Proljeće je doba alergija, no osim peluda koji vas tjera na kihanje, izaziva crvenilo očiju i svrbež u grlu postoji niz stvari koje mogu izazvati alergijske reakcije, a skrivene su u vašem domu. Provjerite koje su to!

Lista stvari koje mogu izazvati kihanje i svrbež kože je duga, no ono što će vas iznenaditi je podatak da se nalaze na raznim mjestima u vašem domu. Alergiju može izazvati životinjska dlaka, prašina, grinje, razna sredstva za čišćenje te pelud koji unosite na cipelama. No to su sve sitnice kojih se možete riješiti i smanjiti alergijske reakcije.

Dnevni boravak

Mjesto u kojem se odmarate od napornog radnog dana može biti uzrok svrbeža u nosu i grlu. Prije nego legnete u naslonjač i upalite televizor riješite se sitnica koje bi vas mogle smetati.

Protresite prekrivač koji držite na trosjedu, pogotovo ukoliko imate kućnog ljubimca. Dlaka mačke ili psa može nadražiti sluznicu pa je kihanje za vrijeme omiljene serije neizbježno. Ukoliko vam u posjetu stignu prijatelji koji imaju životinje, sa sobom mogu donijeti dlaku bez obzira što su ljubimce ostavili kod kuće.

Problem s dlakama najlakše ćete riješiti tako što ćete dobro usisati sve dijelove naslonjača i sjedeće garniture.

Plišane igračke koje držite na krevetu su leglo prašine i grinja, a i jastuk na kojem spavate je idealno mjesto za njihov razvoj.

Ukrasni jastučići i plišane igračke koje držite na garnituri ili krevetu odličan su izvor prašine, plijesni i dlaka. S obzirom da na njih naslanjate lice i koža je u konstantnom dodiru s tim predmetima potrebno ih je redovito čistiti. Najjednostavnije postupak je staviti ih u vrećicu za rublje ili jastučnicu i oprati u mašini za rublje na niskoj temperaturi.

Spavaća soba

Police na kojima držite knjige, okvire sa slikama i sitne ukrase su leglo prašine. Sitne čestice zavlače se između korica knjiga pa i kada mislite da ste uklonili svu prašinu još uvijek postoje one sitne čestice koje mogu nadražiti vašu sluznicu.

Police držite dalje od kreveta, a najbolje je ukoliko u spavaćoj sobi imate ormariće zatvorene staklom kako bi spriječili podizanje prašine. Podove čistite barem jedno tjedno kako bi soba bila ugodno i čisto mjesto za spavanje i odmor.

Jastuci na kojima spavate također mogu biti izvor alergijskih reakcija. Toplina tijela pogoduje razvoju sitnih grinja, stoga pripazite na njihovo održavanje. Odlično riješenje su zaštitne anti alergijske jastučnice koje se mogu prati u mašini za rublje.

Kupaona

Mjesto u kojem održavate svoju higijenu mora biti čisto, pa kupaonicu vjerojatno čistite i do nekoliko puta tjedno. Pripazite gdje ostavljate krpe i spužve uz pomoć kojih čistite kadu i podove jer su odlično mjesto za razvoj bakterija i plijesni. Nakon upotrebe dobro ih isperite i osušite na zraku.

Kuhinja

Vrata hladnjaka vam možda izgledaju čisto, no budite sigurni da to ne odgovara istini. Guma na vratima hladnjaka je odlično mjesto za razvoj bakterija i plijesni zato na popis tjednih zadataka stavite njihovo čišćenje. Najbolje ćete ih očistiti uz pomoć sredstva za čišćenje koje sadrži izbjeljivač, a kako bi dosegli do sitnih udubina poslužite se dječjim štapićima za uši.

Kako brzo i efikasno do čiste kuhinje

Ukrasne biljke u domu također mogu biti razlog vašeg neprestanog kihanja.Ukoliko vam smetaju premjestite ih u prostor ispred ulaza ili na balkon, a zemlju prekrijte ukrasnim kuglicama koje će zadržavati vlagu i spriječiti spore plijesni koje se stvaraju u zemlji da izađu na površinu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju