Opterećeni smo drugačijom realnošću, jer naša je stvarnost kredit, recesija, vrtić ili škola. 'Mogu ove manolice ili chooice na rate, 12 molim!, rečenica je koju nećete čuti u filmu. Ipak, teme o kojima junakinje progovaraju su univerzalne i nadilaze socijalnu, društvenu, jezičnu i ekonomsku barijeru

Što nam novo može donijeti Carrie?

Na premijeri filma 'Seks i grad', glavna glumica Sarah Jessica Parker, upitana hoće li se snimati nastavak filma, odgovorila je: 'To ne ovisi o meni, već o medijima i publici.'

'Seks i grad 2' je film o životu u kojem neće nedostajati glamura, ali u kojem ćemo se sigurno moći prepoznati još više.

Pa, s obzirom da je film nadmašio sva očekivanja, jasno je - na novom scenariju se radi punom parom, no pitanje koje se nameće i ovoga puta je - što nam može donijeti novo? Osim toga, recesija je.

Film prvijenac, kojemu su mnogi, uključujući i slavnu kreatoricu Vivienne Westwood prigovorili da više izgleda kao modna revija nego li film, ipak je u svojoj cjelini mnogo više od toga.

Bore, botoks i menopauza

Inteligentan je to, zabavan, duhovit i iskren film o ženama i ženskoj stvarnosti koja uključuje menopauzu, bore, botoks…
Seks i grad se usudio proslaviti pedeseti rođendan jedne žene i to proslaviti riječima 'fifty and fabulous'.

Usudio se prikazati i jednu četrdesetogodišnjakinju bez trunke šminke, umornu, neispavanu… Progovorio je o botoksu i glasno izgovorio da happy end ne dolazi sam po sebi.

Pokazao je da možete biti s najzgodnijim muškarcem u Hollywoodu koji vas voli, a da ipak možete osjećati prazninu. Pokazao je i da se možete udati za dobrog čovjeka koji će vas ipak prevariti i nakon toga izgovoriti riječi 'to mi nije značilo ništa'.

Prvi je film progovorio o menopauzi, usudio se proslaviti 50. rođendan jedne žene, pokazao je da vas i najbolji muškarac može prevariti i da happy end ne dolazi sam po sebi.

I da, netko će vas ostaviti pred oltarom iako ste se fotografirali za Vogue i nosili vjenčanicu Vivienne Westwood.

Privlačne u četrdesetoj i pedesetoj

No, film pokazuje da se još uvijek možete smijati i izgledati odlično. Neke su scene smiješne, jer doista, malo tko spava u haljini od Balenciage i ima fleksibilno radno vrijeme.

No, za promjenu je bilo lijepo vidjeti ženu u četrdesetima kako se još uvijek igra s modom, ponosno stoji u dokoljenkama i još uvijek izgleda seksi.. i u četrdesetoj u grudnjaku i gaćicama kao Carrie, ili u pedesetoj, kao Samantha koja je svoje golo tijelo izložila preko cijelog stola.

No, benefiti za žene su brojniji od toga. Film nas je modno educirao, koliko god to mi (ne)željeli priznati.

Naučili smo da je Manolo Blahnik vrh estetike, osposobio nas je toliko da je većina nas u stanju prepoznati nečiji modni rukopis - znamo razlikovati Westwood od Lanvina i shvatili smo da se može spojiti vintage sa suvremenim, visoka moda s konfekcijom i da moramo biti hrabrije. Općenito.

No, posljednje, ali ne i najmanje važno, valjda smo shvatile da se odijevamo radi sebe, ne radi njih i da odjeća nije seksualno pomagalo broj 1.

Moda, zabava i posao idu zajedno

Patricia Field glavna kostimografkinja serije i filma podučila je žene da mogu imati utjecajan posao i da se pritom ne moraju odijevati dosadno.

U modu je unijela zabavu, od zabave je učinila posao, odjećom je pokazala maštu, ranjivost i žensku nadmoć…

Dakako, ima i gluposti, jer ne mogu baš svi, pa čak i u New Yorku, nositi cipele od 500 dolara, jesti brunch ili lunch ili doručak ili što već svakoga dana, vozikati se taksijem, ispijati kavu s pjenom od 25 kuna…

Velika većina žena u Hrvatskoj nema ni vremena problematizirati 'sitnice' o kojima se govori o filmu.

Manolice na 12 rata molim!

Opterećeni smo drugačijom realnošću, jer naša je stvarnost kredit, recesija, vrtić i kupovina na rate.

'Može ove manolice ili chooice na rate? 12 molim!', rečenica je koju nećete čuti u filmu. Ipak, teme o kojem progovaraju su univerzalne i nadilaze socijalnu, društvenu, jezičnu i ekonomsku barijeru.

Osim toga, recesija je globalna pojava, a čak su i neke zvijezde na crvenom tepihu 'u slavu' recesije kazale kako su počele racionalizirati svoje troškove.

Ljubavnice više ne dobivaju skupe darove, a na ten, najviše od svega, ipak utječe stres.

I tu nastupa 'Seks i grad 2'. Zašto? Recesija je, a kriza je vrijeme koje traži još i uvijek više glamura.

Carrie se udala, Charlotte je dobila drugo dijete, Miranda je oprostila Steveu, a Samantha je nastavila po svom.

Slijedi film o životu u kojem neće nedostajati glamura, ali u kojem ćemo se sigurno moći prepoznati još više, a na trenutak pobjeći što dalje.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju