Istraživanja britanske udruge za praćenje i liječenje od droga pokazala su da se broj žena koje konzumiraju kokain u odnosu na prošlu godinu udvostručio. Riječ je o uglavnom o ženama uz srednjeg sloja u tridesetim godinama

Stalno čitamo o zvijezdama koje konzumiraju kokain, poput Kate Moss i čini se da im ta droga nije ništa naštetila. Kokain je glamurozan, a druge droge nisu. Skup je, a žene posljednjih deset godina zarađuju više nego prije i iz početka ga sebi mogu priuštiti

- Bilo je ti kao da je čisto zadovoljstvo prostrujalo kroz moje tijelo, pojasnila je trideset i nešto godišnja Sarah, konzultantica u jednoj tvrtki, svoje prvo iskustvo s kokainom prije deset godina.

- Osjećala sam se uzbuđeno i samouvjereno. Svaki osjećaj brige i stresa bi nestajao dok sam ušmrkavala bijele linije.

Tri godine kasnije, ta uzbudljiva droga gotovo je uništila, mentalno i fizički. Izgubila je neke najbliže ljude, nagomilala dugove i skoro izgubila posao. I nije nešto što bi se očekivalo od visoko obrazovane žene iz uspavanog gradića Marlowa u Buckinghamshireu.

Sarah je samo jedan primjer sve većeg broja žena srednje klase koje ili koketiraju ili ozbiljno uzimaju kokain. Operna pjevačica Katherine Jenkins priznala je kako je prije nekoliko godina uživala kokain i danas žestoko progovara protiv bijele droge.

Izvješće Nacionalne udruge za droge (National Drug Treatment Monitoring System) pokazalo je kako se broj žena koje se javljaju na liječenje od kokaina udvostručio u posljednje dvije godine. Samo prošle godine gotovo tri tisuće žena je potražilo pomoć za liječenje od ovisnosti o kokainu, a porastao je i broj žena uhićenih zbog posjedovanja te droge.

Sarah s početka priče nije nimalo iznenađena podacima. Ona sama je trošila oko osam tisuća kuna tjedno na kokain.

-Kokain je svugdje i iznenadilo bi vas koliko ga 'običnih' ljudi konzumira, barem vikednom. Ja sam to zvala 'jadnim ponedjeljkom', jer bi svi doživjelo snažno i bolno spuštanje nakon kokaina za vikend na prvi radni dan.

Kokain dokazano izaziva snažne fizičke i psihičke posljedice, oštećuje srce, mozak, izaziva tjeskobu, nesanicu, da ne spominjemo krvarenje iz nosa i činjenicu da se miješa s raznim nepoznatim kemikalijama. Pa, ipak, zašto ga onda obrazovane i inteligentne žene uzimaju?

David Smallwood iz bolnice 'Priory' tvrdi kako je riječ o pitanje društvene prihvaćenosti.

-Stalno čitamo o zvijezdama koje konzumiraju kokain, poput Kate Moss i čini se da im ta droga nije ništa naštetila. Kokain je glamurozan, a druge droge nisu. Skup je, a kako žene posljednjih deset godina zarađuju više nego prije, mogu ga kupiti.

Sarah je danas čista već četiri godine, a u klinici za rehabilitaciju je provela šest mjeseci... i svakoga dana razmišlja o kokainu.

- To je sudbina svakog ovisnika. Na svakom partyju točno znam tko je uzeo kokain i osjećam zadovoljstvo što ga ne želim više konzumirati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju