Rečenica: „Nešto što nije ni premalo ni previše, nego baš koliko treba!“ najbolje opisuje ovaj način življenja koji dolazi s nama dalekog sjevera. Vjerojatno ćete, zbog velike popularnosti hyggea, odmah pomisliti na Dansku, ali ovaj puta radi se o Švedskoj.

Dok nas je hygge učio kako uživati u svakom trenutku života, u toplim čarapama, zvuku pucketanja vatre, čupavim tepisima, dobrim knjigama, toploj čokoladi i zajedništvu u kojem ćete „mi“ stavljati ispred „ja“, Šveđani kreću korak dalje i u svojem konceptu življenja stavljaju naglasak na umjerenost i održivost što primjenjuju u svim sferama svojeg života, od odnosa prema poslu (radimo da bismo živjeli, a ne živimo da bismo radili), preko obiteljskog života i dobrosusjedskih odnosa, pristupa hrani, pa sve do dizajna interijera.

Želite poboljšati ravnotežu poslovnog i privatnog života? Postati svjesniji potrošač i ne štetiti okolišu? Želite njegovati veze s voljenim osobama i uživati u dobroj hrani i zdravoj tjelovježbi u prirodi? Želite živjeti sretnijim i uravnoteženijim životom?

Ako ste na sva ova pitanja odgovorili potvrdno, za vas je rješenje lagom.

Nešto što Šveđani uče od malih nogu, budući da im je cijelo društvo, način razmišljanja i funkcioniranje države tako koncipirano, mi imamo prilike naučiti kroz knjigu Linnee Dunne (izdanje Mozaika knjiga) u kojoj će nas provesti kroz osnovna načela švedskog pristupa sreći navodeći pritom brojne načine i primjere kako da ih primijenimo u vlastitom životu. Ova je knjiga lijep izlet u kulturu u kojoj je manje više.

S dolaskom proljeća, riješite se suvišnog u svojem životu, a fokusirajte se na ono što je uistinu potrebno. Pronađite balans i ostvarite mir i zadovoljstvo.

Riječ lagom dolazi od nekadašnjeg oblika riječi lag, što je bio naziv za zdravorazumsku vrstu „zakona“, a zakon lagoma glasi „baš koliko treba“ ili „baš kako treba“, poput primjerice savršene količine mlijeka u kavi ili savršenog pritiska tijekom masaže. U materijalnim sferama to je čin balansiranja koji je dosegao savršenstvo.

Po tom ćete načelu pri posjetu prijateljima tijekom vikenda ponijeti vlastitu posteljinu jer je pravedno podijeliti teret pranja rublja, ili ćete koristiti pravo ostanka kod kuće s bolesnim djetetom i primiti cijelu plaću, ali samo pod uvjetom da to pravo ne zlorabite, ili ćete pak uživati u hamburgeru bez prženih krumpirića jer je umjerenost vrlina.

Želite živjeti lagom? Kroz sedam poglavlja naučite kako ćete uravnotežiti poslovni i privatni život (zašto je bitno pronaći vrijeme za sebe i čemu uistinu služi petak navečer), kako jesti na lagom način (posebno će vam se svidjeti odlomak o instituciji fike, to jest stanci za kavu koja je vrlo često popraćena domaćim kolačima.

Alii pazite, budući da se cijeli koncept temelji na umjerenosti, smijete pojesti samo jedan kolačić od svake vrste, nikako dva), kako se odijevati ili urediti dom na lagom način, odnosno kako to učiniti da se osjećate udobno, ali sa stilom.

Četvrto poglavlje posvećeno je zdravlju i dobrobiti, životu na otvorenom i kako prijevoz pretvoriti iz sredstva za ostvarenje cilja u iskustvo, a potrebu da se stigne od točke A do točke B u svijet beskonačnih mogućnosti.

Osim toga, naučit ćete da je druženje kod kuće nova vrsta izlazaka jer je udobno, jeftino ili da ne duljimo, jednostavno lagom. Recikliranje jedno je od obilježja švedske kulture, nešto u čemu mi tek radimo prve korake, ali kroz lagom shvatit ćete da možete pokrenuti promjene u svijetu jer prvi korak prema bilo kakvoj promjeni krije se u promjeni stava.

Dobar život ne procjenjuje se materijalnim dobicima (da, novac nas usrećuje, ali samo do određene mjere. Ako smo siromašni, bit ćemo sretniji napunimo li džepove, ali ako smo već imućni, još više novca neće nas usrećiti), već u predanosti sadašnjosti.

S dolaskom proljeća, riješite se suvišnog u svojem životu, a fokusirajte se na ono što je uistinu potrebno. Pronađite balans i ostvarite mir i zadovoljstvo.

Lagom Lagom (Foto: Sonja Kovač)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju