One kritiziraju vašeg dečka koji vas voli, frkću nosom kada odjenete omiljenu haljinu, namjerno vam potiču osjećaj paranoje i sumnje u samu sebe. Većina nas ima barem jednog frenemyja, neprijateljicu prerušenu u prijateljicu.

 

Prerušena u prijateljicu

One kritiziraju vašeg dečka koji vas voli, frkću nosom kada odjenete omiljenu haljinu, namjerno vam potiču osjećaj paranoje i sumnje u samu sebe. Većina nas ima barem jednog frenemyja, što je engleski sleng za neprijatelja maskiranog u prijatelja.

One vas pozovu na kavu , a kada se rastanete, uvijek je to s osjećajem gorčine i depresije. Kada je sretnete, nikada ne znate hoće li vas srdačno pozdraviti ili će vas tretirati kao kliconošu nekog smrtonosnog virusa

Čak je i Gwyneth Paltrow na svom webu opisala vlastito ružno iskustvo s (ne) prijateljicom. Kakvih još iskustava ima s neprijateljicama i što učiniti kada vam frenemy pokuša uništiti život?

Zasigurno ne postoji niti jedna žena ili djevojka koja nije prošla radosti vožnje s (ne)prijateljicom, a svaka od nas imala je barem jednu ili dvije.

Što su zapravo frenemy? To su djevojke koje vas pozovu na kavu i čavrljanje, a kada se rastanete, onda je to uvijek s osjećajem gorčine i depresije.

Ili je to prijateljica koju poznajete deset godina, i za koju kada je sretnete, nikada ne znate hoće li vas paradno pozdraviti ili će vas tretirati kao kliconošu nekog smrtonosnog virusa. Imaju li muškarci takve prijatelje? Ili samo mi žene?

Muškarci nisu toliko otvoreni, a čini se da ni ne promišljaju previše duboko i prodorno o svojim prijateljima. Jedan tako tvrdi da ima frenda za izlazak, prijatelja za utakmice, jednog koji se sviđa njegovoj supruzi i koji je obiteljski tip i prijatelja koji mu podiže rejting kada su u ženskom društvu. Povjeravaju se vrlo rijetko i super im je, kaže.

One nas uvijek iznova deprimiraju, tjeraju da se osjećamo loše, pokraj njih smo nesigurne i stalno imamo osjećaj da nas mrzi. To je jedan kompliciran, odnos koji je najbolje opisati kao 'pozvala me kod sebe kući, a nije mi željela otvoriti vrata'

Jesmo li mazohisti?

No, drugi, malo hrabriji primjerak mužjaka povjerava kako ima frenemyja koji se s njim uvijek, ali baš uvijek natječe. Oko svega, kaže i zato se s njima više toliko ni ne druži. Ide mu na živce, dosadan je i zadnji ga je put vidio prije gotovo mjesec dana.

A mi žene nismo takve. Mi znamo održavati kontakte s našim /ne)prijateljicama i po pet, šet, deset godina…čitavu vječnost. Pa, tko se pri zdravoj pameti uopće druži s nekim tko mu ne želi dobro?

Jesmo li mazohisti? Zar ne znamo da su prijatelji prijatelji i u tom slučaju mogu biti s nama, a da su neprijatelji neprijatelji i da ih se treba kloniti? Kome još treba neprijatelj maskiran u prijatelja?

One nas uvijek iznova deprimiraju, tjeraju da se osjećamo loše, pokraj njih smo nesigurne i stalno imamo osjećaj da nas mrzi.

Na kišu bez kišobrana

To je jedan kompliciran, višeslojan odnos koji je najbolje opisati kao - pozvala me kod sebe kući, a nije mi željela otvoriti vrata. Vani je padala kiša, nisam imala kišobran, a čula sam je kako šapuće 'valjda će uskoro otići'.

Prijateljica priča kako je prepoznala frenemyja u jednoj od svojih 'bliskih' prijatekjica, djeveruša točnije. Odlučila je oduzeti joj poziv na vjenčanje i poslije joj je bilo lakše.

Druga mi pak priča kako je otkrila frenemyja kad joj je govorila o svojim bračnim problemima. Kune se kako je vidjela radostan sjaj u njezinim očima. To su prijatelji bez kojih možemo živjeti.

Ili ne možemo? Pa što je to onda. Ženska su prijateljstva kolopleti raznih emocija. Žene ulažu u osjećaje, dijele se tajne, srca su otvorena. Kada se stvaraju takve vrste veza, nije tako lako prekinuti, pa čak ni onda kada se ona ponaša loše. Iako smo intuitivne, a to pojašnjava onaj osjećaj mučnine koji imate pri svakom susretu s njom, nemamo uvijek dovoljno hrabrosti kako bi se ponašale u skladu s našim osjećajem.

Izdaja koju niste očekivali

Sumnjamo u našu prosudbu. Zanemarujemo tu knedlu u želucu, biramo liniju manjeg otpora… Jesmo li genetički tako programirane? Možda ne želimo prijeći na stvar? Kako bi to riješio jedan muškarac? Jednostavno. Kako je to riješila Gwyneth Paltrow?

Jedina dobra stvar u tome je što dijelimo zajedničku crtu, priča jedna s bogatim iskustvom s (ne)prijateljicama.

- Dobro, moj suprug nije roker, najbolja prijateljica mi nije Madonna, djeci nisam dala ime po voću i Mojsiju i ne gledam zlatne uvojke Chrisa Martina na jastuku. Ali i Gwyneth ima frenemyja.

Kako je to glumica posvjedočila, frenemyji su neprijatelji prerušeni u prijatelje i teško ih je uočiti. Znaju biti jako zabavne, kao prave partnerice u zločinu koje poznajete godinama, pa je njihovu izdaju još teže podnijeti… jer je niste ni očekivali.

Super ti stoji...

Ona je ta koja vas je nagovorila da za vjenčanje kupite ružnu, mini haljinu s krupnim cvjetovima u kojoj ste nalikovali ogromnom buketu cvijeća s neshvatljivo širokim bokovima.

 - Da, doista me nagovorila na bezobrazno skupu i nevjerojatno glupu haljinu...To je bezazleno i na trenutke može izgledati i duhovito, no njezino neprestano ukazivanje na moje mane, nedostatke i ignoriranje poslovnih uspjeha loše utječe na mene. Napredak na poslu, bolja plaća i neka skromnija postignuća… nikada nisam uspjela podijeliti svoju sreću s njom.

On je luzer

 - Kada sam upoznala svog supruga, ispovijeda se jedna sugovornica, moja 'prijateljica' uložila je silan napor kako bi me uvjerila da on nije pravi za mene. 'Loše zarađuje, očajno se oblači, pa kakav mu je to auto' bile su jedne od najblažih kritika upućenih na njezin račun.

Kada je s 'prijateljicom' podijelila sreću zbog odluke o zajedničkom životu, ona joj je zaboravila čestitati, a u njezinim je očima primijetila šok i nevjericu. Otišle su zajedno na skijanje kada joj je 'prijateljica' objavila radosnu vijest – 'ne želim se više družiti s tobom'. ?!?

Njezina korota nad izgubljenom (ne)prijateljicom potrajala je nekoliko mjeseci, no više nikada nije imala prijateljski odnos s frenemyjem.

Ma koliko god zabavne, duhovite i ležerne bile, uvijek ih je znala raspoznati. Maske su konačno pale.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju