Stolne lampe i rasvjetna tijela osim primarne funkcije osvjetljavanja prostora ujedno su i dekorativni elementi koji će u svakom prostoru stvoriti poseban ugođaj. Zbog mogućnosti prenošenja unosit će promjene u svaki prostor i na taj način pružaju bezbroj mogućnosti uređenja

Ovisno u stilu uređenja doma i namjeni za koju biramo lampu postoji nekoliko pravila kojih bismo se trebali držati.

'Kada je zadovoljena primarna funkcija rasvjete onda možemo govoriti i o dizajnu lampe kada je ona dodatno u službi dekoracije i stvaranja atmosfere', kaže Liliana Lelas vlasnica dizajnerskog studia Studio2 iz Splita.

Na što paziti prilikom odabira lampe?

1.Stil lampe prilagodite stilu doma
Naš životni prostor ogledalo je naše osobnosti, pa tako i svi detalji u njemu progovaraju o našem stilu. Prije odlaska u kupovinu odredite stil lampe koji želite i koji će se najbolje uklopiti u vaš prostor.

Ukoliko je namjena lampe radna najvažnije je da ciljani prostor osvjetljuje direktno i kvalitetno za što je idealna LED rasvjeta

2. Odredite namjenu lampe
Ukoliko je namjena lampe radna najvažnije je da ima adekvatnu rasvjetu i u tom slučaju dizajnerica interijera Liliana Lelas prednost daje LED rasvjeti. Ako je namjena lampe ambijentalna i u funkciji atmosfere svjetlo može biti blaže.

3. Pazite na raspon svjetla
Pazite i da radna lampa odnosno žarulja ima što veći raspon svjetla. Kupite onu koja će raspršiti svjetlo na širi način, a ne da prilikom obasjavanja radi krug.

Svakako prije kupnje razmislite i hoće li biti jedini izvor svjetla ili ćete je kombinirati s drugim rasvjetnim tijelima. Ako pak lampa ima namjenu čitanja u spavaćoj sobi, kako ne biste ometali druge, najbolje je izabrati lampu koja ne raspršuje svjetlo nego direktno osvjetljava ono što čitate.

4. Postavljanje lampe
Prilikom postavljanja lampe, ukoliko će osim dekorativne imati i funkciju osvjetljavanja dok radite, čitate uvijek je dobro da je dešnjaci postave s lijeve strane, a ljevaci obratno.

Osim toga prilikom postavljanja lampe pripazite da promjer lampe nikako ne bi trebao biti veći od postolja na koje je stavljamo, npr police, stalka...

5. Višestruka funkcija
Lampe od papira, bambusa, dizajnerske služe i za stvaranje ugođaja, a zbog mogućnosti premještanja pružaju vlasnicima u trenu promjenu interijera.

I na kraju dizajnerica Liliana Lelas savjetuje kako se vrijedi poigrati s dizajnom lampe jer lampe prostoru daju lijepu priču. Mogu imati funkciju koju želite, promijenit će u trenu interijer i kaže svakako spadaju u top pet detalja koji će 'podignuti' interijer.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju