Lara i Dinka dvije su nevjerojatno djevojčice. Lara je slijepa od rođenja, a Dinka ima Downow sindrom. Obje idu u redovne vrtiće i svoje male prijatelje podučavaju toleranciji i uvažavanju različitosti

Malena Lara ima 5 godina i obožava pjevati i plesati, a najviše od svega voli ići u vrtić. Međutim, ova djevojčica ipak se po nečemu bitno razlikuje od svojih vršnjaka. Naime, Lara je slijepa od rođenja.

To ipak nije bila prepreka da postane dio redovite skupine u gradskom vrtiću gdje je svaki dan dočeka njezina prijateljica Dora koja joj uvijek pomaže i objašnjava sve što ne vidi. Lara je naš biser, strašno nas je obogatila, senzibilizirala svu djecu u grupi, rekla je odgajateljica u vrtiću Mirjana Besednik.

Lara ima 5 godina i po nečemu se bitno razlikuje od svojih vršnjaka - slijepa je od rođenja.

Lara obožava trampolin, plivanje i jahanje, a njetina mama Ines kaže da ju najviše žalosti kada njezinu kćer gledaju sa sažaljevanjem zato što je slijepa. Uz sve individualne terapije, najbolje što se Lari dogodilo je vrtić tj. integracija, a ne razdvajanje.

ODBIJENICA GRADSKOG VRTIĆA

Još jedna hrabra djevojčica je i 3-godišnja Dinka koja ima Downow sindrom.Kada ju je majka Petra Radić pokušala upisati u gradski vrtić, naišla je na prepreke i nerazumijevanje okoline.

Na kraju se se nismo upisali. Ja njih shvaćam, oni imaju veliki broj djece, malo objekata i čim je jedno dijete s poteškoćama, grupa mora biti manja, kaže Petra.

3-godišnju Dinku koja ima Downow sindrom majka je pokušala upisati u gradski vrtić, ali naišla je na prepreke i nerazumijevanje okoline.

Dinka danas ide u privatni vrtić, u redovitu skupinu. U njemu je pronašla puno novih prijatelja, ali i pravu zaštitnicu – malenu Mirjam koja svakodnevno pazi na Dinku.

'Mirjam je slaba na djecu koja su mlađa od nje i zaštitnički je raspoložena, ona je od prvog dana Dinku uzela pod svoje okrilje i vuče ju sa sobom u igre', prepričava njihova odgajateljica Maja.

Ove dvije 'dječje' priče primjeri su tolerancije i razumijevanja iz kojih bi puno mogli naučiti i odrasli ljudi, a ove hrabre djevojčice i njihove prijateljice još su jednom dokazale da nema većeg srca od dječjeg srca.

O njihovoj životnoj priči više pogledajte u prilogu emisije Provjereno.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju