Britanski kuhar, otišao je u SAD i vratio se s receptima koji će promijeniti ustaljeni klišej o američkoj hrani. Svi mislimo da znamo sve o junk foodu i tjelesnom super uvećanju koje izaziva, ali nije sve tako crno i bijelo.

Jamie Oliver ima knjigu koju su mnogi gastro poznavatelji već sad prozvali briljantnom.

‘Tijekom pisanja ove knjige želio sam otići ispod površine američkog društva, pronaći odgovore na pitanja koja su me mučila i što je najvažnije donijeti kući svojoj obitelji i prijateljima ono najbolje što sam tamo naučio.’ riječi su Jamiea Olivera.

Ideja o knjizi je dakle došla iz čisto osobnih potreba ovog znatiželjnog i za eksperimente uvijek raspoloženog kuhara. No ako se izvrti film unatrag 18 mjeseci koliko je trajalo Jamiejevo bavljenje američkom kuhinjom, stvari su se definitivno promijenile, pogotovo za Amerikance koji će po svemu sudeći biti prvi koji će prigrliti novu kuharicu.

Oliver navodi kako je posebna inspiracija došla i iz jednog sasvim drugog smjera. Svjetska recesija, izbori, prvi američki crni predsjednik u povijesti i jaka vjera Amerikanaca u promjene učinili su SAD dodatno fascinantnim mjestom za Olivera koji je i osobno kuhao za predsjednika Obamu i njegovu suprugu Michelle.

‘Svi su se sprdali sa mnom kad sam rekao da pišem knjigu o američkoj kuhinji, ali ja već deset godina branim britansku kuhinju od percepcije da je to ništa drugo već lonac pomija.'

Istina je da američka fast food kulture igra veliku ulogu u zdravstvenim problemima cijele nacije, ali svatko s pola mozga zna da se tajna američke kuhinje krije u tome kako se Amerikanci prehranjuju unutar obitelji. To je bilo ono što me je najviše zanimalo.’ izjavio je Oliver.

Kuhar je upravo u američkim domovima upoznao neke inovativne načine pripremanja hrane, ali također je uvideo i koliko su Amerikanci ustvari prvrženi staroj školi kulinarstva koju su 'obojali' svojim lokalnim štihom.

‘Znam da će zvučati napuhano, ali uistinu sam ponosan što svoje iskustvo mogu podijeliti s svima koje će otkriti istinsku ljubav prema američkoj kuhinji.’ skromno je zaključio najsimpatičnija kuhar na svijetu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju