Veslanje na dasci, poznatije kao SUP, već neko vrijeme iznimno je popularno i među odraslima i među djecom. Iako ga najviše volimo jer ljetovanje pretvara iz opuštenog izležavanja na suncu u aktivni odmor, prije negoli se zaputimo na more, bitno je odabrati pravi SUP koji će nam savršeno odgovarati.

Galerija Vidmar sport SUP Vidmar sport SUP Vidmar sport SUP +14 Vidmar sport SUP

Izbor prave SUP daske ključan je korak prema uživanju u tom fenomenalnom obliku rekreacije, koja ima brojne pozitivne učinke na naše tijelo. Tome u prilog idu i brojne paparazzi fotografije poznatih dama na SUP-u koje svoje isklesano tijelo osim prehrani mogu zahvaliti baš toj aktivnosti. No da bismo poput njih u njoj mogli uživati punim plućima, bitno je obratiti pozornost na nekoliko faktora jer kvalitetna oprema donosi bolje performanse na vodi, veću stabilnost i veće povjerenje prilikom istraživanja novih vodenih putova.
Vidmar sport SUP Vidmar sport SUP Foto: PR
Oblik i tip daske

Prije negoli odaberemo dasku, trebamo razmisliti o svojim željama, ciljevima i razini iskustva. Ako planiramo veslati uglavnom po mirnim vodama i uživati u relaksaciji, All-round daska AZTRON SUPER NOVA + GRATIS prijenosni hladnjak za plažu ili AQUATONE WAVE  bit će izvrsna opcija. Ona je idealna i za početnike koji žele usavršiti svoju tehniku ili jednostavno uživati u morskim radostima. No ako smo više avanturističkog duha i želimo istražiti valove ili provesti vrijeme dalje od obale, odlučit ćemo se za Touring dasku AQUATONE FLAME, koja je osjetno duža i s oštrim vrhom koji pruža manji otpor, te tako lakše prolazi kroz valove i usmjerava vodu na bočne strane daske.

Osim njih, tu je još i Wind Surf daska poput AZTRON SOLEIL XTREME za one koji uživaju u ekstremnijim sportovima. Ta vrhunska SUP daska na napuhavanje predstavlja savršen spoj između uživanja u jedrenju na dasci i slobodnog sit-on-top kajakarenja. Ona omogućuje lagano veslanje pa se jači vjetrovi i uvjeti na valovima savladavaju kao od šale. Tako će veslač imati potpunu slobodu i kontrolu u svim situacijama.
Razmišljajte o voluminoznosti SUP-a kako bi u toj ljetnoj aktivnosti mogli uživati i najmlađi Razmišljajte o voluminoznosti SUP-a kako bi u toj ljetnoj aktivnosti mogli uživati i najmlađi Foto: Getty Images
Veličina daske

Koju ćemo dasku odabrati, ovisi o našoj tjelesnoj konstituciji, a prema tome i nosivosti daske. Bitno je da daska ne "propada" u more jednom kada se na nju popnemo, a s obzirom na to da ćemo je često vući u vodu i izvan vode, treba uzeti u obzir i njezinu voluminoznost. Ipak, ako na odmor idemo s mališanima, tada ćemo odabrati dasku koja je veća u volumenu kako bismo u toj aktivnosti mogli uživati i sa djecom. Veće daske pružaju stabilnost, što je idealno za početnike i veslanje s najmlađima ili pak kućnim ljubimcima.

Materijal daske

SUP daske mogu biti izrađene od različitih materijala poput poliestera, epoksidnih smola ili naprednih materijala poput karbona. Svaki materijal ima svoje prednosti i mane u pogledu težine, izdržljivosti i cijene. SUP daske na napuhavanje najčešći su modeli na tržištu, a izrađeni su od PVC materijala te su vrlo popularan izbor i za početnike i za iskusne sportaše zbog svoje svestranosti. Njihov prilagodljivi dizajn omogućuje im bolju otpornost na oštre predmete poput skrivenog kamenja u vodi, te ih čini ih izdržljivijima tijekom veslanja. Jedna je od velikih prednosti takvih SUP-ova mogućnost da ih nakon uporabe lako spakiramo u torbu, što olakšava prijevoz i skladištenje.
Vidmar sport SUP Vidmar sport SUP Foto: PR
Dodatna oprema
Da bismo bezbrižno uživali u SUP dasci i maksimalno iskoristili tu uzbudljivu aktivnost, potrebno je osigurati i odgovarajuću dodatnu opremu koja će olakšati veslanje i pružiti dodatnu sigurnost na vodi.

Jedna je od najvažnijih stavki odgovarajuće SUP veslo. Veslo treba biti prilagođeno našoj visini i razini iskustva, što će omogućiti lakše i učinkovitije veslanje. Također, trebamo odabrati vesla izrađena od laganih materijala poput karbonskih vlakana, što će smanjiti umor ruku i ramena, posebice tijekom duljih veslačkih ruta.

Sigurnosna vezica (leash) za dasku neophodna je jer osigurava da daska uvijek bude povezana s nama, čak i u slučaju pada u vodu. To je posebno važno kada se nalazimo podalje od obale ili u uvjetima s jačim vjetrom i strujama. Svaki AQUATONE WAVE i AZTRON SUPER NOVA dolazi u paketu sa SUP veslom, vezicom za nogu, pumpom i drugom dodatnom opremom, pa ćemo prilikom kupnje njihova SUP-a uštedjeti na opremi. Za dodatnu sigurnost možemo nabaviti i zaštitni prsluk ako ćemo se udaljavati od obale, a isto možemo učiniti i za mališane kako bismo im iskustvo na SUP-u učinili sigurnijim.
Vidmar sport SUP Vidmar sport SUP Foto: PR
Veslanje na SUP dasci odličan je način da se povežemo s prirodom ili pak uživamo u pravoj obiteljskoj avanturi koja će stvoriti trenutke za pamćenje. Djeca će uživati u veslanju zajedno s roditeljima i učenju novih vještina, poput održavanja ravnoteže na dasci, dok se mi možemo upustiti u avanturu istraživanja prekrasne obale.

Unatoč ovim korisnim savjetima, prije negoli se odlučimo na kupnju svoje prve SUP daske, bitno je posavjetovati se sa stručnjacima koji će nam pomoći odabrati onu pravu za sebe kako ona ne bi postala propala investicija.

Neovisno o tome na koji ćemo je način uključiti u svoju ljetnu priču, veslanje na dasci izvrsna je aktivnost uz koju ćemo zaboraviti na izležavanje na plaži i uživati u aktivnom odmoru. Sve što trebamo napraviti jest nabaviti jednu za sebe kod provjerenog trgovca poput Vidmar sport i prepustiti se svim radostima koje nam ljeto donosi.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Vidmar sport po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju