Početkom devedesetih kada je započeto s izborom najuspješnijih Hrvatica, u užem izboru dominirale su novinarke i političarke. Danas se situacija promijenila i na tim mjestima su nutricionistica, astrofizičarka i kapetanica zrakoplova

Kada je časopis Zaposlena devedesetih započeo s izborom najuspješnijih Hrvatica, u užem krugu dominirale su uglavnom političarke i novinarke.

Zatim su na red došle još uvijek malobrojne menadžerice. Ovogodišnje proglašenje najuspješnije Hrvatice pokazalo je kako su se stvari promijenile.

U užem izboru našle su se nutricionistica, astrofizičarka i kapetanica aviona. Pobjedu je odnijela mlada astrofizičarka Dijana Dominis Prester poznata po tome što je otkrila novi planet.

Jesu li žene uistinu tako samozatajne da se za njihove uspjehe ni ne zna?

- U našem su društvu vrijedi mišljenje da žene trebaju više biti kući, a muškarci na vodećim pozicijama, tako da ženi uvijek treba malo više da dođe do riječi i da se uspije probiti, kazala je Dijana.

Šesdezet posto nezaposlenih u Hrvatskoj su žene, a zastupljenost žena u saboru iznosi 21 posto. No, u Švedskoj koja je izuzetak,  žene čine gotovo polovicu vlade.

Zbog čega žena nema na vodećim pozicijama u Hrvatskoj pitanje je na koje je teško odgovoriti.

Naše sugovornice ipak misle da žene u potrazi za ravnotežom u životu same odabiru obitelj.

Više na stranicama inMagazina.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju