptomi krvava stolica i/ili visoka temperatura. Većina slučajeva riješit će se sama od sebe, međutim pazite na razvoj događaja.

2. "Plivačko uho"

Plivačko uho infekcija je vanjskog dijela uha koja se ne prenosi s osobe na osobu, nego je uzrokuje voda koja predugo ostane u ušnom kanalu.

Ako ste vaše dijete ili vi skloni "plivačkom uhu", pokušajte plivati s čepićima za uši za plivanje. U svakom slučaju, nakon plivanja nagnite glavu u stranu kako biste ispustili vodu iz ušnog kanala i uši posušite ručnikom.

Simptomi plivačkih ušiju jesu crvenilo, svrbež, bol ili otečene uši. U slučaju većih problema koji ne prolaze obratite se liječniku, koji će vam prepisati potrebnu terapiju.

3. Nadražena koža

Među potencijalnim posljedicama kupanja u bazenu je folikulitis, odnosno stanje kože u kojem je folikul dlake upaljen, a koji uzrokuje bakterija Pseudomonas aeruginosa. Jedan od simptoma je osip koji se često pojavljuje na dijelovima tijela koji su prekriveni kupaćim kostimima, tako da sjedenje satima u mokrom kostimu može pogoršati situaciju.

Ovaj problem možete spriječiti tako da, između ostalog, izbjegavate brijanje ili depilaciju prije kupanja i da se nakon kupanja u bazenu temeljito otuširate i posušite.

U slučaju da se ipak pojave crvenilo, svrab ili mali mjehurići koji se mogu napuniti gnojem, posavjetujte se s liječnikom, koji vam može prepisati potrebnu terapiju.

4. Respiratorne infekcije

Problemi s disanjem mogu biti posljedica infekcije. Kontaminacija je češća u zatvorenim bazenima, ali bakterije poput Legionelle mogu živjeti i vani u toplom i vlažnom okruženju.

U većoj su opasnosti od zaraze ljudi stariji od 50 godina, pušači i oni sa slabijim imunološkim sustavom.

Simptomi su infekcije bol u prisma, nedostatak daha, vrućica, groznica i iskašljavanje krvi, a ako nakon kupanja u bazenu osjetite probleme s disanjem, javite se liječniku.

Problemi s disanjem nakon plivanja mogu biti i znak astme.

5. Infekcije mokraćnih putova

Infekcije mokraćnog sustava česta su pojava tijekom sezone kupanja, a bakterije koje ih uzrokuju mogu doći iz vode u bazenu.

Kako biste spriječili nastanak infekcije, tuširajte se nakon kupanja u bazenu i obvezno što prije presvucite mokri kupaći kostim. Također, tijekom boravka na bazenu pijte puno vode.

Ako osjetite bol pri mokrenju, uočite krv u urinu i često odlazite na zahod, obvezno se javite liječniku.

NEMA RAZLOGA ZA PANIKU

U svakom slučaju, naša tijela opremljena su prilično dobrim detektorima i ako je bazen iznimno prljav, naš će to nos znati. Suprotno popularnom mišljenju, jak miris klora nije taj koji ukazuje na relativno čist bazen, upravo suprotno.

Ako bazen u koji ulazite ima snažan kemijski mirisi ili iritira vaše oči, to može značiti da je jako prljav. Ako je primarni miris koji osjećate miris ljetnog dana, možete se kupati.

Nemojte dopustiti da vas informacije o bakterijama i opasnostima spriječe u odlasku na bazen – neka vam samo budu dodatni poticaj da održavate higijenu i pazite kako biste ih izbjegli.

Dok god se vi i drugi pridržavate ovih pravila, bit ćete sigurni.

Dok se ne bućnete u "pravi" bazen, uživajte u galeriji predivnih bazena zbog kojih je, barem nakratko, lakše preživjeti velike vrućine:

Milina! 13 fotografija bazena zbog kojih zaboravljamo na probleme Predivni bazeni koji mame na kupanje i uživanje - 13 Predivni bazeni koji mame na kupanje i uživanje - 12 Predivni bazeni koji mame na kupanje i uživanje - 11 +9 Predivni bazeni koji mame na kupanje i uživanje - 10

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju