Umjesto rock chic imidža odjenula je crnu jednostavnu haljinu, u Malaviju je organizirala svečanu večeru, sa sobom je povela tim odvjetnika, a obitelji obećala kako će Mercy zadržati vezu sa svojom domovinom. No, što se oni više protive, ona je sve odlučnija

Mala crna haljina za sud

Madonna se u ponedjeljak pojavila na sudu gdje se trebalo odlučivati o njezinom zahtjevu za posvojenje malene Mercy James.

Pjevačicu je na sudu ispitivao sudac Esme Chombo koji je želio znati kakve su njezine namjere s djevojčicom, a iskaz je pomno slušao i Peter Baneti, ujak Mercy James. Suđenje će biti nastavljeno u petak kada bi sudac Chombo trebao donijeti konačnu odluku

I umjesto rock chic imidža koji je posljednje vrijeme prakticirala, barem dok je za ruku vodila dvadeset i osam godina mlađeg Jesusa Luza, Madonna je ovoga puta odabrala jednostavnu crnu haljinu i crne sandale sa srednje visokom potpeticom. U ruci je držala panama šešir.

No, koliko god jednostavna Madonnina haljina bila, postupak posvojenja ovoga puta nije nimalo jednostavan. Mnogo okolnosti ne ide kraljici u prilog.

Prije svega, kršćanstvo je nešto što Malavijci shvaćaju ozbiljno, a Madonnin status svježe razvedene žene koja je vrlo brzo nakon službenog razvoda završila u naručju mlađahnog manekenka, ne gleda se osobito dobro.

Prekid s Jesusom je taktika?

Blagonaklono se ne promatra ni Madonnina odanost kabali, pa postoje realni razlozi za brigu kako će se djevojčica odgajati prema svjetonazoru kabale, a ne u kršćanskom duhu kako nalaže njezino porijeklo.

Osim toga, prilikom posvojenja Davida Bande prije dvije i pol godine, s Madonnom je bio i njezn suprug Guy Ritchie, a ovoga je puta pred sudom nastupila kao samohrana majka.

U tom kontekstu se njezina izjava kako je prekinula s mladim Jesusom nekoliko dana prije dolaska u Malavi shvaća kao taktiziranje.

Pjevačicu je na sudu ispitivao sudac Esme Chombo koji je želio precizno znati kakve su Madonnine namjere s djevojčicom, a njezin je iskaz pomno slušao i Peter Baneti, ujak četverogodišnje Mercy. Suđenje će biti nastavljeno u petak kada bi sudac Chombo trebao donijeti konačnu odluku.

Odmah po dolasku dobila je etiketu 'otmičarke djece' koju joj je prišio Mabvuto Bamusi, izvršni direktor utjecajnog malavijskog odbora za ljudska prava, a jedan od koordinatora Undule Mwakasungula kazao je kako se Madonna ponaša kao zlostavljačica

Madonna je 'otmičarka djece'

Iako su Madonnini humanitarni napori u afričkim zemljama dobro poznati i hvale vrijedni, nisu svi jednako impresionirani njezinom ulogom 'spasiteljice malavijske siročadi'.

Odmah po dolasku dobila je etiketu 'otmičarke djece' koju joj je prišio Mabvuto Bamusi, izvršni direktor utjecajnog malavijskog odbora za ljudska prava (Human Rights Consultative Committee), a čiju mrežu sačinjava čak 85 nevladinih udruga i organizacija.

Jedan od koordinatora udruge Undule Mwakasungula kazao je kako se Madonna ponaša kao zlostavljačica, jer pjevačica 'ima novac, status i to koristi bi manipulirala procedurom i propisima'.

Obitelj ne da Mercy

Ništa bolje vijesti ne dolaze ni od strane Mercyine bake, Lucy koja je izjavila kako je djevojčica ukradena od obitelji, a Madonnine riječi utjehe kako će ih djevojčica posjećivati u njihovom selu, nisu naišle na plodno tlo.

- Mercy neće izgubiti svoje korijenje, kazala im je, no iste je riječi Madonna navodno uputila i ocu Davida Bande, Yohanu, koji sina nije vidio dvije godine. Prvi susret dogodio se ovih dana, a kako su očevici kazali, bilo je to poprilično emotivno iskustvo za Yohanea koji je sa sinom razgovarao uz pomoć prevoditelja.

Upitana što misli o protivljenjima Mercyine obitelji, pjevačica je kazala: 'To nije njihova stvar!'

Mercy James trenutačno se nalazi na imanju kojeg je unajmila Madonna, a u nedjelju po dolasku, pjevačica je upriličila večeru za desetero ljudi među kojima se nalazila i dadilja koja čuva djevojčicu.

Nikad čuli za superzvijezdu

Kako je poznato, djevojčicina majka je umrla, a podaci o ocu su nejasni, te se pretpostavlja kako je umro od posljedica AIDS-a. Djevojčica ima živuću rodbinu, ujake i baku koji se protive posvojenju.

No, što su njihova protivljenja jača, toliko je pjevačica odlučnija u svojoj namjeri da u nedjelju ujutro napusti Malavi s Mercy James.

I to je zapravo glavni argument Madonnih kritičara koji joj zamjeraju činjenicu da se u Malaviju nalazi na tisuće siročadi koji nemaju živuće obitelji, pa joj postavljaju pitanje zbog čega se pjevačica odlučila za posvojenje djeteta koje ima blisku obitelj.

Mercynu obitelj nije previše dojmio ni Madonnin status superzvijezde. Lucy i njezini sinovi nemaju pojma tko je Madonna, u svom domu nemaju ni radio ni televiziju i sve što znaju je kako je ona bogata Amerikanka koja želi odvesti Mercy daleko od njih.

Njezin je ujak John Ngalande kazao kako ih mnogi uvjeravaju kako će Mercy imati bolji, ljepši život negdje u svijetu s bogatom, bijelom ženom.

Baka ne želi da njezinu unuku posvoji Madonna

'To nije njihova stvar'!

- Osjećam da nam treba više vremena kako bi se savjetovali, no sve se odvija tako brzo. Prvo su nam kazali kako u vezi s tim imamo važan sastanak, a potom smo čuli da će to biti saslušanje pred sucem. Nemamo iskustva u tim, niti imamo novaca za odvjetnika, no brat i ja ćemo inzistirati da nam se Mercy vrati jednoga dana.

Madonna pak iza sebe ima tim odvjetnika koji se brine o njezinim interesima, a upitana što misli o protivljenjima Mercyine obitelji kazala je: 'To nije njihova stvar!'

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju