Neplodnost je još uvijek tabu tema, a kako je to prilično osobna stvar, o njoj se ne govori dovoljno pa parovi pomoć traže prekasno. Poznate dame poput Leonarde Lončar i Leone Paraminski otvoreno su govorile o odlascima na potpomognutu oplodnju. Doktor Hrvoje Vrčić u emisiji In Magazin otkrio je što sve utječe na neplodnost i u kojoj bi se dobi trebali odlučiti na taj postupak.

Biti majka, kažu mnoge žene, najljepša je uloga na svijetu. U želji za zasnivanjem obitelji i s problemima prirodnog začeća, mnogi parovi uz pomoć medicinski potpomognute oplodnje uspijevaju ostvariti svoj san. Danas se mnogi odlučuju na zasnivanje obitelji tek nakon 35. godine života kada se smanjuje plodnost kod žena, ali i nekih muškaraca.

Poznate dame poput Leonarde Lončar i Leone Paraminski otvoreno su govorile o odlascima na potpomognutu oplodnju

Godine 1986. prosječna dob žena koje su bile naši pacijenti, koje su bile neplodne, bila je manje od trideset godina. Danas je to 38 do 45 godina, kaže prof. dr. sc. Hrvoje Vrčić, dr. med. specijalist ginekologije i opstetricije te uži specijalist humane reprodukcije. U posljednjih pet godina u Hrvatskoj se napravilo oko 10.000 postupaka izvantjelesne oplodnje. No rijetko tko o tome javno govori. Iskrenim razgovorom glumica Leona Paraminski želi da se tomu posveti više pozornosti, ali i razumijevanja.

Kad napraviš to na ovakav način kao što sam ja, možda time nekome mogu pružiti nadu i da se zapravo ne treba sramiti, da se može govoriti o tome, da postoji nada, da iskustva nisu nužno ne dobra. Da se treba s nekom pozitivnom energijom upustiti u sve to i da ti definitivno treba podrška partnera, obitelji i prijatelja, govori Leona Paraminski. Terapijski proces katkad može biti vrlo stresan, psihički i emotivno zahtjevan, za ženu i muškarca pa je neizmjerno važno imati emotivnu potporu uz dobru komunikaciju i suradnju s partnerom. U predstavi 64 u režiji Arije Rizvić opisan je stresan i težak proces potpomognute oplodnje.

Neplodnost pogađa svaki šesti par u Hrvatskoj 7 neistina o neplodnosti u koje ne smijemo (više) vjerovati

Nisam ni znala koliko žena mora ubrizgati u sebe hormona i injekcija, koliko to utječe na njeno mentalno stanje, to mi je bilo dosta strašno, kaže redateljica Arija Rizvić.

Koliko se puta odlazi u bolnicu, koliko se čeka, koliko se moraju poštivati točno datumi kada se sve obavlja i koliko je fizičke boli prisutno u cijelom tom procesu pogotovo kod žena koje lavovski nose taj proces na leđima, kaže glumac Igor Kovač koji s Olgom Pakalović igra u predstavi 64.

Plodnost ovisi o brojnim fiziološkim čimbenicima i dobi, ali i prehrani, kulturi te lošem načinu života. Iako društvo neplodnost pripisuje ženama, čak u 40 posto slučajeva problem je u muškarcu.

Način života kojim mi živimo, naša ishrana, je nepravilan. Jedemo hranu koja je visokog glikemijskog indeksa i koja izaziva metaboličke poremećaje i inzulinsku rezistenciju te dovodi do povećanog problema s ovulacijama kod žena, ističe dr. Vrčić. Nedavno je i Leonarda Lončar u emisiji In Magazin sasvim otvoreno govorila o dugogodišnjim pokušajima potpomognute oplodnje.

Slika nije dostupna Leonarda Lončar: "Umjetna oplodnja za mene je bilo lijepo iskustvo"

Na kraju sam ušla u menopauzu s 40 godina. Biologica me nazvala i rekla 'imamo još jednu epruvetu, pa nećemo to valjda baciti u smeće nakon 20 godina?' Rekla sam joj 'ali ja sam potrošena'. Rekla mi je da dođem da pokušamo. Tako je začeta Ruža, ispričala je Leonarda Lončar. Nažalost, između 18 i 20 posto bračnih parova je neplodno. Upravo zbog te zabrinjavajuće brojke stručnjaci upozoravaju na važnost ulaganja u medicinski potpomognutu oplodnju.

Kad svojim studentima pete godine medicine govorim i neplodnosti, onda kažem da je jedna trećina žena neplodna i jedna trećina muškaraca neplodna u nekom braku neplodnom, a jedna trećina je i žena i muškaraca neplodna i to sve vrijedi sjeverno od tunela Sveti Rok. Južno, samo nevjesta može biti neplodna. Dakle, nekim ljudima to je, nažalost, sramota, iako je to sve manje i manje učestalo, kazao je ginekolog Hrvoje Vučić za In Magazin.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju