Kada je riječ o najvećoj i mnogima mladenkama najvažnijoj stavci planiranja vjenčanja – vjenčanici – uvijek se postavlja pitanje treba li je kupiti ili unajmiti.

Saloni vjenčanica nude obje opcije, no želite li ipak dizajnerski komad, tada preostaje samo kupnja jer dizajneri obično ne nude drugu varijantu.

I kupnja i najam vjenčanice imaju svoje prednosti i mane. U nastavku donosimo pregled obje opcije, zajedno s uključenima prednostima i nedostacima, kao i stvarnim iskustvima žena, a na vama je da odlučite što vam u ovome trenutku najviše odgovara te što je u skladu s vašim trenutnim željama i mogućnostima.

NAJAM HALJINE

Vjerojatno gotovo svaka mladenka u početku sanja o vlastitoj haljini, no kako se sve više bliži dan vjenčanja, treba se susresti sa svojim stvarnim mogućnostima i odabrati ono što je najbolje u tom trenutku.

Najam haljine nikako ne podrazumijeva da trebate pristati na nešto lošije ili manje kvalitetno, Štoviše, iznajmiti možete uistinu predivne vjenčanice na kojima će vam mnogi pozavidjeti, a najam ima i svoje prednosti.

Što se tiče cijena najma, ako ste prvi koji nosite određenu haljinu, njezin će najam porasti na i do 7 tisuća kuna, ovisno o modelu. Ako ste druga osoba koja ju nosi, cijena se spušta za oko 1000 kuna, a još se prepolovljuje ako je haljinu prije vas nosilo čak nekoliko mladenki.

Prednost najma vjenčanice je i ta što u mnogim salonima za tu cijenu dobivate i haljinu za djeverušu, a uz dodatan popriličan popust i večernju haljinu u koju se možete preodjenuti tijekom svadbe. Osim toga, jednom kada je sve gotovo, samo je vratite i to je to.

I upravo se zato mnoge mladenke odlučuju za tu opciju. Tako je bilo i s Martinom Kovačić iz Čakovca koja je znala da zbog praktičnih razloga želi haljinu za samo taj dan.

Martina Kovačić unajmila je haljinu kao iz snova Martina Kovačić unajmila je haljinu kao iz snova (Foto: Ena Photo Art)

Točno sam znala kakvu haljinu želim i potom sam tragala za salonima u kojima je mogu naći. Našla sam je u jednom poznatom salonu u Zagrebu, no cijena je bila toliko visoka da kupnja nije dolazila u obzir. Zato sam se odlučila za opciju iznajmljivanja. Kada se danas osvrnem na to, opet bih imala istu haljinu. I dalje mi je predivna, no cijena najma je bila nešto manje divna. Ne znam što bih sada s njome da sam je kupila, tako da definitivno stojim iza odluke o iznajmljivanju vjenčanice, govori nam Martina.

Vjenčanica Slatke muke: Što sve treba uzeti u obzir prilikom odabira vjenčanice?

Dakako, uz navedene prednosti, postoje i nedostaci. To je haljina na kojoj ne možete raditi velike preinake. Ona mora odgovarati velikom rasponu ljudi, različite fizionomije, što se najčešće rješava uz pomoć raznih traka, korzeta i prošivaka. U salonima ju možete proširiti ili suziti, no tu ujedno i staje svaka intervencija.

KUPNJA HALJINE

Većini mladenki san je imati jedinstvenu i neponovljivu haljinu u kojoj će se osjećati poput princeze.

Cijene kupnje jednostavnijih haljina u salonima kreću se u prosjeku od 4 do 8 tisuća kuna. Ako pak želite dizajnersku haljinu hrvatskih dizajnera, za one jednostavnije ćete izdvojiti identičan iznos. One bogatije ukrašene, s dodatnim našivenim perlicama i kamenčićima i svime što zahtijeva dodatni ručni rad, stajat će vas dvostruko skuplje, a cijena se može popeti i do 15 000 kuna.

No to ne mora biti tako ako se odlučite za vjenčanice koje nisu deklarirane kao takve. Upravo je to i bio jedan od motiva naše mladenke.

Ivan Alduk predstavio je lookbook za novu kolekciju vjenčanica Ivan Alduk: Čarobne vjenčanice koje će voljeti i tradicionalne i moderne mladenke

Naime, Ana Jembrek iz Zagreba odlučila se za kupnju haljine. Za svoje hrvatsko-američko vjenčanje posegnula je za nekima možda neobičnim izborom, no upravo je to ono za što je osjećala da joj najbolje pristaje, opisuje njezin karakter, a nije bilo ni zanemarivo to što joj je odabrana opcija omogućila da i kasnije u drugim životnim prilikama posegne za svojom haljinom, posebno kada se uzme u obzir da je po struci operna pjevačica.

Ana Jembrek odabrala je crvenu haljinu Ana Jembrek odabrala je crvenu haljinu (Foto: Mario Poje)

Nisam željela bijelu haljinu koju ću odjenuti samo jednom nego neku koju mogu nositi i na solističkim nastupima. Zato sam se odlučila za kupnju elegantne crvene haljine. To sam vidjela kao dobru investiciju u kasniju iskoristivost haljine. Kako inače ne volim obilaske trgovina, otišla sam u točno određenu prodavaonicu na umu s onime što želim. Kupila sam haljinu koja mi je najbolje pristajala.

Danas, nekoliko godina kasnije, drago mi je što sam to učinila i što sam jedina koja je nosila tu haljinu, zaključuje Ana Jembrek.

Ja sam za:

glasova:

Ipak, svjesna je toga da je njezina situacija specifična te da nema svaka mladenka priliku nositi vjenčanicu i kasnije.

Usprkos tome, kupite li haljinu, u potpunosti je možete prilagoditi sebi. Čak i ako vam neki dio nje ne odgovara, vješta krojačica može učiniti čuda, pa čak i redizajnirati dijelove haljine.

Dakako, i kupnja haljine ima svoje nedostatke, među kojima se osim cijene svakako izdvaja potreban prostor za njeno skladištenje, posebno ako je riječ o krinolini. Morate je držati na suhom i čistom mjestu, što dalje od mogućih izvora vlage, ali i što dalje od ruku svoje buduće djece koji bi je vrlo lako mogli uništiti.

Neovisno o tome razmišljate li o kupnji ili najmu, upamtite da je najvažnije da haljina odgovara vašim stvarnim mogućnostima i potrebama. Na koncu, fotografije i onaj osjećaj prilikom izricanja sudbonosnog „Da“ zauvijek će ostati u vama, a haljina je samo materijalni dodatak čitavoj priči.

Pogledajte i:

Slatke muke: Što sve treba uzeti u obzir prilikom odabira vjenčanice? Vjenčanica Vjenčanice s modnih pista - 7 Vjenčanice s modnih pista - 8 +7 Vjenčanice s modnih pista - 9

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju