Blagdanska groznica je u punom jeku, bor još nije kupljen, nedostaju vam darovi za članove obitelji, a stanje s kolačima nije baš bajno. Dva recepta koji oduzimaju malo vremena, a daju sjajne rezultate mogli bi biti spas u zadnji čas!
Čipkasti keksi od badema
U vrijeme blagdanske strke ništa nas ne smije iznenaditi. Pa čak ni keksi koji su tanki milimetar i pol, glavni sastojak im je zrak, od promjera 2,5 centimetara dođu na promjer 10 centimetara u roku od 5 minuta i tako su dobri da ne mogu opstati ni jedno popodne, a da ih ne čuvaju jake snage MUP-a ili oni snopovi laserskih zraka koje postave u muzejima oko skupocjenih umjetničkih djela.
Tko bi rekao da Šveđanima, ovi su keksi inače švedski, tako dobro ide pečenje keksića? Ovo obvezno ide na listu slatkiša koje morate imati na stolu ovog Božića.
Bacite se na slatki posao i napravite jako ukusne slastice po receptima koje smo provjerili i koji uistinu pale!
Nemojte se prestrašiti izgleda ni načina pečenja, uspijevaju iz prvog pokušaja pa nema razloga da ne nabavite sastojke i krenete u proizvodnju.
Sastojci:
8 dkg badema
5,5 dkg šećera
10 dkg maslaca
2 žlice brašna
malo soli
2 žlice vrhnja za kuhanje
malo cimeta
Postupak:
Bademe stavite u pećnicu na 160°C dok ne dobiju malo boje, a zatim ih što finije sameljite. Pećnicu zatim ugrijte na 180°C i obložite dva lima papirom za pečenje.
U jednu posudu stavite sve sastojke i miješajte na laganoj vatri dok se maslac ne rastopi i dok ne dobijete homogenu smjesu. Uzmite otprilike pola žličice smjese i stavite na papir za pečenje. Ostavite veliki razmak između hrpica smjese, može ih stati samo 6 u protvan veličine pećnice.
Smjesu pokušajte zatim prstima oblikovati tako da bude što pravilnijeg kružnog oblika. Pecite 3-5 minuta (uglavnom je potrebno 4-4,5 min) dok se keksići sasvim na rašire ( već nakon 1 minute pečenja počet će se širiti i po površini će pucketati mjehurići zraka).
Božićni keksi kakve još niste probali!
Keksići su gotovi kad im rubovi lagano počnu rumeniti.
Pustite ih da se ohlade na papiru za pečenje, a u međuvremenu stavite peći kekse u drugom limu i kad dovoljno očvrsnu, odvojite ih od papira tankim nožem. To će ići dosta lako, keksi su puni maslaca pa se lako skidaju s papira. Stavite ih na salvetu koja će upiti višak masnoće ako je ima.
Napomena:
Čuvajte u hermetički zatvorenoj kutiji po mogućnosti s malo papira između redova keksića i nabavite one lasere koje smo maloprije spomenuli inače vam od hermetičke kutije nikakva koristi!
Biscotti s bademima
Biscotti su keksi koji se peku u dva navrata, potjeću iz Italije, rade se od brašna, jaja, šećera i sličnih jednostavnih stvari kojih uvijek ima kod kuće i taman su onoliko slatki koliko treba.
Idealni za umakanje u mlijeko, a ako su dobro zatvoreni, mogu održati svježinu i do mjesec dana! Imajući ovaj podatak u vidu, ovo će vjerojatno ove godine biti keksića koji će najduže preživjeti.
Sastojci:
30 dkg brašna
1 ½ žličica praška
malo soli
17 dkg šećera
kardamom
cimet
šećer vanilija
2 jaja
2 žutanjka
75 ml rastopljenog maslaca (7,5 dkg)
1 ½ žličica kore od limuna i naranče
11 dkg grubo nasjeckanih badema
U zdjelu stavite brašno, prašak, sol, šećer, cimet, kardamom i vanili šećer. U sredinu dodajte jaja, žutanjke, maslac i limunovu koricu. Promiješajte ručno dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Na kraju dodajte bademe.
Ugrijte pećnicu na 160°C i podijelite smjesu na tri dijela. Pobrašnite podlogu i napravite tri štruce duge otprilike 35 centimetara (duljina protvana ). Udubite ih prstima da budu malo plosnate.
Kuhanje ne mora biti muka, poručuje Ana-Marija Bujić, može biti kreativno i opuštajuće.
Pecite 25 do 30 minuta dok rubovi ne počnu tamniti. Izvadite štruce i ostavite ih 25minuta da stoje na sobnoj temperaturi na protvanu. Zatim ih prebacite ih na dasku i narežite na šnite otprilike 1 centimetar debljine.
Ponovno ih poslažite ih na pleh (bit će gužva u plehu) i vratite u pećnicu te pecite 10 minuta i dalje na 160°C.
Izvaditi biscotte van, okrenite ih na drugu stranu i opet ih pecite 10 do 15minuta, ovisno o tome koliko rumeni želite da budu.
p.s.
Jeste primijetili da ne treba paliti mikser i da sve ide u jednu jedinu zdjelu?
Tko piše ove slasne recepte?
Kuhanje ne mora biti muka, poručuje Ana-Marija Bujić, može biti kreativno i opuštajuće. Upravo je tu njegovu stranu otkrila i još otkriva Ana-Marija kuhajući u slobodno vrijeme između predavanja na fakultetu i druženja s dragim ljudima.
Voli utvrditi staro gradivo naših baka, ali i ići na egzotična kulinarska putovanja. Glavni kriterij? Slastan rezultat!
Pišite joj na zadovoljna@novatv.hr, šaljite recepte i pohvale i možda se i vi nađete na jednom od njenih kulinarskih putovanja!