Roman 'Grad od betona' Gorana Višića napeti je krimić u kojem će uživati ljubitelji štiva poput onih koje potpisuju Conan Doyle ili Agatha Christie

Knjiga 'Grad od betona' Gorana Višića je krimić-misterij, nešto što je trenutačni trend u svjetskoj literaturi, a što još uvijek nije dovoljno ispisano u našoj.

Višić s betona klizi u tajne odaje, masonske sekte, svijet čudnih simbola, svijet koji će transparentnu stvarnost, u kojoj mediji razotkrivaju gotovo sve, ponovno oviti velom tajne, onim velom kojim su bile prikrivene priče starih majstora krimića (od Conana Doylea do Agathe Christie...).

U Višićevu romanu glavni lik, detektiv Luka, žrtva je koja se iz prkosa, preokreće u istraživača, ipak modernijeg od klasičnog detektiva - njegove ‘ljudske’ spoznaje kulminiraju u ‘kaubojskom’ bijesu i oružje u glavi puni pravim mecima, spreman da razori sve, pa i sebe kao razočaranog idealiste. Ali ne puca.

Višić ostaje vjeran kanonu jer, ma kakav svijet bio, moraju postojati pozitivni junaci kao protuteža, ne samo moralna, nego i književna, jer nema drame ako se bešćutnim akterima ne pridruže i emotivni ‘antijunaci’ koji će razoriti izopačeni vrijednosni sustav, koji će akciju prožeti i duhovnim strujama, odnosno događaje ‘uljepšati’ doživljajima.

Radnja se događa u Bjelovaru. Luka, žrtva obiteljskih i društvenih spletki, zbunjeni pozitivac koji se pretvara u detektiva pa u osvetnika mogao je biti i neki John u predgrađu New Yorka. Nije važno mjesto događaja, nego kako se događa i kako se piše.

A Višić gotovo nigdje nije pogriješio - brojna poglavlja, naizgled nezavisna, polagano se i sve napetije povezuju u jedan mozaik. Mutne kockice slažu se pri kraju sve jasnije u sliku na kojoj svaka uloga ima svoje mjesto, a svaki postupak svoj razlog i svrhu.

Goran Višić rođen je 24. 11. 1977. u Zagrebu. Diplomirao je novinarstvo 2003. na Hrvatskim studijima, a 2006. godine magistrirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu ‘Upravljanje marketinškom komunikacijom’, na temu ‘Međukulturalna marketinška komunikacija’. Višić danas živi i stvara u Bjelovaru.

Želite li osvojiti jedan od dva primjerka knjige 'Grad od betona' pošaljite svoje podatke na email adresu zadovoljna@novatv.hr.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju