Vrijednost najstarije biserne ogrlice na svijetu je vrtoglavih 12 milijuna dolara, a njezin vlasnik ju čuva zajedno s vrijednim komadima nakita u privatnoj kolekciji. Ipak, potražnja postoji pa je samo prošlog mjeseca prodano nekoliko komada

Hussain Al Fardan je osnivač prve privatne Katarske banke i vlasnik je najveće privatne kolekcije bisera na svijetu. Na to je jeko ponosan.

Zastupnik je Ferrarija, Rolls Roysa, Masseratija i BMW-a, a pri kraju je i njegov veliki graditeljski projekt - Katarski biser.

Posao s biserima pokrenuo je njegov djed, a Hussain Al Fardan priznaje kako je dio njega, njegov najdraži hobi i dio njegove prošlosti.

Primjerci iz privatne kolekcije nisu na prodaju, no ipak imaju cijenu. Hussain je pokazao najdraži komad nakita, bisernu ogrlicu vrijednu 2 milijuna dolara, a zatim i komplet bisera i smaragda čija cijena je 3 milijuna dolara.

Cijena izgleda nije problem jer je samo prošlog mjeseca Hussain prodao nekoliko skupocjenih komada.

U njegovoj kolekciji nalaze se i biseri stari 300 godina, ogrlica ima kopču od dijamanta, a tržišna vrijednost joj je vrtoglavih 12 milijuna dolara. Uz prosječnu Hrvatsku plaću za takav komad trebalo bi štedjeti 100 godina.

O moru i njegovim plodovima, ribama i biserima početkom prošlog stoljeća je ovisilo cijelo Katrsko gospodarstvo i stanovništvo. No sve se promijenilo s dolaskom nafte.

Danas je Doha grad u izgradnji, poslovi se ne sklapaju uz zdravicu jer je alkohol zabranjen, a kupiti ga smiju samo stranci i to u određenim količinama.

Sve o životu u tom gotovo utopijskom gradu pogledajte u emisiji Provjereno.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju