Bez obzira na to koliko je vaše dijete staro, zajedničko vrijeme je jedini način na koji možete razmijeniti međusobna iskustva, misli i osjećaje i tako se povezati na višoj razini.

Jedna od najtežih stvari u životu zapolesnih roditelja je balansiranje između privatnog i poslovnog. Pozitivni odnosi između vas i vašeg djeteta grade se na kvalitetno provedenom vremenu.

Kvalitetan odnos se temelji na povjerenju i poštovanju, a ovi su znakovi koji govore da ste napravili dobar posao i razvili čvrst odnos sa svojim djetetom.

Sretno je kad vas vidi

Ako vam se dijete baci u zagrljaj čim dođete s posla, to je znak da ste stvorili dobru povezanost. Obrazovna psihologinja Elanna Yalow ističe da odnos između vas i vašeg djeteta nije zdrav ako djetetu vaš odlazak na posao predstavlja traumu. Međutim, ako vaš odlazak iz kuće i kratka razdvojenost djetetu ne izazivaju negativne osjećaje, a vaš povratak s posla budi u njemu radost i oduševljenje, znači da vaš odnos ima dobre temelje.

Okreće se prema vašem glasu

Proces povezivanja majke i djeteta počinje još u maternici. Bebe uče prepoznati glasove i prije rođenja pa često čujemo da je u trudnoći dobro pričati s bebom. Ako se vaša beba okreće prema vama kad govorite, znači da ste napravili jako dobre temelje u vašem odnosu.

Istražuje okolinu kad je s vama

Mala djeca i predškolci pokazuju znakove sigurne privrženosti kad su voljni udaljiti se od vas i istraživati svijet oko sebe. Naravno, svakih nekoliko trenutaka će pogledati jeste li blizu, ali to što su se udaljili par metara od vas neće predstavljati problem. Primjerice, ako dođete na novo igralište na kojemu već ima puno djece, a vaše dijete bez problema pusti vašu ruku i krene istraživati novi prostor, znači da vam vjeruje i da se osjeća sigurno s vama.

Pokazuje vam svoje emocije

Jeste li ikada doživjeli situaciju da učitelj na roditeljskom sastanku hvali vaše dijete i opisuje ga kao veselo, slatko, ljubazno i energično biće, a vama se čini kao da govori o nekom drugom djetetu? To je znak da niste stvorili dobru konekciju i da dijete nije maksimalno opušteno u vašoj blizi.

Nije lako naučiti dijete kako da upravlja svojim osjećajima pa bi oni trebali biti česta tema razgovora. Ako vam dijete bez problema može reći kada je sretno i zadovoljno, a kada tužno i frustrirano, znači da ste stvorili kvalitetnu i zdravu konekciju.

Traži vašu pomoć

Djeca su prirodno znatiželjna i obično žele biti starija nego što jesu pa će rijetko tražiti vašu pomoć u prevladavanju svakodnevnih prepreka na koje nailaze. Traženje vaše pomoći, mišljenja, savjeta ili vodstva znači da vaš mališan cijeni vaš uvid u situaciju i vjeruje da ćete mu pomoći. Sljedeći put kad vas dijete bude tražilo pomoć u pisanju zadaće iz matematike, sjetite se da je to znak da imate dobru povezanost koja će se godinama razvijati i stvarati zavidan odnos između vas i vašeg mališana. Slika nije dostupna Pitanje koje muči mnoge roditelje: Treba li biti prijatelj svome djetetu?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju