Stoljećima su se žene borile za ravnopravnost s muškarcima. Danas u 21. stoljeću možemo sa sigurnošću reći da su zaista to i postigle. No, kada se spomene tema tko su bolji vozači, kao da smo u srednjem vijeku

Čini se da stereotip o ženama kao lošim vozačima najtvrdoglavije odolijeva emancipaciji. Muškarci ženama za volanom najčešće zamjeraju prestrojavanje bez žmigavaca, pričanje na mobitel, šminkanje te naglašavaju kako se žene za volanom ne znaju orijentirati kada voze po gradu.

Nikolina je instruktorica vožnje, a tim se poslom bavi četiri godine. Imala je pojedine muške kandidate koji su je podcjenjivali samo zbog toga jer je žena.

Iz iskustva smatra da su žene i muškarci podjednako dobri vozači. No ipak postoje neke razlike.

'Muškarci savladavaju motoriku upravljanja vozilom puno lakše i brže od žena', rekla je Nikolina.

Šalu na stranu, znanstveno je dokazano da muškarci imaju veći tjemeni režanj. On je zadužen za prostornu percepciju. Stoga je ženama puno teže procijeniti udaljenost i razmak. To se posebno očituje kod bočnog parkiranja.

No bočno parkiranje nije jedino u čemu se razlikuju vozačice i vozači.

Statistika pokazuje da su upravo muškarci ti koji češće izazivaju prometne nesreće pa tako i češće u njima pogibaju. Prednjače i u prometnim prekršajima, te češće pijani sjedaju za volan.

'Ženama vožnja nije aktivnost u kojoj se one dokazuju dok muškarcima i vožnja pa čak i izbor automobila je nešto kroz što se oni dokazuju', kaže Snježana Kovač, psiholog.

Žene pak više paze na sigurnost, pažljivije su i voze sporije od muškaraca. Kao što su muškarci pogubni za sebe i druge, žene su pogubne za parkirane automobile i živce ostalih u prometu.

Tko je uopće dobar vozač, tu nije pitanje je li to žena ili muškarci nego što znači biti dobar vozač. Je li to onaj koji od točke a do točke b najbrže stigne ili je to onaj koji tu dionicu prođe sigurno provjerila je novinarka emisije Provjereno

Prva žena s položenim vozačkim ispitom u Hrvatskoj bila je Alma pl. Balley. Ispit je položila 1914. godine, prije devedeset i pet godina. Muškarci, doduše, voze nekoliko godina više od sto, ali pošteno je reći da smo i jedni i drugi skupili sasvim dovoljno iskustva.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju