Najslađa poslastica na blagdanskom stolu su sitni kolačići. Izradite ih prema provjerenom receptu i poigrajte se s ukrašavanjem. Neka ove godine budu različitih oblika, šareni i ukrašeni perlicama

Suhi kolačići, kiflice od oraha i kokosa, tornjići, pita mađarica, išleri te orehnjača i makovnjača naći će se na svakom stolu. Teško da će moderni recepti izgurati bakine, no uz dobro poznate poslastice blagdanski stol možete ukrasiti sitnim kolačima koje ćete ispeći po starom receptu, no u novom ruhu.

Dok obilazite trgovine u potrazi za darovima kojima ćete razveseliti članove obitelji i prijatelje potražite sitne modlice raznih oblika i jestive boje kojima ćete svojim kolačima podariti novi izgled.

U pripreme ove godine uključite i najmlađe jer će ih igra boja i oblika razveseliti, a vas će iznenaditi ideje koje će vam predložiti. Vaš zadatak je napraviti tijesto i razvaljati ga na željenu debljinu, a sve ostalo neka bude igra. Mališane će najviše razveseliti keksi u obliku čovječuljaka. nabavite modlicu i pustite ih neka sami naprave likove. Kada se ispeku bojom napravite usta, nos i oči i gumbiće na kaputu.

>> Snježne grudi: Neodoljivi kolačići od kokosa

>> Vanili kiflice: Pravi miris Božića

Šareni borići
U jedan dio tijesta dodajte crvenu ili zelenu boju, umijesite ga i razvaljate te modlicama napravite okrugle ili pravokutne oblike. Na njima, sitnijom modlicom napravite oblik bora. Od običnog tijesta izradite jednake oblike koji će biti donji dio kolača. Kada ispećete tijesto namažite ga pekmezom i spojite. Šarena poslastica je spremna za Božić.Igra šećera i čokolade
Namirnice koje ima svaka domaćica su šećer u prahu i čokolada. Vrijeme je da ih iskoristite u pripremi sitnih kolača, no kao ukrase. Na gotovim kolačima rastopljenom čokoladom iscrtajte razne ukrase i ostavite ih da se ohlade. Poslužite se vrećicom ili špricom koju ste prethodno napunili čokoladom.

Kako bi vaši kolači dobili snježni kaputić posipajte ih šećerom u prahu, no prethodno na njih poslažite oblike koje ste izrezali iz papira. Zvijezdica, bor, Djed Božićnjak ili zvono samo su neki od oblika kojima se možete poslužiti. Želite li razveseliti uklućane iz papira izrežite početna slova njihovih imena!

Igra s malenim perlicama
Kekse koje spajate pekmezom ove godine odjenite u novo ruho. Nabavite jestive perlice u boji sedefa i slažite ih po njima. Izgledat će kao da su stigli ravno iz dvorske kuhinje.

Kolače složite u kutije i spremite ih na suho i hladno mjesto, daleko od očiju ukućana. Jer to su božićni kolači i u njima treba uživati tek kada stigne najljepši blagdan.

Nabavite ukrasne vrećice ili staklenke i napunite ih malim remek dijelima. Na njih ispišite imena i poklonite ih prijateljima. Sitnice koje ste napravili s ljubavlju su najvredniji dar!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju