Povodom rođendana legendarnog talijanskog redatelja i scenarista Federica Fellinija, prisjećamo se kultnog film "La Dolce Vita" i njegovog utjecaja na svijet mode

Galerija


Federico Fellini
rodio se 20. siječnja 1920. godine u Riminiju. Smatra se jednim od najboljih i najutjecajnijih filmskih redatelja svih vremena, a film koji mnogima prvi padne na pamet kada se spomene ovaj legendarni filmaš zasigurno je "La Dolce Vita".
Talijanski redatelj i scenarist Federico Fellini
Talijanski redatelj i scenarist Federico Fellini Foto: AFP

U kultnom filmu pratimo nesuđenog pisca Marcella Rubinija (Marcello Mastroianni) koji zarađuje za život pišući za tabloide. Fellini prati svog (anti)junaka tijekom sedam dana prepunih hedonizma. Film je premijerno prikazan 1960. godine, a za ono vrijeme dekadentan prikaz Rubinijevog života nagnao je Vatikan da film proglasi "nemoralnim".

Utjecaj ovog uratka na filmsku umjetnost je izniman, a svoj trag ostavio je i na svijetu mode, kako ženske tako i muške.

"La Dolce Vita" predstavio je svijetu talijansku modu, stil i eleganciju, a najveće zasluge za to ima Piero Gherardi koji je bio zadužen za kostimografiju kultnog filmskog ostvarenja.

Legendarnu haljinu dizajnirao je Piero Gherardi
Legendarnu haljinu dizajnirao je Piero Gherardi Foto: Profimedia

Modni stručnjaci najviše pamte savršeno krojena odijela Marcella Mastroiannija i toaletu u kojoj Anita Ekberg pleše po fontani di Trevi.

U ovom filmu odjeća ima važnu ulogu u karakterizaciji likova te se kostimima pokušava bolje dočarati njihova osobnost.

Tako Anouk Aimée glumi bogatu nasljednicu Maddalenu, a njezin društveni status dodatno naglašavaju sofisticirane crne haljine i mačkaste sunčane naočale koje nosi čak i po noći.

Anouk Aimee i Marcello Mastroianni u sceni iz filma
Anouk Aimee i Marcello Mastroianni u sceni iz filma Foto: Guliver/CoverImages

Međutim, sve njezine odjevne kombinacije padaju u sjenu u usporedbi s haljinom Anite Ekberg koja u filmu tumači ulogu glumice Sylvije Rank.

Senzualan crni model strukiranog kroja koji je maksimalno naglasio ženstvenost figure prelijepe švedske glumice dizajnirao je Piero Gherardi, a uz haljinu je Anita nosila i bijelu krznenu stolu koja je kompletnom izdanju dala novu dozu glamura. Modni stručnjaci smatraju da je ovim filmom zapravo zapečaćen status crne haljine kao ultimativnog ženskog odjevnog komada koji nikada ne izlazi iz mode.
Anita Ekberg u sceni iz filma
Anita Ekberg u sceni iz filma Foto: Guliver/CoverImages

Zahvaljujući Gherardijevim kostimima, svaka scena iz filma izgleda kao precizno stilizirana fotografija iz modnih editorijala pa nikoga ne čudi što se svijet mode i danas inspirira ovim kultnim filmskim ostvarenjem Federica Fellinija.
Anita Ekberg u filmu \'La Dolce Vita\'
Anita Ekberg u filmu \'La Dolce Vita\' Foto: Guliver/CoverImages