Proljeće je vrijeme za veliko čišćenje životnog prostora. Pravi je trenutak da izbacite sve što vam nije potrebno i počistite i kutove u koje niste zalazili cijele zime. Poslužite se trikovima koji će ubrzati čišćenje i ostaviti vam vremena za uživanje

Trikovi koji štede vrijeme

Priprema i organizacija je pola posla, stoga napravite plan i podijelite poslove. Ne mora sve biti gotovo u samo jedan vikend nakon kojeg ćete se osjećati umorno i iscrpljeno. Usvojite nekoliko trikova kojima se koriste profesionalci.

Proljetno čišćenje je pravi trenutak da se rješite svih suvišnih sitnica koje se povlače po ladicama i ormarima, a uopće vam nisu potrebne.

Kako bi se rješili prašine koja se po nekim djelovima životnog prostora skupljala cijele zime poslužite se isprobanim trikom. Potražite stare čarape i navucite ih na ruke preko rukavica za čiščenje. Ruke su brže i efikasnije od bilo kojeg pomagala pa ćete s njima brzo i lako dohvatiti uska i skrivena područja.

Prašinu čistite tako da započnete s najvišim djelovima, ormarima, policama i vitrinama, te se polako spuštajte prema nižim djelovima namještaja sve do poda.

Proljetno čišćenje je pravi trenutak da se rješite svih suvišnih sitnica koje se povlače po ladicama i ormarima, a uopće vam nisu potrebne. Zaboravite na njihovu sentimentalnu vrijednost, ti popularno nazvani 'sakupljači prašine' uopće vam nisu potrebni, a i svako naredno čišćenjej će biti puno brže i jednostavnije.

Podijelite poslove. Jedan dan operite sve prozore u stanu ili kući, a za drugi ostavite čišćenje podova i brisanje prašine.

Olakšajte si radove i sačuvajte dragocjeno vrijeme tako što ćete sva sredstva za čišćenje, papirnate ručnike, rukavice i krpe za brisanje prašine staviti u jednu kutiju. Kako se krećete po stanu tako sa sobom nosite i kutiju. Ono što vam je potrebno uvijek će vam biti pri ruci.

Masnoća koju izlučuje tijelo pogoduje razvoju grinja zato tople zimske prekrivače i deke odnesite na čišćenje prije spremanja u ormare.

Prije nego krenete na usisavanje pripremite produžni kabel i nastavak za usisavač. Lakše ćete počistiti nedostupna mjesta i nećete morati prenositi usisavač iz prostorije u prostoriju te trošiti vrijeme na ponovo ukapčanje u struju.

Stvari koje obavezno morate učiniti

- Skinite i operite zavjese u svim prostorijama, a isto učinite i s ukrasnim jastucima i prekrivačima.
- Masnoća koju izlučuje tijelo pogoduje razvoju grinja zato tople zimske prekrivače i deke odnesite na čišćenje prije spremanja u ormare. Spremite ih u kutije u koje ste prethodno stavili vrećice s lavandom. One će ih zaštiti od insekata i moljaca.
- Posebnu pažnju posvetite čišćenju tepiha. Oni su pravo skladište mrvica, grinja i prašine.
- Prilikom pranja prozora ne zaboravite na okvire. Temeljito ih operite s vanjske i unutarnje strane.
- Ne zaboravite na uređaje za klimatizaciju. Najbolje bi bilo pozvati servis za održavanje, no ukoliko to namjeravate učiniti sami izvadite filtere i očistite ih prije nego što prvi puta upalite uređaj.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju