“Molim vas, recite mi da ovo nije još jedna priča o mojoj sestri i meni. Dosta mi je toga! Kao da smo sijamske blizanke”, rekla je Lee Radziwill novinaru cijenjenog magazina Vanity Fair uoči jednog intervjua.

Jacqueline Kennedy Onassis i Lee Radziwil svojevremeno su nazivali "najpoznatijim sestrama na svijetu". Odnos rezervirane tamnokose Jackie i spontane plavokose Lee bio je pun ljubavi, ali rijetki znaju da je u njemu bilo i puno suparništva koje datira iz najranijeg djetinjstva.

Tri godine mlađa Lee teško se nosila s činjenicom da je Jackie bila očeva miljenica. To mi je bilo vrlo jasno, ali nisam mu zamjerala jer samo razumjela da ima razlog za to. Ona nije samo dobila ime po njemu nego je i izgledala poput njega što je mom ocu bio velik izvor ponosa, napisala je u svojoj knjizi “Happy Times”.

Tijekom tinejdžerskih dana Jackie je bila očev ponos zbog izvanrednog uspjeha u školi i brojnih izvannastavnih aktivnosti u kojima je uvijek briljirala. To je u Lee izazivalo potrebu da bude jednako dobra kao i sestra pa je često osjećala pritisak zbog njezinih postignuća.

U mladenačkim danima razvila je stil odijevanja potpuno različit od sestrinog. Lee je obožavala boje i voljela je biti primijećena pa je tako zasjenila Jackie na njezinom debitantskom balu u ružičastoj haljini golih ramena posutoj blještavim cirkonima.

Tri godine mlađa Lee teško se nosila s činjenicom da je Jackie bila očeva miljenica.

Jackie je 1949. godine preselila u Francusku gdje je sudjelovala u studentskim programima na sveučilištu u Grenobleu i slavnoj Sorbonni. Kada je Lee maturirala 1951. godine, majka joj je dopustila da sa sestrom ode na putovanje Europom. To je bio poklon za maturu, ali i utješna nagrada za Jackie koja je prije toga na zahtjev majke morala odbiti ponudu da u Parizu radi za legendarni modni magazine Vogue.

Nakon povratka s europske avanture, Jackie je dobila posao novinarke u Washington Times-Heraldu, a Lee je upisala fakultet. Međutim, odustala je od studija nakon samo tri semestra kako bi radila kao asistentica Diane Vreeland, modne urednice Harper’s Baazara.

Nedugo nakon toga uspjela je prvi put u životu "preteči" sestru. U travnju 1953. Lee se udala za sramežljivog izdavača Michaela Templea Canfielda i tako pobijedila sestru u utrci do oltara. Međutim, samo dva mjeseca nakon što je na sestrinom vjenčanju ulovila buket, Jackie se zaručila za najpoželjnijeg američkog neženju Johna F. Kennedyja.

Obje sestre željele su imućnog partnera, a ulaskom u imućnu obitelj Kennedy Jackie je opet nadmašila Lee. Bogatstvo njezinog supruga nije se moglo mjeriti s novcem Kennedyjevih. Nije dugo trebalo da u njihov brak ušeću trzavice, a kada je Michael jednom prilikom upitao Jackie kako može zadržati Lee, ona mu je odgovorila: "Zaradi više novca."

Kad joj je kazao da već ima dobru plaću, Jackie mu je spremno odvratila: "Ne Michael, pričam o pravom novcu."

Njihov brak naposljetku nije razorio nedostatak novca, nego afera s poljskim aristokratom Stanislawom Radziwillom koji je 1959. godine postao njezin drugi suprug. Uskoro su dobili sina Anthonyja, a Lee je tada vodila život na kojem joj je mogla pozavidjeti čak i sestra. Živjela je u Londonu, u prekrasnoj viktorijanskoj kući u neposrednoj blizini Buckinghamske palače i radila kao dizajnerica interijera s Renzom Mongiardionom.

Jackie se uskoro opet popela stepenicu više od nje. John F. Kennedy pobijedio je na predsjedničkim izborima u SAD-u, Jackie se uselila u Bijelu kuću, a Lee opet postala “samo” njezina sestra.

Sasvim neočekivano, uloga Prve dame SAD-a uspjela ih je zbližiti. Jackie je bila opterećena svojom novom titulom i odgovornostima koje dolaze s njom pa je oslonac pronašla u sestri. Morala je puno putovati i voljela je da idem s njom. Osim nježnosti koju smo osjećale jedna prema drugoj, ono što nas je najviše povezivalo bio je smisao za humor, rekla je Lee.

FATALAN GRČKI ZAVODNIK

Lee je sreću naposljetku pronašla uz filmaša Herberta Rossa za kojeg se udala 1988. godine.

U to vrijeme počeo se raspadati brak s Radziwillom te je u njezin život ušetao muškarac jednako utjecajan poput JFK-a, ali puno bogatiji od njega. Pala je na šarm – Aristotela Onassisa.

Iako je u to vrijeme bio u vezi s opernom divom Marijom Callas, grčki bogataš navodno se zainteresirao za Lee samo kako bi došao do Jackie koju je upoznao nekoliko godina ranije.

S obzirom na to da je američka vlada tada vodila sudski spor s Onassisom zbog flote brodova koju je kupio od njih i potom izveo iz zemlje unatoč dogovoru da će brodovi ostati na teritoriju SAD-a, obitelj Kennedy smatrala je njezinu vezu s Onassisom neprimjerenom i nazivala je izdajom čitave obitelji.

Imidž Kennedyjevih uskoro je zbog fatalnog Grka ugrozila i sama Jackie. Početkom kolovoza 1963. rodila je sina Patricka koji je umro 39 sati nakon poroda. Lee je shrvanu sestru pozvala na krstarenje s Onassisom kako bi udaljena od javnosti lakše prebrodila gubitak djeteta. Iako je J.F.K. kleknuo pred Jackie i molio je da ide na to putovanje, nije ga poslušala i otišla je na krstarenje.

Vratila se u SAD odmorena i vidno boljeg raspoloženja, ali samo nekoliko tjedana kasnije dogodila se velika tragedija – John F. Kennedy ubijen je u Dallasu.

Nakon smrti supruga Jackie se posvetila djeci, uz pomoć Lee koja je u isto vrijeme pokušala graditi glumačku karijeru. Formalno je još uvijek bila u braku s Radziwillom koji se nikako nije slagao s tim da postane glumica te joj je čak zaprijetio da će joj oduzeti djecu ako ne odustane od te ideje.

IZDAJA KOJU LEE NIKADA NIJE OPROSTILA JACKIE

Nesreća nikako nije napuštala obitelj Kennedy. U lipnju 1958. godine ubijen je i Bobby Kennedy, a prestravljena Jackie željela se što prije maknuti iz SAD-a i odvesti svoju djecu na sigurnije mjesto. Na sveopće iznenađenje američke javnosti, pomoć je potražila kod Onassisa.

Ubrzo se zaručila za Grka, ali to je tajila od sestre koja je vijest o skorašnjem vjenčanju doznala od Onassisa. Nakon toga nazvala je svog bliskog prijatelja Trumana Capotea i zavapila: "Kako mi je to mogla napraviti?!"

Međutim, u javnosti je igrala ulogu sretne sestre. Sigurna sam da će joj ovaj brak donijeti sreću koju zaslužuje, rekla je novinarima uoči putovanja u Grčku na vjenčanje Jackie i Aristotela.

Tamo je pak upoznala sestrinog prijatelja Petera Bearda, naočitog fotografa zbog kojeg je naposljetku odlučila kako više ne želi biti sa Stanislavom. Lee i Peter bili su očarani jedno drugim. On se ubrzo uselio u njezin njujorški stan, a Lee je pokrenula razvod od Radziwilla koji je finaliziran 1974. godine. U isto vrijeme Onassis se razvodio od Jackie.

NEOČEKIVANE SPLETKE JACKIE O.

Lee je u međuvremenu prekinula vezu s Peterom i zaljubila se u bogatog hotelijera Newtona Copea. Zaručili su se i planirali vjenčanje, ali planove je poremetila Jackie koja je potajno kontaktirala Copea preko svog odvjetnika kako bi s njim pregovarala o sestrinom predbračnom ugovoru.

Ne kupujem kravu ili zvijezdu kao što je to Onassis napravio. Ja sam zaljubljen u ovu ženu, rekao ljutiti Cope odvjetniku.

Osjećao se izmanipulirano i zaruke su prekinute. Lee ne bi sama smislila takvo nešto. Nije bila gladna novca poput Jackie. Željela je biti zbrinuta, ali ne bi se poslužila takvim taktikama, povjerio se jednom prijatelju.

Lee je sreću naposljetku pronašla uz filmaša Herberta Rossa za kojeg se udala 1988. godine. Iako se pričalo da je njezin treći suprug ipak više zainteresiran za pripadnike istog spola, Lee se uz njega osjećala sigurno i voljeno, a u njegovom društvo osmijeh joj se nikada nije skidao s lica.

Početkom 1994. godine tada 64-godišnjoj Jackie dijagnosticiran je rak limfnih čvorova. Čim je čula za njezinu bolest, Lee je sve njihove razmirice ostavila po strani i pohitala k sestri. Nekoliko mjeseci kasnije Jackie je preminula u svoj domu na njujorškoj Petoj aveniji, okružena članovima obitelji.

Oporučno je svu svoju imovinu prenijela djeci, a drugim članovima obitelji, prijateljima i zaposlenicima ostavila pozamašne novčane iznose i vrijedne uspomene. Financijski je pomogla svima osim Lee, napisavši da je "za nju to napravila tijekom života".

Danas 84-godišnja Lee živi mirno i povučeno u New Yorku, daleko od očiju javnosti. Povremeno se pojavi na nekim događanjima i ne voli odgovarati na pitanja o svojoj sestri.

To je tema koja se nikada ne spominje. Postoji nepisano pravilo da uopće ne pričaš o Jackie ako si prijatelj s Lee, kazao je Andre Leon Talley, cijenjeni modni urednik i njezin dugogodišnji prijatelj.

Izgleda da i danas, kada Jackie više nema, njezina mlađa sestra i dalje živi u sjeni legendarne Prve dame.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju