Brak umanjuje opasnost od depresije i tjeskobe kod muškaraca i žena, ali će se te tegobe vjerojatno vratiti kad veza završi jer kraj donosi zbrku i bol

Rezultate međunarodnog istraživanja javnosti je utpredstavila voditeljica istraživačkog tima Kate Scott, psihologinja sveučilišta Otago u Novom Zelandu.

'Naš je rad pokazao da bračni odnos donosi mnogo dobrog mentalnom zdravlju i muškaraca i žena, ali i da bol i zbrka koju donosi kraj veze ljude čine podložnijima mentalnim poremećajima', rekla je Scott.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 34.493 osobe iz 15 zemalja, a temelji se na istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije o mentalnom zdravlju u svijetu, provedenim u posljednjih deset godina.

'Ono što ovo istraživanje čini jedinstvenim i vjerodostojnijim je činjenica da je provedeno na tako velikom uzorku i u toliko zemalja. Također, dobili smo podatke ne samo o depresiji, nego i o tjeskobi i poremećajima povezanim s uzimanjem lijekova', rekla je Scott.

Prekid braka, bila riječ o razdvajanju partnera, razvodu ili smrti, povezan je s povećanim rizikom od mentalnih poremećaja, pri čemu su žene sklonije pretjeranoj uporabi alkohola i medikamenata, a muškarci su skloniji depresiji.

'Dobili smo mogućnost usporediti podatke o mentalnom zdravlju osoba u braku s onima koji se nikad nisu ženili ili su prekinuli brak', dodala je Scott.

Ustvrdila je da je istraživanje pokazalo kako je osnivanje bračne zajednice, u usporedbi s osobama koje se nikad ne ožene, imalo dobre učinke na mentalno zdravlje obaju spolova, a ne samo žena, kako su utvrdila istraživanja u prošlosti.

'Što se tiče mentalnog zdravlja, brak dobro čini muškarcima koliko i ženama, suprotno dosadašnjem vjerovanju', naglasila je Scott.

No, istraživanje je pokazalo i to da su muškarci manje skloni depresiji prilikom svojeg prvog braka od žena, što je Scott objasnila time da se žena u prvom braku više predaje ulozi tradicionalne supruge, majke i kućanice, dok se depresija smanjuje većim stupnjem obrazovanosti i zaposlenjem.

Brak smanjuje i opasnost od zloporabe alkohola i medikamenata i to više kod žena, nego kod muškaraca, djelomično i zbog toga što osjetno smanje ili prekinu konzumaciju tih tvari tijekom trudnoće i nastave se tako ponašati za vrijeme dok su djeca mala.

Rezultati istraživanja nedavno su objavljeni u britanskom časopisu Psychological Medicine. Provedeno je u suradnji s WHO-om, sveučilištem Harvard i nekoliko međunarodnih organizacija. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju