Uskrsni blagdani obiluju pravim delicijama na stolu svake obitelji. Tu su gotovo uvijek šunka, pisanice i ukusno pečenje. Ove godine će u krugu obitelji u njima uživati Ivana Paradžiković, Mia Kovačić i Ana-Marija Vuković

Korizma je danas razdoblje koje modernom čovjeku služi kao predproljetno čišćenje i odricanje. Kako je debljina sve veća prijetnja u tom razdoblju se odrićemo visokokalorične hrane koja predstavlja najveću prijetnju liniji i zdravlju.

Iz tog razloga uskršnji stol predstavlja veliko zadovoljstvo, a uživanje u različitim delicijama pravi je praznik za nepce.

Moja mama je jako nadarena pa sam se odavno prestala natjecati s njom u izradi pisanica, otkrila je Ivana Paradžiković.

Već i sama priprema delicija koje će se naći na blagdanskom stolu izaziva zazubice. Ukusno pripremljeno pečenje i mladi krumpir naći će se na svakom stolu, a glavno izneđenje je svakako šunka u kombinaciji s pisanicama iz domaće radinosti.

S obzirom na recesiju na stolu će se možda naći nešto manji broj specijaliteta, no uz toplu obiteljsku atmosferu i s nekoliko novih začina gozba je zagarantirana.

Šunka u novom ruhu

Uskršnju šunku pripremite na nešto drugačiji način koji će zasigurno oduševiti ukućane. U zdjelici pomiješajte senf i smeđi šečer i smjesom premažite šunku. Ova kombinacija podariti će glavnom blagdanskom jelu drugačiji izgled, odličan ukus i izuzetan miris.

Odlučite li šunku ispeći u kruhu, nakon što ju izvadite iz pečnice kruh razlomite na komade i poslužite uz pečenje. Kako bi kruh nekoliko dana ostao svjež spremite ga u platnenu vrećicu.

Osvježite stan veselim bojama Uskrsa

Mirisni krumpir

Mladi krumpir operite i ogulite, prelijte s malo maslinovog ulja te začinite češnjakom i grančicama ružmarina. Tako pripremljeni krumpir posložite oko pečenja i pecite dok ne dobije zlatnosmeđu boju.

Pred kraj dodajte maslac, posolite i popaprite. Ukoliko je krumpir gotov prije mesa, izvadite ga i u vatrostalnoj posudi držite na toplom do posluživanja.

Punjena jaja

Ukoliko vam je prilikom ukrašavanja pisanica ostalo nekoliko jaja koja niste obojali napunite ih zdravom smjesom. Jaje prerežite na pola, izvadite žumanjak i od njega napravite smjesu sa svježe narezanim vlascem, soli, paprom i maslinovim uljem. To pomiješajte u smjesu i napunite polovice. Po želji ih možete staviti u zagrijanu pečnicu i zapeći, no ne duže od pet minuta.

Šarena pinca

Teško je zamisliti uskršnji dorućak bez domaće pince. Ukoliko ju pripremate sami u smjesu umiješajte naribanu čokoladu za kuhanju. Crno-bijelo iznenađenje će oduševiti najmlađe članove vaše obitelji koji će ju rado pojesti uz čaj ili čokoladno mlijeko.

Ne zaboravite na mladi luk, hren i rotkvice koji će odlično prijati uz šunku i pisanice. Na tržnici nabavite svježi hren koji ćete sami naribati, a ukoliko želite prirodne ukrase na stolu od rotkvica napravite razne oblike.

Što će se naći na stolu poznatih domaćica

Voditeljica Farme i inMagazina Mia Kovačić se najviše veseli Uskrsu zbog druženja s članovima obitelji i ukusnih delicija koje će se naći na blagdanskom stolu.

- Uživam u ukrašavanju pisanica. Izrađujem i one jestive, no i ukrasne koje volim poklanjati članovima obitelji. U vrijeme blagdana uživam i u hrani, jedem sve i to u velikim količinama, otkrila je Mia koja ne mora paziti na liniju.

- Uskrs provodim s ljudima koje najviše volim i zato mi je taj blagdan jedan od najdražih!

Ana-Marija Vuković urednica i voditeljica sporta na Novoj TV će provesti Uskrs u krugu obitelji. U petak će s kćerkicom Hanom farbati pisanice, neke na tradicionalan, a neke na 'starinski' način koji uključuje bojanje s korama luka i ukrašavnje listovima celera.

Uskrs provodim s ljudima koje najviše volim i zato mi je taj blagdan jedan od najdražih, otkrila je Mia Kovačić.

- Već smo kupili granu i pripremili figurice koje ćemo objesiti na nju, a imamo i sve ostale potrepštine – gnjezda, zečiće i čokoladna jaja, rekla je Ana-Marija.

- Kada je hrana u pitanju, volim onu klasičnu – kuhana šunkica, hren, mladi luk i rotkvice. Ipak, najvažnije je da smo u obiteljskom krugu i da se lijepo zabavimo.

Voditeljica Informativnog programa Nove TV Ivana Paradžiković će ove godine Uskrs provesti sa sinom Hugom u Vodicama.

O blagdanskom stolu će se brinu teta Ana i stric Dragec pa Ivana  ne sumnjam da će svega biti u izobilju, a sigurna je da će zajedno s Hugom uživati u ukusno pripremljenoj janjetini.

- Hugo i ja smo brali cvijeće i grančice u vrtu i sami savili svoje gnijezdo, a za vrata nam je poslužio prošlogodišnji vijenac koji smo malo doradili.

Uz  tradicionalne pisanice ukrašene voskom i lišćem u crvenom luku na obiteljskom stolu kod lijepe voditeljice Nove TV naći će se i neke jako moderne čiju tehniku ne smije otkriti!

- Moja mama je jako nadarena pa sam se odavno prestala natjecati s njom u izradi pisanica, otkrila je Ivana.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju