Povodom rođendana legendarnog talijanskog redatelja i scenarista Federica Fellinija, prisjećamo se kultnog film "La Dolce Vita" i njegova utjecaja na svijet mode.

Galerija Anita Ekberg u legendarnoj sceni iz filma snimljenoj u fontani di Trevi Marcello Mastroianni Anita Ekberg +6 Legendarnu haljinu dizajnirao je Piero Gherardi
Federico Fellini
rodio se 20. siječnja 1920. godine u Riminiju. Smatra se jednim od najboljih i najutjecajnijih filmskih redatelja svih vremena, a film koji mnogima prvi padne na pamet kada se spomene ovaj legendarni filmaš zasigurno je "La Dolce Vita".
Talijanski redatelj i scenarist Federico Fellini Talijanski redatelj i scenarist Federico Fellini (Foto: Profimedia)
U kultnom filmu pratimo nesuđenog pisca Marcella Rubinija (Marcello Mastroianni), koji zarađuje za život pišući za tabloide. Fellini prati svojeg (anti)junaka tijekom sedam dana prepunih hedonizma. Film je premijerno prikazan 1960. godine, a za ono vrijeme dekadentan prikaz Rubinijeva života nagnao je Vatikan da film proglasi "nemoralnim".

Utjecaj tog uratka na filmsku umjetnost je izniman, a svoj trag ostavio je i na svijetu mode, i ženske i muške.

"La Dolce Vita" predstavio je svijetu talijansku modu, stil i eleganciju, a najveće zasluge za to ima Piero Gherardi, koji je bio zadužen za kostimografiju kultnog filmskog ostvarenja.
Legendarnu haljinu dizajnirao je Piero Gherardi Legendarnu haljinu dizajnirao je Piero Gherardi (Foto: Profimedia)
Modni stručnjaci najviše pamte savršeno krojena odijela Marcella Mastroiannija i toaletu u kojoj Anita Ekberg pleše po Fontani di Trevi.

U tom filmu odjeća ima važnu ulogu u karakterizaciji likova te se kostimima pokušava bolje dočarati njihova osobnost.

Tako Anouk Aimée glumi bogatu nasljednicu Maddalenu, a njezin društveni status dodatno naglašavaju sofisticirane crne haljine i mačkaste sunčane naočale, koje nosi čak i po noći.
Anouk Aimee i Marcello Mastroianni u sceni iz fima Anouk Aimee i Marcello Mastroianni u sceni iz fima (Foto: Profimedia)
Međutim, sve njezine odjevne kombinacije padaju u sjenu u usporedbi s haljinom Anite Ekberg, koja u filmu tumači ulogu glumice Sylvije Rank.

Senzualan crni model strukiranog kroja koji je maksimalno naglasio ženstvenost figure prelijepe švedske glumice dizajnirao je Piero Gherardi, a uz haljinu je Anita nosila i bijelu krznenu stolu, koja je kompletnom izdanju dala novu dozu glamura. Modni stručnjaci smatraju da je ovim filmom zapravo zapečaćen status crne haljine kao ultimativnog ženskog odjevnog komada koji nikada ne izlazi iz mode.
Anita Ekberg Anita Ekberg u filmu 'La Dolce Vita' (Foto: Profimedia)
Zahvaljujući Gherardijevim kostimima, svaka scena iz filma izgleda kao precizno stilizirana fotografija iz modnih editorijala, pa nikoga ne čudi što se svijet mode i danas inspirira ovim kultnim filmskim ostvarenjem Federica Fellinija.
Anouk Aimee i Marcello Mastroianni u sceni iz filma Anouk Aimee i Marcello Mastroianni u sceni iz filma (Foto: Profimedia)
Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju