Muškarac koji izvodi piruete i klizi pozornicom uz taktove klasične glazbe zasigurno za mnoge nije sinonim za muževno. Predrasude o baletanima idu tako daleko da ih mnogi povezuju s homoseksualcima.

Mnogima će prva asocijacija na slavno 'Labuđe jezero', osim predivnih, vitkih balerina biti i muškarci u tajicama. Prilikom maštanja o poslu kojim bi se idealni  partner mogao baviti malo je onih žena koji će poželjeti da njihov muškarac bude baletan. Zašto je tako?

Prvak Baleta HNK u Zagrebu Svebor Sečak, rekao je kako ga je ples privlačio još od djetinjstva i kako je ubrzo shvatio da je balet upravo idealno zanimanje za njega. Spoj atletike, plesa i umjetnosti, kako Svebor opisuje balet, donio mu je osim zadovoljstva i niz nagrada i priznanja.

Diplomirao je baletnu edukaciju na kraljevskoj plesnoj akademiji u Londonu, a trenutačno je na magisteriju na University of New England. Taj 47-godišnji cijenjeni baletan je priznao kako je već u visokim godinama i više ne dobiva zahtjevne uloge kakve je igrao pred desetak godina.

Da su baletani homoseksualni, bilo bi nas puno više, ovako izvan granica moramo tražiti plesače

Prvak Baleta zagrebačkog HNK, koji je ovog ljeta proslavio 30. godišnjicu umjetničkog rada, i 15. rođendan Baletne trupe 'Croatia' koju je sam osnovao je izrazio žaljenje zbog činjenice da je baletana sve manje. Osvrnuo se i na predrasude da su baletani homoseksualci vješto pojašnjavajući svoju tvrdnju.

'Vidimo da svaki dan izlaze iz ormara, imaju gej parade, i vidimo da ih ima jako puno, a baletana nema, moramo ih uvoziti. Kad bi to bilo povezano, nas bi bilo jako puno, ne bih ja ostao možda zadnji u svojoj generaciji još u tom poslu.', objasnio je Svebor.

Graciozni i nježni pokreti doveli su do tih predrasuda kojih,  priznaje Svebor nije bilo na početku njegove karijere. Prati ga titula osvajača ženskih srca, a balerine su mu posebno drage. Priznaje kako je ponekad teško biti okružen mladim, lijepim okretnim balerinama i pritom trezveno obavljati posao, no on se s godinama ispraksirao.

Ljubav je pronašao uz opernu pjevačicu Andreju Kovačić, no iako njihova ljubav traje već gotovo 15 godina, par ne planira stati pred oltar, a nisu se odlučili imati djecu. Uživaju u zajedničkom poslu, putovanjim ai svoj adv aboksera River i Geri.

Više u inMagazinu.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju