Uspravno držanje poput modela odaje dojam samopouzdanja i odvažnosti, no pravilno držanje bitno je i radi zdravlja. Isprobajte pet vježbi za pravilno držanje instruktorice joge koje možete izvesti u svega 10 minuta.

1. Stanite ili sjednite u udoban položaj. Tijekom udaha podižite ramena i lopatice što bliže ušima. Prilikom izdaha spustite i spojite lopatice. Ponovite pet do deset puta.

2. Raširite ruke u ravnini ramena s dlanovima prema naprijed. Izdahnite dok polako okrećete zglobove obje ruke tako da su prsti malo usmjereni iza vas. Ponovite uz tri do pet udaha.

3. Zakoračite lijevom nogom unatrag tako da se stopalo u potpunosti oslanja na pod. Neka vam obje noge budu ispružene, prekrižite ruke na leđima, izdahnite i nagnite se na desnu nogu (nemojte kriviti kralježnicu). Udahnite tri do pet puta, a zatim ustanite i promijenite stranu.

4. U stojećem položaju ispružite ruke prema naprijed u ravnini ramena. Napnite mišiće. Izdahnite dok savijate koljena (ne više od 90 stupnjeva) i pazite da ne prelaze prste. Dva puta udahnite i zatim se ispravite. Ponovite tri puta.

5. Prislonite lijevu ruku na glavu s visoko podignutim laktom. Stanite u čvrst sav i polako gurajte glavu u desnu stranu dok ne osjetite istezanje na lijevoj strani trupa i ramena. Udahnite tri do pet puta, a zatim promijenite strane.

Nepravilno držanje nije rezultat lijenosti, no prekomjerna težina može utjecati na kralježnicu i mišiće koji je podupiru. Udobne cipele koje su napravljene s ciljem da tijelu pomažu podržati prirodne pokrete tijekom kretanja, poput Walkmaxx obuće, mogu vam pomoći da ojačate mišiće i poboljšate držanje.


 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju